Evreul Eric Zemmour – potențial candidat de extrema dreaptă la președinția Franței – îi divizează pe evreii francezi
Urcarea comentatorului de extrema dreaptă Eric Zemmour, de origine evreu nord-african, în sondajele pentru alegerile prezidențiale a provocat o reacție aprinsă în sânul comunității evreiești din Franța. Majoritatea reacțiilor au fost negative, dar Zemmour a găsit sprijin parțial printre evreii care se tem de pericolul islamist, transmite jurnalistul Petru Clej pentru RFI.
“Nici un vot evreiesc nu ar trebui să fie acordat potențialului candidat Zemmour”, a spus președintele Consiliului Reprezentativ al Instituțiilor Evreiești din Franța (CRIF), Francois Kalifat.
“Lupta împotriva antisemitismului este redusă la neant pentru că emițătorul este evreu”, spune Patrick Klugman, avocat al organizației SOS Racisme. “Nu cunosc pe nimeni altcineva de extremă dreaptă care să facă astfel de discuții. Ele vor să retragă afilierea națională de la victimele terorismului și ating ceea ce este mai sacru pentru evrei.”
“Ceea ce face Zemmour cu numele evreilor ar fi demn de presa antisemită de dinainte de război” supralicitează filosoful Bernard-Henri Levy și el evreu “Pied noir” din nordul Africii ca și Zemmour.
Dar ce a provocat aceste reacții vehemente? În cea mai recentă carte a sa, Franța nu și-a spus ultimul cuvânt, el i-a descris pe cei trei copii evrei Arié și Gabriel Sandler, 6 și 3 ani, și Myriam Monsonego, 8 ani, asasinați în 2012 de teroristul islamist Mohammed Merah ca “străini mai presus de toate și dorind să rămână doar asta și de dincolo de moarte” pentru că au fost îngropați în Israel, un pasaj care a șocat profund.
Luna trecută, într-un interviu la BFM-TV, Zemmour a vrut să dreagă impresia lăsată de acel pasaj, dar nu a reușit decât să irite și mai tari mulți evrei francezi, pocind numele celor doi copii, numindu-i Santander, în loc de Sandler.
„Spune lucruri așteptate de mult”
El a provocat indignare și prin declarațiile sale apologetice la adresa regimului fascist de la Vichy condus de mareșalul Petain și prin intenția sa anunțată de a iniția abrogarea legii Gayssot prin care este incriminată negarea Holocaustului.
Deși nu și-a anunțat încă oficial intenția de a candida în alegerile prezidențiale de anul viitor, Zemmour este creditat în sondajele de opinie pentru turul 1 cu între 13 și 18%, ceea ce-l plasează pe locul 3 după președintele Emmanuel Macron și Marine Le Pen, lider al partidului Reunirea Națională, uneori depășind-o chiar pe lidera extremei drepte tradiționale pentru locul 2.
Dar nu evreii sunt ținta principală a lui Zemmour, ci musulmanii. Afirmațiile sale la adresa acestora în bloc nu au fost condamnate doar de personalități publice, ci și de justiție care l-a găsit vinovat de incitare la ura rasială. Iar mesajul său radical la adresa islamiștilor găsește ecou într-o parte a comunității evreiești din Franța, care este cea mai numeroasă din Europa cu aproape 500.000 de persoane.
Gilles-William Goldnadel, un avocat apropiat drepte radicale, dacă nu chiar extremei drepte, înțelege această atracție. “Comunitatea evreiască franceză s-a schimbat enorm”, declară el pentru cotidianul Le Monde. “Ea ar fi în mare măsură zemmouriană dacă el nu ar manifesta o lipsă de sensibilitate la problema evreiască.”
Valérie, o pariziană de 50 de ani confirmă acest lucru:” Ne simțim neînțeleși în fața islamismului. Adeziunea deplină la Zemmour este îngreunată de ieșirile sale, dar tot spune lucruri care sunt de mult așteptate.”
Sursa foto: Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank