G4Media.ro

Eurostat: România, prima în UE la procentul persoanelor care au competențe digitale…

sursa foto: Freepik.com

Eurostat: România, prima în UE la procentul persoanelor care au competențe digitale scăzute. Doar 10% dintre români au abilități digitale superioare

În anul 2019 numai puțin de 43% dintre românii cu vârste între 16-74 de ani aveau competențe digitale reduse, clasând România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, Bulgaria (38%) fiind pe locul al doilea, potrivit datelor Eurostat analizate de Edupedu.ro.

La capitolul persoane cu abilități digitale superioare, datele arată că doar 10% din populație stăpânește asemenea competențe, România fiind și de această dată pe ultimul loc în Uniunea Europeană, Bulgaria având 11% în dreptul acestui indicator.

La testele PISA din 2018 România a fost singura țară din UE, într-un grup restrâns de 8 state, care a susținut testele pentru elevi ide 15 ani pe hartie, cu pixul. Proba de competențe digitale la Bacalaureat sesusține doar 15 minute pe calculator, în timp ce 75 de minute se dă pe foaie, cu pixul.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

FOTO: Business photo created by javi_indy – www.freepik.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Ce ne trebe’ asta domle’? Ce ne trebe’? Noi o ducem bine, ragaim frumos… si vin astia sa ne strice pacea. La noi pensionarii isi asteapta pensia si moartea, la 60-65 ani omul e terminat. Medicii nici nu se mai uita la tine dupa 70 ani, iti pun placa cu „ce vrei domne’, e de la batranate!”
    De ce sa isi mai ia omu’ computer si sa mai faca ceva?
    Iar cu tinerii… Facebook nu intra la competente digitale superioare? Pozele cu farfuriile pline si cu moacele spoite cu 3 rimeluri si 5 rujuri ?? Sigur trebuie sa fie competente superioare… dar EU astia nu le iau in considerare.

  2. Diferenta de la 43% si 38% este mica.Sa scrii ca in cei 5% Romania este pe primul loc iar Bulgaria pe penultimul,denota ca articolul este iresponsabil.Sa umplem spatiul.Uite ce face digitalizarea[!]:))))))))

    • Bulgaria este pe al doilea loc dupa noi, de la coada. Jurnalistul este prost si foloseste in aceeasi fraza 2 clasificari. La noi spune ca suntem pe primul loc in clasificarea cu cei mai prosti si la bulgari ca sunt pe locul penultim in clasificarea cu cei mai buni. Deci, noi suntem ultimii si bulgarii penultimii.
      Iar autorul articolului arata ca si la stapanirea logicii stam prost.

  3. Mananca rahat europenii, habar n-au ca numai specialisti IT pleaca de la noi din tara peste tot in lume pe instalatii Sanitare, zugraveli, ingrijire batrani, etc! Ce, aia nu se pun?!? Hotilor!

    • Specialistii IT nu pleaca la ingrijit batrani, postaci PSD ca tine pleaca la ingrijit batrani, fiindca timp de 20 de ani la putere PSD nu a investit in satul tau, dar te-a pacalit sa-i votezi.

  4. Mă tem, stimată Redacție, că a intervenit o eroare printre datele publicate în articol.

    Urmând link-ul către Eurostat, am observat aceste valori pentru indicatorul „Individuals who have low overall digital skills”: Romania, 43%; Latvia, 42%; Cyprus, 41%; Bulgaria, 38%; Ireland, 36% … etc.

    Așadar, într-adevăr, România este prima în clasamentul privind ponderea persoanelor cu abilități digitale reduse în rândul cetățenilor, dar, foarte aproape de state cu un PIB superior, iar Bulgaria nu se flă pe locul al doilea, așa cum fals este prezentat în text, ci pe locul al patrulea.

  5. „La testele PISA din 2018 România a fost singura țară din UE, într-un grup restrâns de 8 state, care a susținut testele pentru elevi ide 15 ani pe hartie, cu PIXul. Proba de competențe DIGITALE la Bacalaureat se susține DOAR 15 minute pe calculator, în timp ce 75 de minute se dă pe foaie, cu pixul.”
    Proba de „Competente DIGITALE” la BAC: pe hartie cu PIXul, marca romaneasca!
    NU le-o fi jena!??

    Pariez ca 90% dintre parlamentari NU stiu sa foloseasca un Calculator, mai mult de a butona cateva functii!
    Am tot scris: In Romania, Registrul si PIXul domnesc inca in Institutiile de stat invechite, depasite, NETRANSPARENTE si locuri caldute si confortabile(in BANI multi!), pentru clientela politica bine platita si rasplatita!
    De ce altfel credeti ca mentin Registrul si PIXul?!

    Estonia: „CursDeGuvernare.ro: Ce s-a întâmplat cu funcționarii publici în acest proces? Au fost reticenți? Și-au pierdut locurile de muncă? Ce soluții a găsit Estonia la această problemă?
    Margus Noormaa:
    Într-adevăr, numărul funcționarilor din sectorul public a fost redus dramatic în ultimii 20 de ani. Dar acesta a fost scopul, de a economisi banii din zona de administrație publică și de a crește bugetul public în alte zone precum sănătate, educație etc. Oamenii nu au fost concediați dintr-o data, a existat un proces lung, de peste zece ani, și predictibil, de reforme, pentru modernizarea administrației publice.
    Nu au existat probleme majore la nivel național. Este mai mult o problemă locală, precum atunci când un antreprenor local își închide afacerea. De asemenea, această scădere a numărului de funcționari publici este parte a unui plan pe termen lung, așa că vestea nu i-a lovit peste noapte și, de regulă, oamenii știu despre aceste reforme în avans, cel puțin cu un an. În mod normal, funcționarii își găsesc un nou job printr-un program dedicat șomerilor sau pe cont propriu, în mediul privat, sau prin recalificare pentru alte joburi.”
    https://cursdeguvernare.ro/cum-a-ajuns-estonia-in-topul-digitalizarii-mondiale-interviu-margus-noormaa-directorul-general-al-autoritatii-estoniene-pentru-sisteme-informatice.html

  6. Ati votat pentru invatarea competentelor digitale?

    Nu.

    Ati votat pentru un voucher de frigider, asa ca ori votati, ori taceti.

  7. Poti sa fi AS la competente digitale daca sefa, mare inginera, te pune sa aduni chistoacele de prin curtea uzinei, iar ea merge la calculator sa scrie pe o hartie „Loc pentru fumat” sa o punem pe coltul cladirii ca sa fumeze oamenii doar acolo. Dupa doua ore vine si imi spune ca nu a reusit, a scos vreo 10 foi, dar scrisul iesea de fiecare data la fel de mic si nu se vedea nici de la 1 metru ce scrie pe foaie, asa ca s-a dat batuta si nu mai facem loc pentru fumat! Am ramas masca… si fara servici.

  8. Bun articol.