G4Media.ro

EXCLUSIV 122 de foști parlamentari, beneficiari de pensii speciale, își vor banii…

EXCLUSIV 122 de foști parlamentari, beneficiari de pensii speciale, își vor banii înapoi: Au deschis procese în toată țara. Mulți au angajat una dintre cele mai scumpe case de avocatură

În ultimele zile, 122 de foști parlamentari au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, solicitând instanțelor să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021. Pensiile respective au fost abrogate în aceeași lună.

În perioada 13-14 aprilie, 20 de instanțe din țară au înregistrat procese prin care foști deputați și senatori cer să primească, din nou, pensii speciale.

Cei mai mulți reclamanți se află în Prahova (16) și Iași (15), topul fiind completat de Galați (9), Argeș și Călărași (8), Sibiu, Vâlcea, Bistrița-Năsăud și Gorj (7), Neamț, Brăila, Bacău și Teleorman (5), Mehedinți, Buzău și Arad (4), Covasna (3), București, Giurgiu, și Constanța (1). Paradoxal, deși abrogarea a fost votată la unison de PSD și PNL, în mare parte, în calitate de reclamanți sunt tot politicieni din cele două formațiuni politice.

Printre politicienii cu notorietate care au apelat la justiție se numără Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean (PDL/PNL).

Într-o parte dintre aceste procese, acțiunile au fost depuse prin intermediul Casei de Avocatură Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners, una dintre cele mai renumite de pe piața de profil.

”Erau un drept câștigat. Știu că trecem printr-o perioadă grea și aș fi acceptat diminuarea, dar nu desființarea”, a declarat fostul senator în două mandate Ion Ariton. Când a fost întrebat despre cuantumul pensie sale, Ariton a închis discuția sub pretextul că se află într-o discuție.

Conform unei situații furnizate G4Media, în luna februarie, de Senat, pentru 96 de luni de mandat, pensia specială varia între 7.303 lei și 10.340 lei brut.

“Nu sunt jurist, dar e o chestiune de jurisdicție. Eu am luat doar vreo 2 luni, în jur de 10.000 de lei pe lună, pentru trei mandate”, a declarat Victor Paul Dobre.

”Repet, este o chestiune de justiție și jurisdicție”, a răspuns Dobre atunci când a fost întrebat despre legitimitatea demersului, în contextul crizei economice cauzată de pandemie.

Referitor la șansele de succes ale procesului, Petre Daea a declarat:  “Mă bazez pe respectul față de instituția parlamentară. Nu este o dovadă de oportunism, ci o cerere de respect față de foștii parlamentari. Sunt de acord să se facă economii, se pot face în mai multe feluri, dar să le văd cum se fac.”

Atunci când a fost întrebat ce pensie specială încasa, fostul deputat în două mandate și senator într-un mandat, a spus: ”Vă mulțumesc frumos!” și a închis.

Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie prin larga majoritate a actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat). La acel moment, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie”: magistrații, care aplică legea, primesc o astfel de pensie, în timp ce parlamentarii, care „creează legea” nu beneficiază de acest drept. Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări.

Conform unei situații de la începutul lui 2021 prezentate de G4Media.ro, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an.

Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

47 comentarii

  1. Pensii speciale.

    • PSD şi PNL sunt cancerul ţării, dar tot primesc 55% din voturi… fiindcă poporul român vrea să fie schingiuit.

    • Vladimir Putin e un gunoi dar are are dreptate aci.
      Suntem prosti da’ si multi, in acelasi timp.

    • Cica „era un drept castigat”, nu ca ar fi un drept pe care si l-au luat, ca ei au propus, ei au votat. Nu-i niciun conflict de interese aici?

  2. Citule,
    Da-le banii inapoi acestor oropsiti ai sortii, ca sunt fratiorii vostri si mi-au dat lacrimile doar la gandul ca n-au bani de motorina la gipane si de bijuterii la amante! Care mai poate, ca si asa Pfizer nu prea mai produce pastile albastre de cand trage tare pe vaccinuri ca sa-l anihileze pe Covidut19…

  3. Nu a fost discutie atunci ca trebuia sa le impoziteze cu 90% sau nu mai stiu ce procent, ca sa nu mearga atacat? Au lasat expres portita.

  4. „acțiunile au fost depuse prin intermediul Casei de Avocatură Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners”
    e necesar tratamentul Rosu pentru acesti viermi

  5. E o minciuna ca Parlamentarii incaseza doar ,,Pensie Speciala !.
    Ei de fapt incaseaza …..2 PENSII !. Pensia din ,,afara Parlamentului” plus asa zisa ,,a doua Pensie de la Parlament” . De ce ? pentru ca Parlamentarii si-au facut cu mana lor o Lege mai smechera: Sa ia ei 2 PENSII !.
    Proverb: ,, De ce n-are ursu coada ?”
    Acum, Parlamentarii primesc exact ceea ce merita !: Se taie UNA din pensii !.

  6. SĂ LE DEA DUMNEZEU SĂNĂTATE JUDECĂTORILOR ŞI PROCURORILOR DIN DOSARUL FERMA BĂNEASA ! ! !

  7. Plata făcută deja a banilor este şi un prim pas ȋn ceea ce este probabil să urmeze ca strategie a statului român, ȋmpotriva statului român: RECUNOAŞTEREA DE CĂTRE SATUL ROMÂN A PRETENŢIILOR CELOR CARE CER TOTUŞI PENSII SPECIALE. Ȋn Justiţie, recunoaşterea pretenţiilor este un punct sensibil de atacat.

  8. Acești flămânzi care s-au Cocoțat în vârful Statului numai pentru drepturile și avantajele personale, nu au fost extrem de bine plătiți în timpul mandatelor??
    Nu au profitat destul pe spinarea românului nevoiaș??
    Ei știu că sunt români saraci, unii lipiți pământului, care, deși au muncit o viață, trebuie să trăiască cu 200.. 500…1000 max de lei???
    Nu le-a fost și nici nu le va fi nici rușine, nici milă de cei ce ar trebui să le susțină pensiile nepermis de nesimțite.. În ce țară trăim…. Dureros 🙈😳😡

    • @Tamara Niță: Ati spus un mare adevăr. Comentariu remarcabil! „Acești flămânzi” este o etichetă prea blândă. Li se potrivesc și termenii: javre, neoameni, neisprăviti, egoiști, găunoși, nepatrioți. Vorba unui personaj literar: Ori cu toții să trăim, ori cu toții să muriți!

    • ….rusine la politician roman?
      Ma faceti sa rad, pe bune.

  9. Le doresc succes!

  10. borfasii vor fi mereu borfasi, nu au muncit, nu au contribuit, primeau mita, pardon pensie speciala pentru care nu contribuiau, de n ori mai mare decat a oricarui alt roman care contribuie …. acuma ca mita nu se mai da, incep sa dispere …

  11. Gustul ciolanului nu se uita! Ce patrioti sunt fostii parlamentari si ce se lupta ei pentru binele tarii! De pensionarii obisnuiti nu le pasa, aia pot sa-si plimbe oasele prin tribunale pana mor pentru o bruma de bani. Dar cand este vorba de parlamentari, de crema tarii, lucrurile se schimba!

    • 122 ex-parlamentari? Poate 122: javre, neoameni, neisprăviti, egoiști, găunoși, nepatrioți. Vorba unui personaj literar: Ori cu toții să trăim, ori cu toții să muriți!

  12. Dar este legal să votezi un lucru în Parlamentul României şi apoi să dai în judecată statul român pentru abuzul pe care chiar tu l-ai comis?! Şi să mai ceri şi despăgubiri?! Eventual şi nişte daune morale pentru cât ai suferit pentru banii nemeritaţi şi nemunciţi.

  13. 100% isi iau pensiile inapoi. Legea data a fost doar praf in ochii nostrii. Noi am vrut insa nu s-a putut, justitia e independenta…bla…bla.

  14. Nu există așa ceva ca ”drept câștigat”, în sensul că odată obținut, durează până mori. Este o invenție de pe vreamea luminoasei ere a sindicalismului aborigen din anii ‘ 90. Pe de altă parte aveți dreptate, nu sunteți singurii care beneficiați de această sinecură, pe nedrept. Normal ar fi ca nimeni să nu aibă acest privilegiu pe care le-ați inventat pentru voi, cu dedicație. Paraziților !

    • @ brian: „…durează până mori”.
      Să ne ferească maica Precistă să le vină ideea bancherilor greci care-și lăsau pensiile moștenire, neam de neam, fiilor și nepoților. Că avocații noștri învârt legile după Soare. Nu alta.
      Stanbulul și fanarul sălășluiesc în București.
      Aleluia #Reformă!

    • Ceilalți privilegiați le vor da dreptate, ca sa nu existe precedent și să le vina și lor rindul

  15. Hai cu lista completa, grupata pe apartenenta politica.

  16. Socaciule, vezi ca Dumniezo nu bate cu bota, bate cu covidul! Pentru ca, nu e asa, muzica e ca sa o canti nu ca s-o caci!

  17. Nu se lasă bandiții!… Cică, „un drept câștigat!”… hoților, care drept câștigat? Și unde? În urma unor războaie? Când ați dobândit acest drept, când dormeați în Parlament? Când aranjați ploi în propriul interes? Când luați mită? Când nu făceați nimic pentru țară și cretinul de popor care v-a votat, ci lucrați numai în interes personal? Acesta nu e un drept câștigat, ci o hoție pe care voi ați generat-o prin crasa voastră nemernicie și golănie! Mi se pare dincolo de culmea tupeului, după ce că n-ați făcut absolut nimic de trebuință pentru țărișoara pe care, vezi Doamne, o iubiți de vă ies ochii din orbită, acuma cereți poporului oropsit tot de voi să vă plătească și pensii speciale!… Foarte bine, ar trebui să cereți și daune serioase, doar pentru a ne face în ciudă. Așa patrihoților, apărați-vă drepturile câștigate cu sudoarea frunții și cu somnul profund în mulții ani de Parlament! circ+spectacol sinistru+corupție+jocuri subterane+impostură+prostituție politică+combinații=România cea atotcaptivantă!

  18. DAca nu afisati numele si partidul acestor zoaie umane nu ati facut nimic.

  19. De ce ar fi ”un drept câștigat”, pentru că și le-au votat singuri ? Nu e din munca depusă, pentru asta au primit salar. În care program de guvernare este scris că după ce-i alegem își vor vota pensii speciale, pentru un mandat de 4 ani mai mult decât alții pentru o viață de muncă ? Dacă le-a fost greu trebuiau să renunțe, nimeni nu i-a obligat să candideze sau să rămână parlamentari. La căpșuni cu voi, nesimțiților !

  20. Pai asta cu dreptul castigat este discriminatoriu intre categoriile de meserii!! eu ca hoț fur niste bani si ei devin ai mei ii dau amantei asadar ei devin un bun castigat! , de ce trebuie sa ii inapoieze daca ma prinde potera?!

  21. Astea nu sunt „drepturi”(vezi DEX),sunt privilegii

  22. M-ar interesa pentru un prieten: Bombonel s-a adresat Casei de Avocatură? Sau Dănuța și-a rupt „LANȚUL Medimfarm și nu mai au din ce trăi?

  23. Cine a creat anomalia pensiilor speciale? PeSeDe ciuma rosie. Sa plateasca Draknea & Compania tuturor beneficiarilor pe care a incercat sa ii cumpere. Nu este scandalos ca acelasi PSD se da mama tuturor ranitilor astazi? ZRP a fost initial Zamfirescu – Racoti – Predoiu, da ala de la Guvern, omul mafiei si protectorul petardei din Plescoi.

  24. sunt cel mai mare prost mai prost decat mine nu exista in toata lumea

  25. Cum, n-au terminat inca legalizarea coruptiei ?

  26. si noi ii votam. ziua, ca prostii.

  27. …ce sa mai, onerosii grobieni nesimtiti,dle!

  28. pr0fit0ri impudici, contribuabili fraierici.

  29. Zamfirescu fiind socrul lui Catalin Predoiu.

  30. Cioflingari,
    Prin media solidarizeaza cu amărâții ( carnea de tun) iar în spate își „cer drepturile”

  31. Numărul parlamentarilor este mai mare. În Maramureș, de pildă, sunt 12, în Constanța sunt 15 etc. În țară, printre numele sonore/cu notorietate (nemeritată): Ion Iliescu, Petre Roman, Adrian Năstase, Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu, Victor Babiuc, Victor Paul Dobre, Teodor Meleșcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Victor Socaciu, Vasile Lupu, Aristotel Căncescu, Attila Kelemen, Gheorghe Funar, Eugen Nicolicea, Petre Daea, Dan Ilie Morega, Ioan Oltean (unii dintre aceștia amintiți și de dvs. în articol).