EXCLUSIV Apropiații lui Liviu Dragnea au pus problema suspendării lui Klaus Iohannis
Apropiații liderului PSD, Liviu Dragnea au pus, luni, problema suspendării președintelui Klaus Iohannis, dar nu este clar dacă propunerea a avut loc ședința partidului sau doar în discuțiile informale dintre lideri, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse din partid. Paul Stănescu și Claudiu Manda s-ar număra printre cei care ar fi propus ca PSD să lanseze acțiunea de suspendare a lui Klaus Iohannis. Oficial, Liviu Dragnea a declarat luni, după ședința conducerii centrale: ”Nu am discutat, nu luăm în calcul suspendarea președintelui, dar nu avem de gând să stăm și să nu facem nimic.”
- UPDATE O sursă din PSD a confirmat pentru G4Media.ro că discuția despre suspendare a avut loc în ședința Biroului Politic al PSD de luni, dar că Manda n-a fost la ședință, nefiind membru în acest birou.
- Liviu Dragnea, după ședința PSD: ”În ceea ce privește suspendarea președintelui, noi tot sperăm că mai există undeva o fărâmă de luciditate. Nu am discutat, nu luăm în calcul suspendarea președintelui, dar nu avem de gând să stăm și să nu facem nimic. Vom utiliza toate mijloacele legale, constituționale, sociale pentru a răspunde”.
Potrivit surselor G4Media.ro, propunerea apropiaților lui Dragnea nu s-a bucurat de susținere printre cei care formează conducerea centrală. Ar fi existat voci care și-au exprimat temerea că suspendarea ar putea pica în Parlament. Pe de altă parte, nu este clar care ar fi motivele de suspendare, dincolo de declarațiile politice făcute de Liviu Dragnea. Liderul PSD l-a acuzat pe Klaus Iohannis că ar sta în spatele sesizării făcute de liderul PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă. Dragnea a calificat acțiunea drept ”tentativă de lovitură de stat pentru preluarea puterii în mod nelegitim”.
”Este o plângere penală a lui Klaus Werner Iohannis. Orban este o unealtă jalnică. Nu mintea lui a hotărât asta, ci este operaţionalizarea ameninţării domnului Iohannis la adresa prim-ministrului Viorica Dăncilă”, a declarat liderul PSD săptămâna trecută.
Surse din PSD au mai declarat pentru G4Media.ro că există lideri ai partidului nemulțumiți de temporizarea modificărilor la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală. Ei suspectează că Liviu Dragnea i-a cerut lui Florin Iordache să tragă de timp în comisia specială până după data de 29 mai, când se așteaptă sentința. Dragnea crede că prin această temporizare și-a putea negocia situația din justiție.
Ce prevede Constituția României. Articolul 95:
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
Dacă președintele Iohannis ar fi suspendat în Parlament, interimatul ar urma să fie asigurat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe durata campaniei pentru referendum. Ultima acțiune de suspendare a unui președinte a avut loc în 2012, însă Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni deoarece referendumul n-a fost declarat valid din cauza prezenței sub prag. Între timp, legea s-a schimbat, astfel încât referendumul este valid dacă la urne se prezintă 30% dintre cetățenii cu drept de vot, nu 50% cum era în trecut.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii