„Evitați-l pe Orban”. Viktor Orban, aliatul lui Putin, ar putea prelua postul de președinte al Consiliului UE, după demisia lui Charles Michel
Șeful Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că își va părăsi postul în următoarele luni pentru a participa la alegerile pentru Parlamentul European. În cazul în care UE nu va numi rapid un nou șef al Consiliului European, această funcție ar putea fi preluată de premierul ungar Viktor Orban, a cărui țară va prelua șefia Uniunii Europene la 1 iulie, scrie BBC.
Orban este cunoscut pentru faptul că se opune ajutorului militar și financiar acordat Ucrainei și a fost singurul lider al unei țări din UE care s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin anul trecut, după invadarea Ucrainei.
Potrivit Reuters, Michel a declarat duminică reporterilor că UE are suficient timp pentru a alege un nou lider al Uniunii Europene și pentru a evita să-i ofere lui Orban un post european important.
„Vreau ca toată lumea să înțeleagă: în orice caz, o decizie privind succesorul meu trebuia să fie luată în iunie […], astfel încât va fi ușor pentru Consiliul European să se asigure că succesorul meu își va prelua funcția”, a declarat Michel. „Dacă există voință politică, există multe instrumente pentru a-l evita pe Viktor Orbán”, a adăugat el.
Michel și-a anunțat intenția de a-și părăsi postul într-un interviu acordat presei belgiene. Atribuțiile sale în calitate de șef al Consiliului European urmau să expire în luna noiembrie a acestui an, iar alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în iunie.
Este pentru prima dată când actualul președinte al Consiliului European va candida la alegerile pentru Parlamentul European și, de asemenea, pentru prima dată când părăsește funcția mai devreme.
Președintele Uniunii Europene este ales de majoritatea celor 27 de membri ai blocului comunitar. În cazul în care aceștia nu vor lua o decizie până la 1 iulie, președinția îi va reveni automat lui Orbán, Ungaria urmând să preia conducerea rotativă a Uniunii (diferitele state membre ale UE dețin președinția pe rând, prin rotație la fiecare șase luni).
„Ocuparea Bruxelles-ului”
Astfel, în teorie, premierul ungar ar putea prezida reuniunile UE și ar putea exercita o influență mai mare asupra politicilor blocului.
Din punct de vedere juridic, mișcarea lui Michel este legală, dar creează o presiune suplimentară asupra liderilor europeni, care au de obicei mai mult timp la dispoziție pentru a se pune de acord asupra distribuirii pozițiilor de conducere în UE.
„Decizia lui Charles Michel de a părăsi mai devreme președinția UE pentru a-și continua propria carieră politică în calitate de membru al Parlamentului European nu este doar egoistă, ci și iresponsabilă”, a scris Alberto Alemano, profesor de drept european, pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter). „Aceasta deschide posibilitatea ca Viktor Orban, care va prelua temporar funcția de președinte al Consiliului European, să conducă Consiliul UE până la o nouă numire.”
Anul trecut, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în legătură cu președinția ungară a UE, exprimându-și „îngrijorarea serioasă” cu privire la evenimentele din această țară.
Orban însuși, un politician de dreapta care a blocat recent alocarea a 50 de miliarde de euro în ajutorul UE pentru Ucraina, a declarat că președinția sa va fi „mai mult pacificatoare” și a numit sarcina sa „ocuparea Bruxelles-ului”.
În timpul summitului UE din decembrie, în momentul în care liderii blocului au aprobat decizia de a începe negocierile cu Ucraina privind aderarea la bloc, Orban a părăsit sala. După cum a declarat recent Michel, liderii UE se vor reuni pentru un summit extraordinar la 1 februarie pentru a încerca din nou să aloce ajutor Ucrainei.
Orban susține că poziția sa față de Ucraina este pragmatică și constructivă, deși există în mod clar o antipatie între el și președintele ucrainean Vladimir Zelenski, potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, Nick Thorpe.
Orban rămâne cel mai apropiat aliat al liderului rus în Europa. El a adoptat o linie prudentă: a condamnat invazia rusă, dar nu l-a criticat pe președintele rus.
Negocieri cu Putin
În octombrie anul trecut, el s-a întâlnit cu Putin la un summit în China, primele discuții față în față între un lider occidental și un președinte rus din aprilie 2022.
„Planul meu nu este ca noi să părăsim Bruxelles-ul, ci să îl ocupăm. Nu sugerez ca Ungaria să stea pe margine”, a declarat Orbán pentru revista maghiară Mandiner despre planurile sale pentru Consiliul UE.
Un scenariu în care Orbán „conduce necontrolat Consiliul timp de șase luni imediat după alegerile europarlamentare din 2024”, scrie Politico, este o variantă pe care ceilalți 26 de lideri UE „doresc cu disperare să o evite”, având în vedere tensiunile dintre Ungaria și alte țări din bloc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii