EXCLUSIV Alte despăgubiri umflate pentru imobile confiscate de comuniști: peste 113 de milioane de euro / Suma se adaugă altor 356 de milioane de euro / Deocamdată, statul român nu a recuperat niciun leu
Peste 113 milioane de euro este suma cu care ar fi fost umflată valoarea unor despăgubiri acordate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), între 2009 și 2011, pentru 519 imobile, potrivit unui răspuns al ANRP la solicitarea G4media.ro.
Vezi răspunsul semnat de președintele ANRP, George Băeșu, aici.
”În luna noiembrie, societatea comercială care a obținut contractul pentru reevaluarea unor imobile, în cazul cărora s-au întocmit în perioada 2009-2011 rapoarte de evaluare neconforme cu standardele internaționale de evaluare, a comunicat ANRP rezultatele cu privire la un nou lot de 569 de imobile.
Din cele 569 de imobile supuse reevaluării, în cazul a 519 imobile s-au constatat diferențe între raportul de evaluare realizat inițial și cel realizat în 2020. În urma comparării rapoartelor inițiale cu cele revizuite, se înregistrează o diferență totală de 552.353.984,79 lei”, arată ANRP în răspunsul pt G4media.ro.
Suma de peste 552 de milioane de lei, adică peste 113 de milioane de euro, se adaugă altor sume umflate descoperite de conducerea ANRP: alte 356 de milioane de euro.
Așadar, potrivit conducerii de acum a ANRP, există un prejudiciu total de 469 de milioane de euro, adică aproape jumătate de miliard de euro.
În august 2020, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a comunicat G4media.ro că peste 356 de milioane de euro este suma cu care a fost supraevaluată valoarea despăgubirilor acordate de către ANRP în cazul a 190 de imobile, în perioada 2007-2011. Vezi aici.
ANRP a precizat că va tramsite Ministerului de Finanțe informațiile necesare pentru ”recuperarea prejudiciului care constă în titlurile de plată emise în baza Legii nr. 165/2013 (privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România – n.r.), precum și în acțiunile la Fondul Proprietatea”.
În ce privește sumele acordate drept despăgubire în baza legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, ANRP a precizat că ”va solicita pe cale judecătorească recuperarea prejudiciului reprezentat de cuantumul titlurilor de plată emise în baza Legii nr. 247/2005, care s-au plătit din bugetul Autorității”.
În august 2020, ANRP a precizat că a solicitat în instanță recuperarea prejudiciului în cazul a 31 dintre primele 190 de imobile supraevaluate.
Cele mai multe prejudicii trebuie recuperate însă de către Ministerul Finanțelor – a atras atenția ANRP. Autoritatea a arătat că a putut ”solicita pe cale judecătorească doar recuperarea prejudiciului reprezentat de cuantumul titlurilor de plată emise în baza Legii nr. 247/2005 (legea privind reforma în domeniile proprietății și justiției, pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul Alianței D.A. în 2005 – n.r.), doar sumele respective fiind plătite din bugetul Autorității”.
”Recuperarea prejudiciului aferent titlurilor de plată emise în baza Legii nr. 165/2013 (privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România – n.r.) și acțiunilor Fondului Proprietatea este posibilă doar prin intervenția Ministerului Finanțelor Publice (M.F.P.).
În acest sens, A.N.R.P. a transmis M.F.P. informațiile necesare în vederea formulării acțiunilor în instanță cu privire la titlurile de despăgubire aferente celor 190 de imobile pentru care s-au realizat rapoarte neconforme”, a arătat ANRP în răspunsul pentru G4media.ro din august 2020.
Ce spune MFP. Ministerul Finanțelor nu a deschis încă niciun litigiu civil pentru recuperarea prejudiciilor, a comunicat MFP către G4media.ro la începutul lui noiembrie 2020. Vezi aici.
MFP a admis că ANRP i-a solicitat să facă acest lucru, însă dă vina pe ANRP că nu i-ar fi transmis toate documentele necesare deschiderii proceselor.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii