„Evanghelia”: cum folosește Israelul inteligența artificială pentru a selecta țintele bombardamentelor din Gaza
Armata israeliană nu a făcut un secret din intensitatea bombardamentelor sale asupra Fâșiei Gaza. În primele zile ale ofensivei, șeful forțelor sale aeriene a vorbit despre lovituri aeriene neîncetate, „24 de ore din 24”. Forțele sale, a spus el, loveau doar ținte militare, dar a adăugat: „Nu operăm chirurgical”, scrie The Guardian.
Cu toate acestea, s-a acordat relativ puțină atenție metodelor folosite de Forțele de Apărare Israeliene (FDI) pentru a selecta țintele din Gaza și rolului pe care inteligența artificială l-a jucat în campania de bombardamente.
În timp ce Israelul își reia ofensiva după o încetare a focului de șapte zile, există îngrijorări tot mai mari cu privire la abordarea de țintire a FDI într-un război împotriva Hamas care, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, administrată de Hamas, a ucis până acum peste 15.000 de persoane în teritoriu.
IDF și-a consolidat de mult timp reputația de pricepere tehnică și a făcut anterior afirmații îndrăznețe, dar neverificabile, cu privire la utilizarea noilor tehnologii. După războiul de 11 zile din Gaza din mai 2021, oficialii au declarat că Israelul a purtat „primul său război cu inteligență artificială” folosind învățarea automată și calculul avansat.
Ultimul război dintre Israel și Hamas a oferit o oportunitate fără precedent pentru IDF de a utiliza astfel de instrumente într-un teatru de operațiuni mult mai larg și, în special, de a desfășura o platformă de creare de ținte cu inteligență artificială numită „Evanghelia”, care a accelerat în mod semnificativ o linie de producție letală de ținte pe care oficialii au comparat-o cu o „fabrică”.
The Guardian poate dezvălui noi detalii despre “Evanghelie” și rolul său central în războiul Israelului din Gaza, folosind interviuri cu surse din serviciile de informații și declarații puțin observate ale FDI și ale oficialilor retrași din activitate.
Acest articol se bazează, de asemenea, pe mărturiile publicate de publicația israeliano-palestiniană +972 Magazine și de publicația de limbă ebraică Local Call, care au intervievat mai multe surse actuale și foste surse din comunitatea de informații din Israel care au cunoștință despre platforma Gospel.
Comentariile acestora oferă o privire în interiorul unei unități de informații militare secrete, facilitată de inteligența artificială, care joacă un rol semnificativ în răspunsul Israelului la masacrul comis de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.
Imaginea care se conturează încet-încet despre modul în care armata israeliană exploatează IA vine pe fondul unor preocupări tot mai mari legate de riscurile pe care le prezintă pentru civili, pe măsură ce armatele avansate din întreaga lume extind utilizarea unor sisteme automatizate complexe și opace pe câmpul de luptă.
„Alte state vor urmări și vor învăța”, a declarat un fost oficial de securitate de la Casa Albă familiarizat cu utilizarea sistemelor autonome de către armata SUA.
Războiul dintre Israel și Hamas, au spus ei, ar fi un „moment important dacă IDF va folosi AI într-un mod semnificativ pentru a face alegeri de țintire cu consecințe de viață și de moarte”.
De la 50 de ținte pe an la 100 pe zi
La începutul lunii noiembrie, IDF a declarat că „peste 12.000” de ținte din Gaza au fost identificate de divizia sa de administrare a țintelor.
Descriind procesul de stabilire a țintelor de către această unitate, un oficial a spus: „Lucrăm fără compromisuri pentru a defini cine și ce este inamicul. Agenții Hamas nu sunt imuni – indiferent unde se ascund”.
Activitățile diviziei, formată în 2019 în cadrul direcției de informații a IDF, sunt clasificate.
Cu toate acestea, o scurtă declarație de pe site-ul IDF a susținut că folosește un sistem bazat pe inteligență artificială numit Habsora (Evanghelia) în războiul împotriva Hamas pentru a „produce ținte într-un ritm rapid”.
IDF a precizat că „prin extragerea rapidă și automată a informațiilor”, Habsora a produs recomandări de ținte pentru cercetătorii săi „cu scopul de a obține o potrivire completă între recomandarea computerului și identificarea efectuată de o persoană”.
Mai multe surse familiarizate cu procesele de direcționare ale IDF au confirmat existența Habsora pentru +972/Local Call, spunând că a fost folosit pentru a produce recomandări automate pentru atacarea unor ținte, cum ar fi locuințele private ale unor persoane suspectate că ar fi agenți ai Hamas sau ai Jihadului Islamic.
În ultimii ani, divizia de ținte a ajutat IDF să construiască o bază de date cu ceea ce sursele au declarat că ar fi între 30.000 și 40.000 de militanți suspecți. Sisteme precum Habsora, au spus acestea, au jucat un rol esențial în construirea listelor de persoane autorizate să fie asasinate.
Aviv Kochavi, care a ocupat funcția de șef al IDF până în ianuarie, a declarat că divizia de ținte este „alimentată de capacități de inteligență artificială” și include sute de ofițeri și soldați.
Într-un interviu publicat înainte de război, el a spus că este vorba despre „o mașină care produce cantități uriașe de date mai eficient decât orice om și le traduce în ținte de atac”.
Potrivit lui Kochavi, „odată ce această mașinărie a fost activată” în războiul de 11 zile al Israelului cu Hamas în mai 2021, ea a generat 100 de ținte pe zi. „Pentru a pune acest lucru în perspectivă, în trecut produceam 50 de ținte în Gaza pe an. Acum, această mașinărie produce 100 de ținte pe zi, 50% dintre ele fiind atacate”.
Nu se știe cu exactitate ce forme de date sunt introduse în sistem. Dar experții au declarat că sistemele de sprijinire a deciziilor bazate pe inteligență artificială pentru stabilirea țintelor ar analiza, de obicei, seturi mari de informații provenite dintr-o serie de surse, cum ar fi imagini filmate de drone, comunicații interceptate, date de supraveghere și informații extrase din monitorizarea mișcărilor și a modelelor de comportament ale indivizilor și ale grupurilor mari.
Divizia de ținte a fost creată pentru a rezolva o problemă cronică pentru IDF: în operațiunile anterioare din Gaza, forțele aeriene au rămas în mod repetat fără ținte de lovit. Deoarece înalții oficiali Hamas dispăreau în tuneluri la începutul oricărei noi ofensive, au declarat sursele, sisteme precum Gospel au permis IDF să localizeze și să atace un număr mult mai mare de agenți de rang mai redus.
Un oficial, care a lucrat la luarea deciziilor privind țintele în cadrul operațiunilor anterioare din Gaza, a declarat că IDF nu a vizat anterior locuințele membrilor de rang mediu sau inferior ai Hamas pentru bombardamente. Aceștia au declarat că, în opinia lor, acest lucru s-a schimbat pentru conflictul actual, casele presupușilor agenți Hamas fiind acum vizate indiferent de rang.
„Este vorba de o mulțime de case”, a declarat oficialul pentru +972/Local Call. „Membrii Hamas care nu înseamnă cu adevărat nimic locuiesc în case în toată Gaza. Așa că ei marchează casa și bombardează casa și îi ucid pe toți cei care se află acolo.”
Țintele primesc un „punctaj” pentru numărul probabil de victime civile
În scurta declarație a IDF despre divizia de ținte, un oficial de rang înalt a declarat că unitatea „produce atacuri precise asupra infrastructurii asociate cu Hamas, provocând în același timp daune mari inamicului și daune minime necombatanților”.
Precizia loviturilor recomandate de „banca de ținte AI” a fost subliniată în multiple rapoarte din mass-media israeliană. Cotidianul Yedioth Ahronoth a relatat că unitatea „se asigură, pe cât posibil, că nu vor fi afectați civilii neimplicați”.
O fostă sursă militară israeliană de rang înalt a declarat pentru The Guardian că agenții folosesc o măsurătoare „foarte precisă” a ratei de evacuare a civililor dintr-o clădire cu puțin timp înainte de un atac. „Folosim un algoritm pentru a evalua câți civili au rămas. Sistemul ne dă verde, galben, roșu, ca un semafor.
Cu toate acestea, experții în inteligență artificială și conflicte armate care au vorbit cu The Guardian au declarat că sunt sceptici cu privire la afirmațiile potrivit cărora sistemele bazate pe inteligență artificială reduc daunele provocate civililor prin încurajarea unei țintiri mai precise.
Un avocat care consiliază guvernele cu privire la IA și la respectarea dreptului umanitar a declarat că există „puține dovezi empirice” care să susțină astfel de afirmații. Alții au subliniat impactul vizibil al bombardamentelor.
„Uitați-vă la peisajul fizic din Gaza”, a declarat Richard Moyes, un cercetător care conduce Articolul 36, un grup care militează pentru reducerea daunelor provocate de arme.
„Asistăm la aplatizarea pe scară largă a unei zone urbane cu arme explozive grele, așa că afirmația că se exercită o forță precisă și țintită nu este confirmată de fapte.”
Potrivit cifrelor publicate de IDF în noiembrie, în primele 35 de zile de război, Israelul a atacat 15.000 de ținte în Gaza, o cifră considerabil mai mare decât operațiunile militare anterioare în teritoriul de coastă dens populat. Prin comparație, în războiul din 2014, care a durat 51 de zile, FDI a lovit între 5.000 și 6.000 de ținte.
Mai multe surse au declarat pentru The Guardian și +972/Local Call că, atunci când se autoriza un atac asupra locuințelor private ale unor persoane identificate ca fiind agenți Hamas sau Jihadul Islamic, analiștii știau în avans numărul de civili care se așteptau să fie uciși.
Fiecare țintă, au spus acestea, avea un fișier care conținea un scor al daunelor colaterale care stipula câți civili erau susceptibili de a fi uciși în urma unei lovituri.
O sursă care a lucrat până în 2021 la planificarea loviturilor pentru IDF a declarat că „decizia de a lovi este luată de comandantul unității de serviciu”, unii dintre aceștia fiind „mai aplecați pe trăgaci decât alții”.
Sursa a spus că au existat ocazii în care „existau îndoieli cu privire la o țintă” și „am ucis ceea ce eu am considerat a fi o cantitate disproporționată de civili”.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat: „Ca răspuns la atacurile barbare ale Hamas, IDF operează pentru a dezmembra capacitățile militare și administrative ale Hamas. În contrast puternic cu atacurile intenționate ale Hamas asupra bărbaților, femeilor și copiilor israelieni, IDF respectă dreptul internațional și ia măsuri de precauție fezabile pentru a atenua daunele provocate civililor”.
„Fabrica de asasinate în masă”
Surse familiare cu modul în care sistemele bazate pe inteligență artificială au fost integrate în operațiunile IDF au declarat că astfel de instrumente au accelerat semnificativ procesul de creare a țintelor.
„Pregătim obiectivele în mod automat și lucrăm în conformitate cu o listă de verificare”, a declarat pentru +972/Local Call o sursă care a lucrat anterior în cadrul diviziei de obiective. „Este într-adevăr ca o fabrică. Lucrăm rapid și nu avem timp să aprofundăm ținta. Părerea este că suntem judecați în funcție de câte obiective reușim să generăm.”
O altă sursă a declarat pentru publicație că Evanghelia a permis IDF să conducă o „fabrică de asasinate în masă” în care „accentul este pus pe cantitate și nu pe calitate”. Un ochi uman, au spus aceștia, „va trece în revistă țintele înainte de fiecare atac, dar nu trebuie să petreacă mult timp cu asta”.
Pentru unii experți care cercetează IA și dreptul umanitar internațional, o astfel de accelerare ridică o serie de probleme.
Moyes, de la Article 36, a declarat că, atunci când se bazează pe instrumente precum Habsora, comandantului „i se înmânează o listă de ținte generată de un computer”, iar acesta „nu știe neapărat cum a fost creată lista și nici nu are capacitatea de a interoga și de a pune la îndoială în mod adecvat recomandările privind țintele”.
„Există pericolul”, a adăugat el, „ca, pe măsură ce oamenii ajung să se bazeze pe aceste sisteme, să devină rotițe într-un proces mecanizat și să piardă capacitatea de a lua în considerare riscul de vătămare a civililor într-un mod semnificativ.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii