G4Media.ro

Eva Kaili este liberă să meargă la Strasbourg, dar cu restricții, susțin…

sursa foto: Facebook/ Eva Kaili

Eva Kaili este liberă să meargă la Strasbourg, dar cu restricții, susțin avocații ei/ Fosta vicepreședintă PE a fost arestată preventiv, apoi mutată în arest la domiciliu, în scandalul de corupție Qatargate

Europarlamentarul grec Eva Kaili a fost lăsat să participe la ședința plenară a Parlamentului European, care se desfășoară la Strasbourg, în această săptămână, dar „doar pentru a-și îndeplini atribuțiile”, fără a putea călători în restul Franței, potrivit avocaților săi citați de Politico.

Deputata europeană va face prima sa călătorie în afara Bruxelles-ului de la arestarea sa în scandalul Qatargate, în care ar fi făcut trafic de influență conform autorităților judiciare.

Echipa sa de avocați a reușit să obțină ridicarea restricțiilor pentru a-i permite europarlamentarului să călătorească dincolo de Belgia, dar numai la Strasbourg pentru a participa la sesiunea plenară a Parlamentului European din această săptămână.

„Consiliul Judiciar de la Bruxelles a decis – cu acordul judecătorului Michel Claise și al magistratului federal Raphaël Malagnini, Kaili este autorizată să călătorească la Strasbourg doar pentru a-și îndeplini atribuțiile”, au declarat duminică avocații ei, Sven Mary și Michalis Dimitrakopoulos.

„Ea nu are voie să se deplaseze în altă parte în Franța pentru orice alt scop fără permisiunea magistratului de instrucție”, au adăugat ei.

Europarlamentarul grec a fost unul dintre primii arestați în decembrie anul trecut, în cadrul unor raiduri ale poliției belgiene, care a lansat o amplă anchetă pentru a stabili dacă țări străine, printre care Qatar și Maroc, au fost implicate în mituirea legislatorilor europeni. Scandalul a devenit cunoscut sub numele de Qatargate.

După ce detenția sa în așteptarea procesului a fost prelungită de mai multe ori, la jumătatea lunii aprilie a fost mutată din închisoare în arest la domiciliu cu monitorizare electronică. La sfârșitul lunii mai, procuratura belgiană a declarat că parlamentarul european nu se mai află în arest la domiciliu.

Europarlamentarul grec nu a fost văzută în Parlamentul European de la Bruxelles, deși avocatul ei, Dimitrakopoulos, a declarat că a vizitat biroul său de acolo săptămâna trecută.

Kaili a fost destituită din funcția de vicepreședinte al Parlamentului din cauza scandalului de corupție, dar a rămas europarlamentar în funcție. Ea și-a reiterat afirmațiile de nevinovăție într-o serie de interviuri media publicate la începutul lunii iunie, susținând că autoritățile ar fi putut să o vizeze pentru că știa prea multe despre spionajul guvernamental.

Context

Eva Kaili este suspectată că, timp de mai mulți ani, a intervenit în favoarea unor puteri străine, inclusiv a Qatarului, în deciziile Parlamentului European, în schimbul unor plăți. Ea își susține nevinovăția.

Ea a petrecut patru luni în arest preventiv în Belgia, înainte de a fi eliberată vineri, cu o brățară electronică. Ea a fost destituită din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European la jumătatea lunii decembrie, în urma deschiderii unei anchete de către justiția belgiană.

„În decembrie 2022, când am fost informată de presă despre acuzațiile aduse partenerului meu și tatălui fiicei mele, întreaga mea lume s-a prăbușit”, a declarat Eva Kaili pentru ziarul grec.
Vicepreședinte Parlamentului European Eva Kaili a fost suspendată, în decembrie 2022, de președinta Roberta Metsola, în urma anchetei declanșate de Justiția belgiană care o acuză pe Kaili de corupție, conform presei internaționale.

Europarlamentar socialist, Eva Kaili a fost arestat în decembrie anul trecut, la câteva ore după ce alte patru persoane au fost reținute pentru audieri. Kaili a pierdut și sprijinul familiei politice europene S&D, conform unui mesaj pe Twitter.

Kaili, în vârstă de 44 de ani, este partenerul uneia dintre celelalte patru persoane reținute: Francesco Giorgi, asistent parlamentar în cadrul grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a precizat o sursă France24.com.

O altă persoană reținută este fostul europarlamentar italian socialist Pier-Antonio Panzeri (2004-2019), dar și soția și fiica acestuia, conform unei surse guvernamentale de la Roma citată de AFP și Le Monde.

„Acesta nu este un incident izolat”, a declarat directorul Transparency International, Michiel van Hulten, citat de dw.com. „Deși acesta poate fi cel mai flagrant caz de presupusă corupție pe care Parlamentul European l-a văzut în mulți ani, nu este un incident izolat”.
Van Hulten a declarat că Parlamentul a devenit un stat în stat, permițând dezvoltarea unei culturi a impunității de-a lungul mai multor decenii, cu o combinație de reguli și controale financiare laxe și o lipsă totală de supraveghere a eticii.

Mai mult, Alberto Alemanno, un profesor de drept stabilit în Belgia, a declarat că „scandalul deschide mai multe cutii ale Pandorei dintr-o dată”, inclusiv „sistemul de etică al UE defectuos pentru deputații europeni” și „amploarea influenței străine asupra UE”, notează Le Monde.

Arestările din decembrie 2022 au urmat unor raiduri la Bruxelles, în urma cărora procurorii belgieni au declarat că au descoperit 600.000 de euro (630.000 de dolari) în numerar. De asemenea, poliția a confiscat calculatoare și telefoane mobile.

Cotidianul belgian L’Echo a relatat că „mai multe pungi pline cu bancnote (de bani)” au fost găsite la domiciliul lui Kaili din Bruxelles, transmite France24.com.

Scandalul de corupție și spălare de bani este legat de Qatar, o țară asupra căreia organizațiile și partenerii internaționali atrag atenția asupra încălcării grave a drepturilor omului. Țara ar fi influențat deciziile Parlamentului European prin plăți în numerar sau cadouri către legislatorii din adunarea UE, conform dw.com.

Dar în noiembrie, chiar înainte de Cupa Mondială, Eva Kaili, care lucra în calitate de consilier pe probleme de politică externă și de drepturile omului. s-a întâlnit cu ministrul muncii din Qatar, Ali bin Samikh Al Marri, și într-o declarație video postată pe Twitter de către Agenția de știri din Qatar, ea a spus:

„Cred că pentru arabi, Cupa Mondială a fost un instrument extraordinar pentru… transformare politică și reforme”.
Într-un discurs ulterior la Parlamentul European, ea a declarat că Qatar este „un lider în ceea ce privește drepturile muncii”.

Ori, în tot acest timp, Qatarul se confrunta cu critici dure legate de modul în care este tratată forța de muncă străină care a construit impresionantele sale stadioane pentru Cupa Mondială. Mii de muncitori migranți au murit în deceniul care a trecut de când țara a primit turneul de la FIFA, organismul mondial de conducere a fotbalului.

Kaili este un fost prezentator de televiziune și unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European și a fost exclusă atât din PASOK (partidul socialiștilor greci din care făcea parte în țara sa), cât și din S&D, familia socialiștilor și democraților de centru-stânga europeni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...