EXCLUSIV Alina Gorghiu, Daniel Dăianu, Ionel Scrioșteanu și fiul primarului dețin terenuri în Mogoșoaia și sunt de acord cu exproprierile controversate: Cedează primăriei 39% din terenul arabil, iar diferența de 61% o primesc în intravilan
Scandalul din ultimele zile privind exproprierile controversate a celor câteva sute de hectare de teren arabil din comuna Mogoșoaia a scos la iveală și câteva nume grele ale proprietarilor care sunt de acord cu propunerea primăriei de a ceda 39% din suprafața arabilă pe care o dețin pentru a primi restul de 61% în intravilan.
Mecanismul convertirii terenului arabil în intravilan
Potrivit convenției bilaterale dintre primărie și proprietar consultată de G4media.ro, proprietarul cedează în primă fază 39% din suprafața arabilă deținută după care împuternicește primăria ca pentru cei 61% rămași să facă câte „alipiri/dezlipiri/partajări și schimburi de teren” vrea pentru a-i putea fi relocați într-o zonă intravilană. Cu alte cuvinte, vorbim despre o cedarea integrală a terenului arabil în baza angajamentului din partea primariei că proprietarul va primi 61% în intravilan.
Printre proprietarii de acord cu această propunere se numără: Alina Gorghiu – senatoare PNL și fost președinte PNL, Daniel Dăianu – președintele Consiliului Fiscal (PNL), Ionel Șcrioșteanu – secretar de stat la Ministerul Transportului (PNL) și Tudor Precup – fiul minor al primarului Mogoșoaiei Paul Precup (PNL).
Alina Ștefania Gorghiu împreună cu Cristian-Dan Iancu și Primăria Mogoșoaia dețin 17.000 mp.
Mihai Gorghiu împreună cu soția (Doina) și cu alte două persoane dețin 17.500 mp. Mihai și Doina Gorghiu sunt părinții Alinei Gorghiu.
Daniel Dăianu deține 9,975 mp.
Ionel Scrioșteanu împreună cu soția și alte 4 persoane dețin 34.525 mp
Tudor Mihai Cristian Precup (fiul minor al Primarului Mogoșoaiei) și Primăria Mogoșoaia dețin 10.000 mp
Potrivit ultimelor date transmise de Primăria Mogoșoaia, zona vizată de exproprierile prezente are în componență 626 de proprietari unici privati vizati din care 350 si-au exprimat acordul si au cedat 39%, iar 276 au refuzat sa isi dea acordul, fiind astfel proprietari expropriabili. Tuturor celor 626 de proprietari, Primăria le-a propus două variante: fie cedează 39% din teren și primesc 61% în altă parte, fie acceptă să fie despăgubiți cu 1,7 eurp/mp.
- Până la această oră, în afară de Primarul Mogoșoaiei, nici unul dintre politicieni menționați mai sus nu au răspuns apelurilor și mesajelor reporterului G4Media.ro pentru a afla care este motivul cedării a 39 % din suprafețele terenurilor pe care le dețin. Vom publica răspunsurile în măsura în care le vom primi.
„Senzațional este că primarul detine teren în comuna în care este primar? Nu inteleg de ce este o „acuză”. Am declarat la toate ședințele cu proprietarii și cu consilierii, și oricui m-a întrebat faptul ca familia mea deține teren in Mogosoaia inclusiv în zona respectiva și că noi suntem primii care cedam acelasi procent de 39% în favoarea comunitatii, tocmai pentru a arata încrederea în proiect și pentru a transparentiza faptul că tratamentul este egal pentru toata lumea. Nu este si nu a fost niciodata nici un secret.”, a declarat pentru G4Media.ro, Paul Precup – primarul Mogoșoaiei.
Spre deosebire de cei 350 de proprietari care au fost de acord cu relocarea, 276 dintre ei care dețin 328 de hectare sunt total împotriva și acuză primăria că face un abuz.
„Primăria mi-a propus prima oara sa dau 39 % cu titlu gratuit. Nu am fost de acord. După o lună si ceva am primit înca o hartie că vom fi expropriati cu 1,7 euro pe mp. Nu sunt de acord. Nu am cum. Terenurile au fost vândute de diverși proprietari cu 25, 35 de euro mp. Eu nu sunt de acord sa dau niciun metru de pământ.”, a declarat Flori Boariu, proprietara unui teren de 37.300 mp.
Acesta este și motivul pentru care pe rolul mai multor instanțe de judecată au fost deschise împotriva Primăriei Mogoșoaiei peste 40 de dosare.
„În lista celor care sunt de acord cu proiectul și au cedat 39% sunt atât consilieri locali, primarul, cât și alti politicieni cu nume: Alina Gorghiu, Daniel Daianu, Ionel Scrioșteanu care conform declaratiilor de avere au teren acolo. Cetățenilor li s-a propus sa cedeze 39% din teren si sa fie relocati 61%.
Cei 61% li se promit a fi introdusi in intravilan, dar este doar o promisiune. In plus, mare parte din zona Sectorului 0 este inundabilă. În octombrie, imediat dupa plecarea lui Cătalin Drula de la Ministerul Transporturilor, a aparut pe site-ul acestora o propunere de OUG care avea ca scop eliminarea PUZ-ului din procedura de expropriere pe care se bazeaza primaria Mogosoaia. Daca acel OUG ar fi fost in vigoare, in Romania s-ar fi legalizat o „nationalizare ca pe vremea comuniștilor” ascunsă sub motivarea PNRR.”, a declarat pentru G4Media.ro, Alexandru Iacob consilier local USR.
Coincidență sau nu, important de precizat este că hotărârea Primăriei Mogoșoaia privind exproprierea a fost votată de toți consilierii PNL (8) și de doi consilieri PMP. Problema este că pentru ca o astfel de hotărâre să fie considerată validă ar fi trebuit să fie votată de o majoritate calificată formată din voturile a 11 consilieri și nu din 10, susține Alexandru Iacoban, consilier USR, care invocă un răspuns primit de la Ministerul Dezvoltării consultat și de G4Media.ro.
„Acum depinde cine face calculul. Daca face domnul Iacoban cu colegii dânsului de la comunicare din Ministerul Dezvoltarii, unde daca 2/3 din 15 e reprezentat de 11 si 2/3 din 9 e reprezentat de 7, putem considera ca au semnat chiar vreo 75% dintre proprietari. Poate chiar 80%. Trebuie consultati colegii din Ministerul Dezvoltarii. Depinde matematica carei planete folosim. Glumesc, desigur, pentru a ilustra ridicolul la care a ajuns USR-ul în încercarea lor generalizată de a bloca proiecte.”, a declarat pentru G4Media.ro, Paul Precup, primarul comunei Mogoșoaia.
Pe sutele de hectare expropriate, Primăria Mogoșoaia intenționează să construiască de la 0 un oraș denumit „Sectorul 0”, în care speră că va atrage nu mai puțin de 80.000 de locuitori. Asta în condițiile în care, potrivit ultimului recensământ, Mogoșoaia nu are nici 8.000 de locuitori.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
46 comentarii