G4Media.ro

Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la procentul cetăţenilor cu vârsta…

Sursa foto: Pexels

Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la procentul cetăţenilor cu vârsta între 25 şi 34 de ani cu studii superioare complete

Anul trecut, 41% din populaţia UE cu vârsta între 25 şi 34 de ani avea studii superioare complete, România fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană la nivelul de educaţie terţiară, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), relatează Agerpres.

În condiţiile în care statele membre UE şi-au stabilit ca obiectiv creşterea la 45% a procentului populaţiei UE cu vârsta între 25 şi 34 de ani cu studii superioare complete până în 2030, cel mai scăzut procent al populaţiei care deţine diplome în învăţământul terţiar se înregistrează în România (25%), Italia (29%), Ungaria (31%), Bulgaria şi Cehia (ambele cu 33%), iar cel mai ridicat în Luxemburg (61%), Irlanda şi Cipru (ambele cu 58%), Lituania (56%) şi Olanda (52%).

Deja 11 state membre UE şi-au îndeplinit obiectivul pentru 2030 privind nivelul de educaţie terţiară: Belgia, Danemarca, Irlanda, Spania, Franţa, Cipru, Lituania, Luxemburg, Olanda, Slovenia şi Suedia.

Educaţia terţiară este nivelul de educaţie oferit de universităţi, universităţi tehnice, institute de tehnologie şi alte instituţii care acordă diplome academice sau certificate de competenţă profesională superioară.

Există o diferenţiere clară pe genuri în rândul celor cu educaţie terţiară: un procent mai ridicat de femei (46%) cu vârsta între 25 şi 34 de ani avea studii superioare complete, comparativ cu bărbaţii (35%). Deşi procentul bărbaţilor cu educaţie terţiară a crescut în ultimii zece ani, ritmul de creştere a fost mai lent decât în cazul femeilor. Ca rezultat, disparitatea între femei şi bărbaţi a urcat la 10,8 puncte procentuale (pp), de la 9,4 pp în 2011.

Analizând diferenţele dintre grupele de vârstă care deţine diplome în învăţământul terţiar, există o diferenţă clară: 36% din populaţia UE cu vârsta între 25 şi 54 de ani avea studii superioare complete, faţă de 22% în cazul celor cu vârsta între 55 şi 74 de ani.

Cele mai mari diferenţe între grupele de vârstă erau în Irlanda (25pp), Luxemburg şi Cipru (ambele cu 24pp), Polonia (22pp) şi Malta (21pp). La polul opus, diferenţe sub zece puncte procentuale erau în: Bulgaria şi Ungaria (ambele cu 9pp), Germania şi Estonia (ambele cu 6pp).

Foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. S-au scumpit diplomele n-ai ce-i face. La doctorate e jale. Tin si ei pasul cu inflatia. Si permisele s-au scumpit, nu mai sunt la pretul de la Pitesti. Aia din Suceava nu mai aveau loc de bani in casa.
    E criza ba.

  2. Da, dar Românistan este pe primul loc la pensii speciale.

  3. România Educată!!!

  4. Dupa parerea mea e inflatie de persoane cu studii superioare (chiar si la noi, in Europa nu mai vorbesc). De unde si aparitii precum Chereches sau Jurma.
    Sa ne explicam: studiile superioare nu sint studii de cunostinte generale ci studii aplicate, specializare, de multe ori necesitind solide cunostinte stiintifice.
    Ca sa le ai trebuie sa ai si instrumentarul potrivit, un IQ suficient ca sa poti intelege ce studiezi. Un 110 as zice, pentru un inginer la limita inferioara. Ei bine, doar aproximativ 21% dintr-o populatie corespunde din punctul asta de vedere. Restul e poluare si impostura, asadar chiar si Romania are multa umplutura cu studii superioare.

  5. Pai in Romania intre 25 si 34 se ia bacul, de unde atita facultate? Dupa…

  6. România moare de ticăloşie, mai ales cea a statului. Intelectualii emigrează de scârbă.

  7. Hai s-o scurtam ca cenzorele sta pe ginduri.
    Circa 21% dintre cetatenii europeni au IQ-ul suficient de ridicat (>110) pentru a fi absolventi de studii superioare de o calitate corespunzatoare.
    Prin urmare e inflatie de persoane cu studii superioare in Romania, nu mai vorbin de Europa in general.

  8. Nu.i problemă.
    Stăm perfect la capitolul anfabeților funcționali care se laudă pe fb că au „urmat cursurile facultății X” deși n.au mai trecut pe acolo din semestrul 2 al anului 1..

  9. Cele 25 de procente pentru România reflecta realitatea.Exista un procent însemnat de absolvenți de liceu care nu se prezintă la bacalaureat.Cum admiterea în liceu se face fara un examen care sa și merite numele,numai o treime din cei care se înscriu la liceu au medii peste 5.Dintre aceștia nu toți se prezintă la bacalaureat.Cei care au intrat în liceu cu medii sub 5 nu au ce căuta la bacalaureat și la facultate.

  10. Păi când vezi in jurul tau licențiați și masteranzi angajați pe minim la patroni semianalfabeți cu studiile cumpărate la 40-50 de ani?!

  11. Termină copilul clasa 1,banchet! termină liceul(10-12 clase),ia șomaj, că de,a contribuit ciuciu, și vă mai mirați că suntem cum suntem! niște jarle bocitoare!