Evreii ucraineni și-au exprimat indignarea după ce Rusia a atacat țara lor într-o misiune autodeclarată de „denazificare”/ Putin a acuzat regimul de la Kiev de crime de război împotriva propriilor cetățeni
Ilya, un om de afaceri evreu din Kiev, a avut un răspuns succint la pretențiile Rusiei, citat de cotidianul israelian de centru-stânga Haaretz..
Numindu-l pe Putin „complet nebun”, el a spus „evreii din Ucraina sunt o parte integrantă a societății ucrainene și nu ne-am confruntat niciodată cu nazismul aici sau cu fascismul și ne simțim în siguranță în Ucraina. [Dar] nu ne simțim în siguranță când Rusia spune că aici sunt naziști.”
Ilya, care a cerut ca numele lui să nu fie publicat, a povestit cum s-a trezit cu „zgomotul de foc de rachete” și bateriile „antiaeriene” care reverbera în toată capitala Ucrainei.
Familia lui „tocmai a adunat toate documentele, banii și niște haine, le-a împachetat în rucsacuri și genți și vom merge la biroul meu”, a spus el. „Am un subsol mare și avem zone de odihnă și o bucătărie acolo, așa că vom fi în siguranță. Este din beton și are un sistem de aer condiționat, așa că este cel mai sigur loc deocamdată cred”, a adăugat el.
Președintele Vladimir Putin a declarat într-o adresare către poporul rus joi dimineață că „scopul acestei operațiuni este de a proteja oamenii care, de opt ani încoace, se confruntă cu umilirea și genocidul comis de regimul de la Kiev. În acest scop, vom căuta să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, precum și să-i trimitem în judecată pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor – inclusiv împotriva cetățenilor Federației Ruse”, a spus el, condamnând „extrema dreaptă naționalistă și neo-naziștii în Ucraina.”
Putin a folosit multă vreme acuzațiile de nazism ucrainean pentru a-și legitima acțiunile împotriva fostului stat sovietic. În 2014, în urma invaziei ruse în Crimeea, el a susținut că acțiunile sale au fost motivate de preocupările legate de o presupusă „debandadă” a forțelor reacționare, naționaliste și antisemite din întreaga țară.
În timpul pregătirii invaziei din această săptămână, liderii ruși și mass-media de stat au susținut în mod repetat că forțele ucrainene au comis un genocid împotriva locuitorilor a două regiuni estice – Lugansk și Donețk – controlate de separatiști susținuți de ruși care au făcut în urmă cu opt ani după anexarea de către Rusia a Crimeii.
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky, care este evreu, a confruntat afirmațiile direct în timpul unui ultim apel la pace miercuri seara. „Vi se spune că suntem naziști, dar cum poate un popor să-i susțină pe naziștii care a jertfit peste 8 milioane de vieți pentru victoria asupra nazismului? Cum pot fi nazist?” s-a întrebat el.
„Spuneți-i bunicului meu, care a trecut prin tot războiul în infanteria armatei sovietice și a murit cu grad colonel în Ucraina independentă”, a adăugat el.
Liderii comunității evreiești au fost, de asemenea, contrariați de comentariile lui Putin.
„Nu știu despre ce vorbește”, a spus rabinul șef de la Kiev Yonatan Markovici. „Pot să spun doar că în ceea ce privește antisemitismul, suntem foarte în siguranță aici. Incidentele sunt foarte rare și guvernul se ocupă de ele. Acum suntem într-o situație de război și auzim sirene și vedem cum iese fum din casa noastră, [deci] nu vreau să intru în problema antisemitismului. Nu este relevant. Suntem într-un război și suntem uniți cu toții.”
Michael Colborne, un expert în extrema dreaptă ucraineană, a spus că retorica lui Putin „arată cât de internalizată este retorica lui „antifascistă” stupidă și cât de rupt de realitate este fiind atât de pătruns de retorica apologetică din al Doilea Război Mondial.
„În momentul de față, el reia cea mai proastă propagandă din epoca sovietică despre ucraineni ca fiind „naziști”, cu toții”, a spus Colborne, autorul cărții „Din focurile războiului: Mișcarea Azov din Ucraina și extrema dreaptă globală”. .”
„Nimeni de oriunde din lume care este îngrijorat de extrema dreaptă sau care se consideră antifascist nu ar trebui să ia în serios această retorică a lui”, a adăugat el.
Între timp, Markovici a declarat mai târziu agenției de presă germană DPA că unii dintre evreii din Kiev „se tem de antisemitism pentru că nu știm ce se va întâmpla”, în timp ce soția sa Inna a remarcat că de-a lungul istoriei, evreii au fost acuzați pentru orice fel de tulburări. în societate. „Istoria se repetă”, a spus ea.
Declarațiile lor au loc la două zile după ce rabinul Meir Stambler, președintele Federației Comunităților Evreiești din Ucraina, a declarat la Haaretz că este îngrijorat de posibilitatea unor provocări antisemite efectuate de agenți ruși.
În anii precedenți, liderii evrei din Ucraina au acuzat Rusia că a provocat incidente de antisemitism pentru a-i discredita pe ucraineni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii