G4Media.ro

EXCLUSIV Angajări stopate la stat, salarii înghețate, achiziții de mașini și mobilă…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

EXCLUSIV Angajări stopate la stat, salarii înghețate, achiziții de mașini și mobilă interzise, team-building-uri oprite, cumulul pensie-salariu dispare. Proiectul de OUG pentru economii la buget – DOCUMENT

Un proiect de ordonanță de urgență aflat pe circuitul interministerial detaliază principalele măsuri ce vor fi luate în ministere, agenții, primării pentru acoperirea găurii la buget. G4Media a obținut proiectul, care poate suferi modificări. Important: unele dintre măsurile de economisire vizează atât instituțiile bugetare, cât și companiile cu capital de stat.

  • Motivul tăierilor de bugete: veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de program doar în primul trimestru, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Cîciu, un plan pentru economii la buget.
  • Citește aici DOCUMENTUL INTEGRAL – proiect OUG economii la buget

Cheltuielile de personal îngheață în toate instituțiile de stat la nivelul din 2022.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023, să nu depășească nivelul plăților din anul 2022 exclusiv sumele aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, majorate cu 5%.

Cheltuielile de funcționare ale instituțiilor și companiilor de stat îngheață la nivelul din 2022.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile cu bunurile și serviciile efectuate în anul 2023 să nu depășească prevederile bugetare aferente anului 2022. (inclusiv companiile de stat)

Instituțiilor publice, inclusiv firmelor de stat, li se interzice cumpărarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică.

Sunt interzise angajările la instituții publice centrale și locale și în firmele de stat:

În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din:
a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare;
b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

E interzis cumulul pensie-salariu la stat, cu excepția educației și sănătății:

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, operatorilor economici, prevăzuți la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, cu modificările și completările ulterioare, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate.
– Prevederile prezentului articol nu se aplică persoanelor care ocupă funcții didactice de predare din unitățile de învățământ și funcții de specialitate medico-sanitară din unitățile sanitare.
– Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și beneficiarilor de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale.

Condiții suplimentare pentru angajații la stat care iau sporuri pentru că au doctorat:

Alineatul (1) al articolului 14 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare se modifică și va avea următorul cuprins:
”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.”

Instituțiile pierd fondurile necheltuite în primul trimestru:

În anul 2023, pentru ordonatorii principali de credite ale căror bugete se aprobă ca anexe la legea bugetară anuală, pentru cheltuielile finanțate de la bugetul de stat, creditele bugetare aprobate și neutilizate în trimestrul I, se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare.

Sunt interzise cursurile de formare profesională (team-building-urile):

În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu organizează cursuri de formare profesională. Inclusiv firmele de stat

O persoană poate fi membru în maximum două consilii de administrație:

În anul 2023, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de subordonare și de finanțare, pot exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României.

Înființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare se amână până în 2024

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Bla, bla, bla. Praf in ochi. Inteleg ca e deranj mare deja, se fac angajari la greu. Pe urma ciuca nu se mai fac angajari. Nimic de pensii speciale…alea pt primari raman n standby, nimic de reduceri si taieri de sporuri, nimic de salarii nesimitite s.a.m.d.
    Se carpeste pe ici pe colo dupa care or sa mai tranteasca niste taxe si impozite pt fraieri si ciuca gata reforma.

    • Daca era Ciolacu prim ministru nici masurile astea nu se luau.

    • @susufler0
      el le a propus, cel putin, pentru cumulul pensie si salariu ( loveste in N fosti militzieni cu pensie si salariu, de la PNL)

    • Din textul ordonanței la interdicția cumului pensiei cu salariul sau indemnizații lipsește categoria : ALEȘI ( parlamentari, primari, prefecți, președinți de consilii județene, consilieri etc).

    • Indemnizatii/ salarii pentru cei din ANRE de 12-10.000 de EURO pe luna????!!!! Dar ce frate acestia sunt ZEI ????!!! Ce naiba fac ei sa merite asemenea venit lunar????!!!! Aici ar trebui aplicata legea ca cel mai mare venit e al presedintelui si sa scada indemnizatiile la 12-10.000 de lei, care sunt si astfel destul de mari si nu de 6-7 ori mai mari pentru niste lichele politice si lingatori de afise electorale.

  2. Mda, zero sacrificii la căpușe! Plecați din țară, nu merită să plătești huzurul trântorilor!

  3. Repet, daca Doamne Fereste, in 2024 ajunge AUR la putere alaturi de PSD, o sa inceputul sfarsitului pentru tara asta. Tinerii vor pleca pe capete!!! Dupa sa ii vad eu cum anunta referendum pentru Ro-Xit si iesirea din NATO!!!

    • Cel mai probabil, va continua aceeasi alianta: PSD-PNL-UDMR, desi daca AUR obtine mai mult ca PNL teoretic e posibil sa vedem si o alianta PSD-AUR.

    • Daca AUR ajunge la putere…cu siguranta Romania o sa se indeparteze total de UE si de NATO, o sa fie dezastru. Arata destul de rau tara si asa, dar daca ajung aia la putere, o sa fie tare rau.

  4. Deci inghetarea salariilor e vazuta ca un mare sacrificiu facut de elita muncitorimii din Romania, adica bugetărimea. Dar de când p m e obligatorie si nu se poate trai fara marirea salariilor unor neperformanti care au marele noroc sa traiasca intr-o tara in 2023 cu reguli de curte boiereasca?

  5. Frecție la un picior de lemn, economie serioasă se face prin reducerea numărului de bugetari, dispariția unor ”angenții” și ”companii” de stat inutile, reforma în administrație, dispariția tuturor sporurilor, etc….

  6. nu stiu daca se pun linkuri dar eu am citit ca se taie pana si sporurile de covid ! e crima don !

  7. Bravo, mă! Nimic despre sporurile nesimțite, alea pentru condiții de muncă grele și periculiase în birouri, alea pentru încordare neuropsihica in birou șamd!

  8. Deci in loc sa reduca acolo unde nu e nevoie (de exemplu, desfiintarea ministerului familiei) prefera sa reduca cheltuieli care pentru anii ar putea fi utile iar pentru altii nu.

    • Eu as fi de acord ca DUamna Fifi Sa aiba bani, cu o conditie : Sa produca Legal Bani! Cuum? Sa legalizeze Prostitutia !

  9. E ca la tăierea salariilor bugetarilor cu 25% de către Băsescu-Boc. Fără preaviz. Din senin.

  10. Nu se taie nimic! Cât trăiesc eu. Spunea Ficus Vodă…

  11. Aproape 1.400.000 de angajați la stat, cel mai mult din istoria post 89, când po.p.u.lația țării e la minimul istoric, 19 milioane din pixul măsluit al INS. Și ăștia spun că se îngheață angajările la stat ! Păi asta înseamnă că se păstrează un număr enorm de bugetari inutili. Statul a funcționat cu 800.000 pe vremea lui Băse, mai bine decât funcționează acum.

  12. Carevasazică,peste „balastrul”bugetar pune ciment🤣!

  13. Hai sa vedem OUG adoptat si publicat in M.Of.

  14. Eu astept ca macar ministerul de externe sa o demita pe zana culturii de la Londra si sa-i impute chiria si cheltuielile aferente traiului de vis pe banii fraierilor mioritici, platiti cu nasturi…mai e o tovarasa culturala si la Viena, care traieste o viata de vis intr-un apartament de 200 mp… si cati or mai fi…

  15. Doctoratul cu bani in plus in invatamantul preuniversitar ar trebui eliminat de tot. De ce trebuie platiti 900 de lei cuiva care este profesor la gimnaziu sau la clase profesionale? Cei cu doctorat sa fie doar in universitati si acolo sa fie aceasta suma inteodusa in salariu. Sunt cu doctorate in gradinite sau invatatori ceea ce nu este deloc relevant , doar incaseaza banii de la stat. Daca au acest titlu de doctor de ce mai stau in gradinite sau scoli gimnaziale sau chiar in licee, sa nearga in cercetare sau la universitati pentru ca sunt specialisti de top si pot indruma studentii nu pe cei din grupa mica sau clasa pregatitoare, sau daca vor sa ramana in preuniversitar sa fie fara bani in plus. Legea de salarizare prevede in preuniversitar maxim masteratul si atat.

  16. Vrajeala pentru prosti .
    Eliminati vaucerele de vacanta . Oare nu vor mai merge pensiunile parlamentarilor ?