EXCLUSIV Au mai rămas de îndeplinit 18 obiective PNRR din 21 până la sfârșitul anului / Cele mai multe sunt „în consultare” deși au mai rămas doar câteva zile / Au fost bifate doar trei
18 jaloane din 21 mai trebuie atinse până la 31 decembrie, potrivit angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, potrivit răspunsului oficial transmis redacției G4Media.ro de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cele 18 obiective sunt împărțite între 9 ministere responsabile. Potrivit ministerului, care centralizează situația pentru PNRR, arată că niciunul nu este aproape de finalizare, deși mai sunt numai 8 zile lucrătoare până la data de 31 decembrie. De acestea depind 3 miliarde de euro, ce ar urma să fie încasate prin PNRR în prima jumătate a anului 2022.
Șase dintre măsurile care trebuie finalizate sunt „în consultări interne” în cadrul instituției responsabile, două „în consultare”, mai sunt 4 acorduri de finanțare pentru instrumente financiare dedicate sectorului privat – „În consultare cu Comisia Europeană”.
„În avizare”, adică teoretic cel mai aproape de concretizare, ar fi Strategia națională privind securitatea cibernetică 2021- 2026 și Strategia națională anticorupție.
În stadiu avansat, adică „Înființată, în curs de operaționalizare” – este Unitatea de implementare a reformelor din cadrul mecanismului de sprijin al politicilor (PSF) de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Există pe listă și un „Anunț publicat în SEAP” pentru Asistență tehnică contractuală furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislația națională privind achizițiile publice – la Reforma pensiilor, de care se ocupă Ministerul Muncii.
Răspunsul integral primit de G4Media de la MIPE; AICI.
Reamintim că pentru termenul limită de 31 decembrie 2021 Guvernul României avea de atins 21 de jaloane, din care 3 au fost anunțate ca fiind finalizate în data de 2 decembrie, împreună cu alte două aferente anului 2022 (deci în total, 5 obiective anunțate ca finalizate până acum).
G4Media a scris pe larg despre acestea, AICI.
De finalizarea celor 21 de obiective până la 31 decembrie 2021 depinde prima tranșă de finanțare care ar urma să fie primită în prima jumătate a anului 2022. Totalul acestei tranșe de finanțare: 2,944 miliarde euro.
Cererea de plată pentru această sumă (și raportarea obiectivelor stabilite) va fi depusă în perioada aprilie-iunie. Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență – Art.24 – spune: „(3) Comisia evaluează, cu titlu preliminar, fără întârzieri nejustificate, în termen de cel mult două luni de la primirea cererii, dacă au fost atinse în mod satisfăcător jaloanele și țintele relevante stabilite în decizia de punere în aplicare a Consiliului (…) Atingerea în mod satisfăcător a jaloanelor și a țintelor presupune că măsurile legate de jaloanele și țintele care anterior au fost atinse în mod satisfăcător nu au fost revocate de statul membru în cauză”.
Așadar, teoretic, Guvernul ar putea avea timp până la depunerea primei cereri de plată să finalizeze măsurile întârziate. Dacă nici la momentul transmiterii cererii nu sunt integral realizate, Comisia poate decide să nu vireze tranșa de finanțare. În același timp, orice întârzieri din 2021 se vor adăuga la obiectivele pentru 2022, făcând și mai dificilă recuperarea.
Lista completă a jaloanelor încă nefinalizate și stadiul lor la data de 20 decembrie:
Componenta 1: Managementul apei. Responsabil: Ministerul Mediului
- Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006. Stadiu: „În consultări interne”
Componenta 4: Transport sustenabil. Responsabil: Ministerul Transporturilor
- Adoptarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 și aplicarea planului de acțiune. Stadiu: „În consultări interne”
Componenta 6: Energia. Responsabil: Ministerul Energiei
- Dezafectarea unei capacități instalate de producție a energiei electrice pe bază de cărbune de 1695 MW. Stadiu: „În consultare”
Componenta 7 Transformarea digitală. Responsabil: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
- Instituirea și operaționalizarea grupului operativ pentru implementarea și monitorizarea reformelor și investițiilor privind transformarea digitală. Stadiu: „În elaborare”
- Adoptarea Strategiei naționale privind securitatea cibernetică 2021- 2026. Stadiu: „În avizare”
Componenta 8: Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii. Responsabil: Ministerul Muncii
- Asistență tehnică contractuală furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislația națională privind achizițiile publice. Stadiu: „Anunț publicat în SEAP”
- Intrarea în vigoare a unui ordin al ministrului de instituire a unui comitet de monitorizare însărcinat cu revizuirea, cu sprijinul furnizorului de asistență tehnică, a sistemului de pensii și a intervențiilor de politică în sistemul de pensii: „În consultare internă”
Componenta 9: Sprijin pentru mediul de afaceri, C&D&I. Responsabil: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Semnarea acordului de contribuție dintre Comisia Europeană și Guvernul României penru Instrumentul financiar – Garanția de portofoliu pentru reziliență. Stadiu: „În consultare cu Comisia Europeană”
- Semnarea acordului de contribuție dintre Comisia Europeană și Guvernul României – pentru instrumentul financiar Garanția de portofoliu pentru acțiune climatică. Stadiu: „În consultare cu Comisia Europeană”
- Semnarea acordului de finanțare dintre Fondul European de Investiții și Guvernul României pentru crearea Fondului de fonduri de capital de risc pentru redresare (denumit în continuare „fondul”) și adoptarea politicii de investiții a fondului. Stadiu: ”În consultare cu Comisia Europeană”
- Semnarea acordului de contribuție dintre Comisia Europeană și Guvernul României pentru Investiții în eficiență energetică în sectorul rezidențial și al clădirilor. Stadiu: „În consultare cu Comisia Europeană”
Responsabil: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării:
- Instituirea și operaționalizarea Unității de implementare a reformelor din cadrul mecanismului de sprijin al politicilor (PSF). Stadiu: „Înființată, în curs de operaționalizare”.
Componenta 12. Sănătate. Responsabil: Ministerul Sănătății
- Adoptarea criteriilor de prioritizare a investițiilor în centrele comunitare integrate. Stadiu: „În consultări interne”
Componenta 14: Buna guvernanță
*Responsabil: Ministerul Justiției.
- Intrarea în vigoare a actului legislativ de aprobare a noii strategii naționale anticorupție. Stadiu: „În avizare”
*Responsabil: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Audit și controale: informații pentru monitorizarea implementării planului de redresare și reziliență. Stadiu: ”În dezvoltare”
- Intrarea în vigoare a unei ordonanțe a guvernului privind stabilirea mandatului legal al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), al Ministerului Finanțelor și al Autorității de Audit. Stadiu: „În consultare”
Componenta 15: Educație
- Intrarea în vigoare a hotărârii de guvern privind realizarea Programului național pentru reducerea abandonului școlar. Stadiu: „În consultare internă”
- Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar – Procedură de ofertare pentru sprijinirea elevilor în vederea asigurării tranziției de la învățământul secundar inferior la cel superior, pe baza a 5 indicatori definiți în Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație. Stadiu: „În consultare internă”
Notă: Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul unui proiect cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii