Eurovision: Participarea Israelului, pusă sub semnul întrebării din cauza unei presupuse referiri la Hamas în cântecul October Rain
Israelul spune că se va retrage din concursul Eurovision Song Contest dacă organizatorii vor încerca să-i cenzureze intrarea. Aceasta vine după ce versurile piesei October Rain a lui Eden Golan au apărut în presă la începutul acestei săptămâni, scrie BBC.
Potrivit ziarului Israel Hayom, cântecul face referire la victimele atacurilor Hamas din 7 octombrie, cu versuri care spun: „Erau cu toții copii buni, fiecare dintre ei”.
Organizatorul Eurovision, EBU, a declarat că în prezent evaluează cântecul.
Regulile concursului interzic mesajele politice, într-un gest de neutralitate.
În anii precedenți, EBU a forțat reprezentanții naționali să își schimbe versurile. În 2009, Georgia s-a retras din concurs după ce piesa propusă de ei – We Don’t Wanna Put In – a fost respinsă din cauza referințelor evidente la președintele rus.
Într-o declarație referitoare la înscrierea Israelului în 2024, organizatorii au spus următoarele: „EBU se află în prezent în procesul de examinare a versurilor, un proces care este confidențial între EBU și radiodifuzor până la luarea unei decizii finale. Dacă un cântec este considerat inacceptabil din orice motiv, radiodifuzorilor li se oferă apoi posibilitatea de a prezenta un nou cântec sau noi versuri.”
Cu toate acestea, radiodifuzorul public din Israel, KAN, a declarat că va respinge orice cerere de modificare a versurilor.
„Trebuie remarcat faptul că, în ceea ce privește Radiodifuziunea israeliană, nu există nicio intenție de a înlocui cântecul.”
„Acest lucru înseamnă că, dacă nu va fi aprobat de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, Israelul nu va putea participa la competiția care va avea loc în Suedia în luna mai a anului viitor.”
Decizie „scandaloasă”
KAN a confirmat, de asemenea, că versurile apărute pentru October Rain sunt corecte și le-a publicat integral pe site-ul său miercuri.
Descrisă ca o „baladă emoționantă și puternică”, piesa se bazează pe refrenul „Sunt încă ud de la această ploaie de octombrie”.
În versuri, Golan cântă: „Cine v-a spus că băieții nu plâng/ Ore și ore/ Și flori/ Viața nu este un joc pentru lași”.
Referirea la flori este semnificativă, potrivit Israel Hayom, deoarece este un argou militar pentru victimele de război.
Cântecul se încheie apoi în ebraică: „Nu mai este aer să respiri/ Nu mai este loc/ Nu mai sunt eu, de la o zi la alta”.
KAN a precizat că ministrul israelian al Culturii, Miki Zohar, l-a contactat pe președintele EBU pentru a cere ca juriul să aprobe cântecul.
„În scrisoarea sa, ministrul a scris că Israelul se află într-una dintre cele mai complexe perioade ale sale și că acest fapt nu poate fi ignorat atunci când se alege un cântec care să îl reprezinte”, a relatat radiodifuzorul.
Scriind pe X, Miki Zohar a spus că ar fi „scandalos” să fie descalificat cântecul.
„Cântecul Israelului, care va fi interpretat de Eden Golan, este un cântec emoționant, care exprimă sentimentele poporului și ale țării în aceste zile și nu este politic”, a adăugat el.
„Sperăm cu toții că Eurovision va rămâne un eveniment muzical și cultural și nu o arenă politică – unde țările participante își pot aduce pe scenă unicitatea și naționalismul prin muzică.
„Fac apel la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune să continue să acționeze în mod profesionist și neutru și să nu lase politica să afecteze arta.”
Apeluri pentru descalificare
Separat, muzicieni din alte țări care participă la Eurovision au cerut ca Israelul să fie suspendat din cauza războiului din Gaza.
În decembrie, Asociația Compozitorilor și Liricilor din Islanda a publicat o declarație în care spunea că acțiunea militară a Israelului face ca participarea sa să fie incompatibilă cu un eveniment „caracterizat de bucurie și optimism”.
Proteste similare au fost ridicate în Finlanda, Norvegia, Danemarca și Suedia, mai multe dintre acestea subliniind că Rusia a fost descalificată de la invazia sa în Ucraina de acum doi ani.
Până în prezent, organizatorii Eurovision au rezistat apelurilor de excludere a Israelului, spunând că situațiile din Ucraina și Gaza sunt diferite.
„Comparațiile între războaie și conflicte sunt complexe și dificile și, în calitate de organizație media apolitică, nu ne aparține să le facem”, a declarat Noel Curran, directorul general al Uniunii Europene de Radio și Televiziune, într-o declarație.
„Înțelegem preocupările și opiniile profund susținute în jurul conflictului actual din Orientul Mijlociu”, a mai spus el. Cu toate acestea, a adăugat el, Eurovision nu este „un concurs între guverne”.
„EBU se aliniază cu alte organizații internaționale, inclusiv uniunile și federațiile sportive și alte organisme internaționale, care și-au menținut în mod similar poziția incluzivă față de participanții israelieni la competițiile majore în acest moment”, a conchis declarația.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu