G4Media.ro

Eurostat: România, unul dintre cei mai mici producători de energie nucleară din…

Sursa foto: Nuclearelectrica / Facebook

Eurostat: România, unul dintre cei mai mici producători de energie nucleară din UE  

În anul 2019, în 13 state membre ale Uniunii Europene funcţionau un număr total de 106 reactoare nucleare, care în acel an au produs 765.337 GWh de energie electrică, adică aproximativ 26% din producţia totală de energie electrică din UE, arată datele publicate vineri de Eurostat, relatează Agerpres.

Cel mai mare producător de energie nucleară din UE este de departe Franţa, cu 399.011 GWh sau 52,1% din totalul UE, urmată de Germania cu 75.071 GWh, Suedia (66.130 GWh) şi Spania (58.349 GWh).

La polul opus, cei mai mici producători de energie nucleară din UE sunt, în ordine: Olanda (3.909 Gigavaţi oră), Slovenia (5.821 GWh) şi România (11.280 GWh). Comparativ, Ungaria a avut în 2019 o producţie de energie nucleară de 16.288 GWh, iar Bulgaria una de 16.555 GWh.

Eurostat precizează că un număr de 14 state membre UE nu produc electricitate în centrale nucleare. În plus, începând din 2016, producţia totală de electricitate în centralele nucleare din UE a scăzut cu 16,3%, în principal ca urmare a închiderii reactoarelor nucleare din Germania.

Cu cele două unităţi în operare, Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A acoperă aproximativ 20% din totalul producţiei cu unităţi dispecerizabile din România.

Sursa foto: Nuclearelectrica / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Deși energia nucleară este poate cea mai green și safe, dacă centralele sunt operate de profesioniști români, nu vreau așa ceva în apropierea mea…mai bine că suntem ultimii, că precis se angajează pe pile și sărim toți în aer…

    • Afla ca personalul roman care operează Centrala (si nu numai) , la care faci referire, detine cea mai mare dinstinctie din domeniul nuclear, de „Excelenta nucleara” acordata de organismul international WANO si mai mult decat atat, au fost si sunt cooptati in multe noi proiecte din intreaga lume. Profesionalismul lor este recunoscut la nivel international si reprezinta un real castig pentru orice organizatie de profil la care adera.

  2. Știm, vedem, simțim!

  3. Articol de cacao din seria „hai sa ne punem cenușă pe cap”.
    Din 27 state membre, 14 nu produc nuclear. Din cele 13,2 produc mai puțin.
    Deci suntem pe locul 11.

  4. noi avem potential atat hidro cat si eolian
    de asemenea islanda o tara cu 350 de mii de locuitori are 7 centrale geotermale
    cea mai mare de 350mw dar toate la un loc fac mai mult ca un reactor nuclear de la noi 750mw
    si asigura toata necesitatea de energie electrica a islandei si le ramane sa incalzeasca laguna aia in aer liber
    de asemenea au cea mai ieftina energie electrica de pe continent
    de acea siau facut o industri a aluminiului cu toate ca ei nu au depozite de bauxita
    ii mai ieftin sa transporte bauxita pana in islanda sa o topeasca cu energie electrica si sa faca aluminiu si apoi sal transporte inapoi pe continent
    la noi de ce nu se investeste in energie geotermala ca si noi avem potential in partea de vest a tarii
    energie verde predictibila constanta permanenta 24din 24, 365 de zile pe an fara sa ai nevoie de 12 000 de mineri care sa sape in pamant fara uraniu fara gaz fara sa astepti dupa vant sau soare
    asta ii viitorul nu vant sau soare

    • Islanda este pe o falie tectinica hiper activa. Eneergia geotermala la ei este imensa datorita vulcanilor activi – aia cu nume imposibile!
      nu e totuna sa-ti vina apa la pana la 300 grade celsius sau abia la 40-65, rar 80!!!
      nu tot ce merge la unii e valabil si la altii.
      mai studiaza un pic.

    • Energia geotermala se poate utiliza si la noi pentru incalzire in sisteme centralizate, impreuna cu pompe de caldura daca temperatura este mica.

  5. Ce e funny e ca cei mai mari producatori sunt tot aia care explica la fraieri ce buna e energia verde .

  6. Normal. De ce sa vinzi ieftin cand poti sa vinzi scump. Energia nucleara este ieftina. Trebuie sa aflam cine sunt baietii destepti din domeniul energie.

  7. Gigawati-ora ora se scrie cu w, nu cu v.

    • Ce asteptari sa ai, Vasile, de la ziaristi copy-paste? Pentru a scrie watt corect nu trebuie sa fii om de stiinta, doar sa ai o minima cultura generala…

      In alta ordine de idei, energia nucleara trebuie inlocuita cu cea regenerabila in timp, nu inteleg de ce se alarmeaza comentatorii. Este o simpla statistica, avem deja zile in care energia eoliana contribuie mai mult decat cea nucleara la productia de electricitate. Energia hidro este ca un buffer, o baterie pe care o conectezi pe timpul noptii cand fotovoltaicele fac pauza sau cand nu bate vantul.
      Cand toate acoperisurile vor fi acoperite cu panouri fotovoltaice (nu asezate pe terenuri agricole performante unde ocupa locul culturilor, vezi Baraganul), iar in fiecare curte vor fi micro-turbine eoliene, nu vom mai avea nevoie de energie nucleara, iar centralele pe carbune ar trebui desfiintate imediat, nu pot sa cred ca inca mai exista asa ceva in Romania in 2021…

    • Apa la 300 Gr , am învățat ceva astăzi …

  8. Andrei – da, se poate si se si utilizeaza(oradea, beius) doar ca nu sunt resurse suficiente ca să asiguri integral din pe geo.
    Nu ne putem compara cu islanda care își poate produce câtă energie electrică are chef doar pe baza de geo. La noi e doar in anumite zone si doar auxiliar altor surse( ca si pompa de căldură a unei locuinte).
    Altfel e una dintre cele mai ok si constante resurse de energie verde.
    un lucru interesant se intampla in Canada. Se intenționează folosirea tehnologiei de facturare hidraulica(ma rog, partea de foraje orizontale), pentru extragerea mai eficienta a energiei geotermale (circuit închis cu agent de schimb de căldură) – un fel de pompa de căldură la superlativ.

  9. Pentru Hidraulic:
    Incearca o analiza cu fotovoltaice si eoliene pentru blocurile de 8-10-14 etaje, apoi scrie pentru public ce rezultat ai obtinut.

  10. Nu știu de unde ați luat datele dar ceva îmi dă cu virgulă.
    La Cernavodă sunt 2 reactoare de timp CANDU600 care produc ~700MW.
    De la 1.4Gw până la 11.000 lipsesc 18 reactoare

    • @sirneo
      In articol e trecută producția anuala.
      1,4x24x365
      @ionel
      Se produce abur la 300c in mod obișnuit prin încălzire cu gaz metan sau rezultat natural in oțelărie de exemplu