G4Media.ro

Eveniment excepțional la București în 2023: expoziție cu 46 de capodopere ale…

Captură video

Eveniment excepțional la București în 2023: expoziție cu 46 de capodopere ale lui Pablo Picasso la Muzeul de Artă Recentă

Expoziţia „Efectul Picasso – Contribuţia României la anul aniversar Pablo Picasso, 2023” este un proiect care va constitui unul dintre marile evenimente ale anului viitor, a declarat miercuri ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, citată de Agerpres.

MARe/Muzeul de Artă Recentă Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Picasso din Paris, va prezenta expoziţia „Efectul Picasso” în perioada 25 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024, evenimentul fiind susţinut de Ministerul Culturii, de Institutul Francez şi Ambasada Franţei din România.

Expoziţia va face parte din seria celor 42 de expoziţii aniversare din 2023 organizate sub înaltul patronaj al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi al nepotului artistului omagiat, Bernard Picasso. Vor fi expuse pentru prima dată în România 46 de lucrări de Pablo Picasso, printre care o serie de tablouri faimoase, unele de mari dimensiuni, care, alături de desenele şi lucrările sale de grafică, au marcat evoluţia artei mondiale pe parcursul mai multor decenii.

Lucrările provin în totalitate de la Muzeul Picasso din Paris, acestora urmând a li se adăuga 50 de lucrări de artişti români moderni şi contemporani care atestă influenţa constantă a operei şi figurii lui Picasso în cea de-a doua jumătate a secolului XX şi la începutul secolului XXI. Printre aceştia se numără Alexandru Tzupoia, Corneliu Baba, Constantin Piliuţă, Florin Mitroi, Horia Bernea, Sorin Ilfoveanu, Henri Mavrodin, Ion Grigorescu, Octav Grigorescu, Valeriu Mladin, Dumitru Gorzo, Victor Man, Alexandru Rădvan, Mircea Suciu, Marius Bercea şi Şerban Savu.

Expoziţia, care va ocupa toate etajele şi interetajele muzeului, va fi însoţită de o serie de video-documentare prezentate în Auditorium-ul MARe. Cursuri pentru copii şi adolescenţi legate de Picasso şi centrate asupra expoziţiei, tururi ghidate (în română, franceză şi engleză), dar şi o serie de conferinţe şi dezbateri pe tema influenţei lui Picasso asupra artei postbelice locale şi internaţionale vor puncta parcursul acestei expoziţii.

Un catalog de cercetare bilingv (română-franceză) va fi publicat în legătură cu expoziţia, în colaborare cu Muzeul Picasso din Paris.

Potrivit organizatorilor, „Efectul Picasso” este un eveniment artistic unic la nivel naţional – este prima ocazie, în întreaga istorie a culturii contemporane româneşti, în care capodopere ale lui Pablo Picasso vor fi prezentate, timp trei luni, publicului românesc.

„Cu Muzeul de Artă Recentă – MARe, avem un cadru minunat de a prezenta operele lui Pablo Picasso în România. 2023 este anul jubileului morţii pictorului. Este deci o mare oportunitate pentru România şi pentru oraşul Bucureşti de a-i primi operele acestuia, alături de New York, Barcelona, Malaga sau Paris. În cele din urmă, această expoziţie va fi, evident, un proiect foarte popular ce va reuni publicuri foarte diferite”, a susţinut ambasadoarea Franței la conferinţa de presă dedicată lansării proiectului expoziţional, potrivit Agerpres.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a salutat organizarea de către MARe a expoziţiei dedicate lui Picasso. Potrivit acestuia, proiectul este „un vis pe cale să se transforme în realitate”, iar ministerul va găsi căile „legale” şi „rapide” de a fi alături de muzeu în acest demers.

Directorul MARe, Erwin Kessler, a dezvăluit că expoziţia reprezintă rodul unui demers început în urmă cu doi ani de conducerea muzeului, în urma unei „cercetări personale asupra artei americane”.

Potrivit directorului MARe, din 1968, anul expoziţiei Picasso în România, nu a mai fost organizată în ţara noastră nicio altă expoziţie personală a unui artist internaţional de prim ordin.

Kessler a arătat că nici după 1989, în ciuda deschiderii spre lumea culturală occidentală, nu au fost deschise expoziţii dedicate protagoniştilor modernităţii artistice internaţionale, România fiind plasată la marginea fluxului curent de evenimente majore internaţionale pentru că sistemul muzeistic local este slab echipat, insuficient finanţat şi conservator ca practici curatoriale.

Preşedinta Muzeului Picasso din Paris, Cecile Debray, a precizat, în conferinţa de presă, că, la 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso (1881-1973), pe parcursul anului viitor, la nivel mondial vor fi organizate 42 de expoziţii consacrate operei, figurii şi influenţei artistului exemplar al modernităţii, în Franţa, Spania, SUA, Elveţia, Belgia, Germania, în muzee precum Centrul Pompidou şi Guggenheim Bilbao, Muzeul Brooklyn şi Fundaţia Beyeler Basel, Muzeul Regal de Artă din Bruxelles şi Muzeul Von der Heydt, Wuppertal.

„Expoziţia de la MARe va da prilejul reliefării influenţei lui Picasso asupra artei româneşti, prin punerea faţă în faţă a lucrărilor lui Picasso de la muzeul nostru şi a celor semnate de artiştii români selectaţi. Ea va da posibilitatea de a vedea parcursul tehnic al operei lui Picasso, graţie lucrărilor aparţinând patrimoniului Muzeului Picasso”, a spus Cecile Debray.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pireu? Ciorbă? Hai mai….nuuu

  2. Tare . Toate la un loc. Or mai fi bilete ?