G4Media.ro

Eveniment fără precedent: toți ambasadorii NATO au vizitat scutul de la Deveselu,…

Eveniment fără precedent: toți ambasadorii NATO au vizitat scutul de la Deveselu, în semn de solidaritate cu alianța nord-atlantică

Toți ambasadorii statelor membre NATO au făcut marți o vizită la baza militară de la Deveseu, care găzduiește interceptorii anti-rachetă, parte a scutului construit de SUA și România și operat de NATO. Evenimentul, organizat de ambasada SUA la București și la care a participat și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a avut ca scop reafirmarea atașamentului față de NATO după mișcările tot mai agresive ale Rusiei în zona Mării Negre.

Vizita comună la Deveselu a venit și pe fondul declarațiilor recente ale președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a spus că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat la Deveselu că NATO rămâne principala structură de apărare a aliaților din Europa și American de Nord și a reiterat angajamentul SUA de a-și apăra aliații, conform articolului 5 din Tratatul alianței.

Foto: Scutul de la Deveselu (Agerpres / Alex Micsik)

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, a spus că România își va menține și în bugetul din 2020 alocația de 2% din PIB pentru apărare, arătând că țara noastră e una dintre puținele care folosesc cea mai mare parte a acestei alocații bugetare pentru înzestrare.

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a nuanțat declaraţiile preşedintelui Macron, arătând că nu sunt „o critică a structurii NATO”, ci acesta a transmis, mai degrabă, că „există o nevoie de consens politic” în Alianţă. „Ce a spus preşedintele meu nu este o critică a funcţionării NATO în sine şi a structurii militare. NATO este o organizaţie foarte eficace, foarte structurată, cu o ierarhie ce funcţionează foarte bine, interoperabilitate şi aceste declaraţii nu se refereau la structura militară. A spus că există probabil, în interiorul NATO, o nevoie de consens politic mai mare între aliaţi, când se iau decizii individuale. Asta e tot. Nu a pus sub semnul întrebării pertinenţa”, a spus Michele Ramis.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier Klodt, a spus că NATO e esențială pentru securitatea regiunii: „Cred că este foarte clar pentru noi toţi – avem nevoie de mai multă Europa în sistemul nostru de apărare, avem nevoie de coeziune, de un impact mai mare al Europei, dar nu ca substitut, ci să fie coordonată îndeaproape în cadrul NATO. Aceasta este poziţia Germaniei. Sunt convins că Franţa ştie că putem avea securitatea de care avem nevoie, într-o lume de ameninţări , doar dacă suntem coordonaţi. Poate topica şi accentele sunt diferite, dar noi, Germania, credem cu putere că trecem de provocări numai în acest sistem”.

Comandanții bazelor militare de la Deveselu – baza românească și cea a SUA – au prezentat modul de funcționare și au subliniat că sistemul anti-rachetă este pur defensiv.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. nu vad nici un pesedist … semn bun!

  2. Nu e si Prostanacu’ in poza?…ahh am uitat… el e secretara.

  3. E un fel de „hey Macron, F U!”

  4. Mare minune ca au vizitat ceva scut…poate era mai important pentru noi ca tara sa fi sprijinit R.Moldova sa nu ajunga sub influenta totala rusa cum sa intamplat zilele astea…de ce cele 2 germani sau unit si noi nu putem…? Simplu suntem colonie si suntem condusi de soricelul Klaus…si le trebuie carne de tun pri Afganistan…Mali…

    • Cei din RM nu vor sa ne unim. Au fost bune cetateniile si bursele, dar in rest flit! Dupa parerea mea, robinetul cu bani catre ei ar trebui inchis, au fost bani aruncati. Mai degraba sa se ia masuri pentru dezvoltarea Moldovei „noastre”, ca atunci cand vin aia in vizita sa le pice fata!

    • Germania nu l-a avut președinte pe Iliescu care să se opună unificării. Hai să nu mai dăm vina pe străni pentru că noi l-am pus președinte pe Iliescu.

    • Ce repede ai gasit vinovatul, cum ai ajuns la concluzia asta lumineazăne si pe noi să nu murim de foame, sau bați din gură ca o babă psd-istă.

  5. Pfui ce minune mare ! Să spună cineva în ce fel își asigură Finlanda securitatea națională nefiind membră NATO, precum și comportamentul acestei națiuni în al-2-lea război mondial ( când „și-a permis” să se opună armat atât Germaniei hitleriste cât și Rusiei comuniste ). Să ne spună cineva cum am ajuns țară membră NATO, a fost vreun referendum național ( similar Spaniei, de exemplu ) având în vedere importanța acestei hotărâri ?!? Să ne spună cineva prin ce mecanism de consultare populară s-a ajuns la alocarea a 2% pentru apărare, de ce nu 10% sau poate 1% ?

    • @Lita. Nu-mi imaginez cum ar putea sa asigure Finlanda securitatea nationala in cazul unei invazii rusesti. Cred ca in secunda doi cere ajutor NATO. Vrei consultare populara pt alocarea a 2%din PIB pt aparare, in schimb nu te revolta faptul ca din cei 6% promisi de psd pt invatamant s-au alocat mai putin de jumatate, fara „consultare populara”.

    • @Sincer Să încercăm să analizăm cum poate Finlanda să-și asigure securitatea națională fără a fi înregimentată în nici o alianță militară.
      1. Nefiind înregimentată nu există motive de atac asupra ei. De ce ? Pentru că pe teritoriul Finlandei nu există facilități militare de nici un tip, nici „pur” defensive, nici ofensive aparținând vreunei alianțe militare, așa că nu va fi inclusă în nici un plan strategic sau operațional militar al vreuneia dintre părți.
      2. Există un drept internațional care protejează orice țară în fața unei acțiuni agresive din partea oricărei alte țări sau alianțe militare. Chiar dacă pe termen scurt teritoriul Finlandei poate fi ocupat, pe termen lung Finlanda nu-și va pierde statutul de țară independentă între granițele ei recunoscute. Așa s-a întâmplat și în al-2-lea război mondial în care Finlanda s-a opus militar, previzibil fără succes dar nu a cedat la masa verde, atât Germaniei cât și URSS.

    • Finlanda a adoptat o politica externa centrata pe Rusia dupa WW2. Si-au dat seama ca nu o sa-i ajute nimeni in caz de invazie (sau ajutorul este strict formal: Italia le-a trimis tunuri din WW1 ca sa se bata cu rusii in WW2, iar Franta le-a promis nspe mii de militari care n-au ajuns niciodata) si ca cel mai important e sa-i pastreze pe rusi linistiti si sa le castige increderea. https://en.wikipedia.org/wiki/Finlandization

    • Ce treaba am eu cu Finlanda pe mine mă interesează siguranța si securitatea noastră că dacă e ceva să avem cu ce să ne apărăm.

  6. Cnd aud sloganuri de genul „mai multa Europa” mi se face frica. „Mai multa supa bio” ! „Mai mult Bruxelles”. Se apropie funia de par si lumea europeana este disperata tare. Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Invatati sa respectati opiniile statelor precum Romania.

  7. Vrem sa fim in Europa si in nato ( indiferent in ce structura va fi).
    Ati uitat cum CIZMA SOVIETICA ne belea pe timpul comunistilor ?

    IESITI LA VOT!!! Iohannis trebuie sa castige cu un scor istoric !!!
    Mafia rosie cu ajutorul trollilor PSD ( si baietii lui Putin lucreaza la greu) incearca cu orce mijloace sa demobilizeze electoratul anti-psd.