G4Media.ro

Evoluții îngrijorătoare ale pandemiei de coronavirus: Statele Unite și Brazilia depăşesc un…

sursa foto: Pixabay

Evoluții îngrijorătoare ale pandemiei de coronavirus: Statele Unite și Brazilia depăşesc un prag macabru, șocul economic se extinde

Statele Unite, țara cea mai îndoliată din lume de pandemia coronavirusului, au depăşit miercuri, 29 iulie, pragul de 150.000 de morți, în timp ce bilanţul s-a agravat în Brazilia cu 90.000 de morți și recesiunea economică s-a instalat în mai multe țări ale lumii.

În total, la nivel mondial, Covid-19 a ucis 660.787 de oameni, potrivit celui mai recent raport întocmit miercuri de AFP.

Statele Unite sunt țara cu cele mai multe decese (150.447 de decese), în fața Braziliei (90.134), Regatului Unit (45.878), Mexicului (44.876) și Italiei (35.123).

Prima putere mondială, care a anunțat la sfârșitul lunii februarie primul său deces legat de coronavirus, deplânge cifra macabră de 150.000 de morți cinci luni mai târziu, în timp ce criza de sănătate a aruncat milioane de oameni în șomaj.

Țara a înregistrat miercuri, 29 iulie, aproape 1.270 de decese suplimentare într-o singură zi și peste 68.000 de cazuri noi, revenind astfel la nivelurile înregistrate în ultimele două săptămâni. Câteva state precum California, Texas și în special Florida, care a atins miercuri un nou record de decese (216), au trebuit să oprească redeschiderea activității lor.

La Washington, un ales republican reticent să poarte o mască în Congresul SUA s-a dovedit pozitiv pentru Covid-19 miercuri, în timp ce se pregătea să plece în Texas cu președintele Donald Trump.

În Brazilia, a doua țară în care Covid-19 ucide cel mai mult în lume după Statele Unite, bilanţul a crescut, miercuri, la 90.134 de morți și a fost înregistrat un număr foarte mare de noi contaminări într-o singură zi, 69.074, conform Ministerul Sănătății. Datele oficiale sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât par subestimate în ochii oamenilor de știință, în timp ce țara efectuează foarte puține teste.

Peru a trecut de 400.000 de cazuri miercuri (400.683 după 5.678 de noi infecții înregistrate într-o singură zi) și a înregistrat 204 decese suplimentare în 24 de ore, a anunțat Ministerul Sănătății.

În Paraguay, guvernul a restabilit o carantină aproape totală în Ciudad del Este, al doilea oraș ca mărime al țării, la tripla frontieră cu Brazilia și Argentina, din cauza răspândirii infecțiilor cu coronavirus, provocând furia populației locale.

În Bolivia, un al optulea ministru a fost testat pozitiv pentru coronavirus, miercuri. Numărul total de decese de la începutul epidemiei este de 30.238, 19.723 în spitale și 10.515 în unitățile sociale și medico-sociale (Ehpad), precizează DGS într-un comunicat de presă.

Numărul de pacienți cu o formă severă de Covid-19 spitalizați la terapie intensivă continuă să scadă, cu 380 de pacienți în cauză, cu cinci mai puțin decât marți.

„Proporția testelor pozitive crește la 1,4% și există o creștere semnificativ mai mare în rândul adulților tineri. Deşi au un risc scăzut de a dezvolta o formă gravă a bolii, tinerii pot ajuta la răspândirea virusului dacă nu respectă măsurile de barieră și își infectează rudele, părinții, bunicii și persoanele fragile”, avertizează Direcția Generală a Sănătății (DGS).

Prima estimare a administrației Trump va fi publicată joi, 30 iulie, iar cifra PIB-ului se anunţă uluitoare: între -35%, conform consensului analiștilor, și -37%, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI).

O altă situaţiei nemaivăzută se înregistrează în Germania unde scăderea PIB-ului în al doilea trimestru ar trebui să se apropie de 10%, pandemia ducând ţara în cea mai grea recesiune din perioada postbelică, chiar dacă redresarea se profilează deja la orizont.

În prognozele lor, principalele instituţii economice germane estimează contracția PIB-ului celei mai mari economii europene din aprilie până în iunie la 9,8%, un nivel fără precedent de la începutul recensămintelor trimestriale, în 1970.

Această cădere, aproape de două ori mai mare decât la apogeul crizei financiare din 2008/2009, aruncă țara în „cea mai grea recesiune din istoria Republicii Germane”, potrivit ministrului Economiei, Peter Altmaier.

Criza sanitară și economică legată de noul coronavirus „generează un flux excepțional de migranți economici”, a declarat Ministerul de Interne italian într-un comunicat de presă, miercuri, 29 iulie. Mulți dintre ei debarcă pe insula turistică Lampedusa, sub ochii celor aflaţi  în vacanță. „Debarcările autonome pe coastele italiene s-au înmulțit mai mult decât într-un timp foarte scurt”, notează ministerul, referindu-se la ambarcaţiunile mici care traversează Mediterana de pe coastele Africii de Nord fără a fi interceptate.

Vaccinul dezvoltat de compania americană de biotehnologie Moderna în parteneriat cu Institutele Naționale de Sănătate (NIH) a declanșat un răspuns imunitar „robust” și a împiedicat replicarea virusului în plămâni și în nasul maimuțelor, potrivit rezultatelor publicate marți. Guvernul lui Donald Trump a investit aproape un miliard de dolari pentru a sprijini crearea acestui vaccin, care este unul dintre cele două testate în prezent la scară largă.

Laboratoarele franceze Sanofi și GSK britanic au anunțat miercuri că au ajuns la un acord cu guvernul britanic pentru a furniza 60 de milioane de doze din vaccinul lor împotriva Covid-19, „sub rezerva semnării unui contract definitiv”. Acesta ar putea fi autorizate în prima jumătate a anului 2021, spun ei, iar discuțiile cu Comisia Europeană sunt în curs de a garanta accesul global la produsul lor.

Directorul Sănătății și Îngrijirilor Federației Internaționale a Societăților Crucii Roșii a avertizat, într-un interviu din 3 iunie, împotriva „naționalismului vaccinului care ar putea apărea în următoarele luni” din epidemia Covid-19 .

Rusia speră să înceapă producția industrială a două vaccinuri în septembrie și, respectiv, în octombrie, a declarat miercuri vicepremierul rus Tatiana Golikova.

Sursa: Le Figaro / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Sursa foto: pixabay.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...