G4Media.ro

EXCLUSIV Biroul Electoral Central a adoptat o hotărâre prin care permite desființarea…

Foto colaj: Octav Ganea / Inquam Photos, Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Biroul Electoral Central a adoptat o hotărâre prin care permite desființarea protocolului Alianței PSD-PNL la București, deși termenul prevăzut într-o hotărâre de guvern a fost deja depășit / E vorba de rectificarea unei erori

Biroul Electoral Central (BEC), condus de judecătorul Vasile Bîcu, a adoptat miercuri o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie, deși o hotărâre de guvern prevede că data-limită era de 21 aprilie. Hotărârea BEC are relevanță în acest moment pentru PSD și PNL, cele două partide care au decis ruperea alianței electorale la Primăria București și participarea cu candidați separați – Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL).

  • UPDATE: Un specialist în legislație electorală a explicat pentru G4Media că hotărârea BEC are rolul de a rectifica o eroare din Hotărârea de guvern care stabilea data-limită la 21 aprilie.

Ce spune legislația electorală valabilă în acest moment:

OUG 21/2024 adoptată de guvernul Ciolacu arată la Articolul 5, alineatul 4 că ”Acordul de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor”.

Hotărârea de Guvern 199/2024 adoptată de guvernul Ciolacu arată că acest termen este 21 aprilie.

Cu alte cuvinte, potrivit legislației în vigoare, PSD și PNL ar fi putut să depună un acord de desființare a protocolului de constituire a alianței electorale pentru București doar până duminică, 21 aprilie, inclusiv. Or, acest lucru era imposibil, pentru că liderii celor două partide au luat decizia să desființeze protocolul inițial și să participe la alegeri cu candidați separați abia în ședința-maraton de luni, 22 aprilie, iar conducerile celor două partide au formalizat deciziile marți, 23 aprilie.

Pentru a rezolva această problemă a PSD și PNL, Biroul Electoral Central a adoptat miercuri Hotărârea 54H/2024 prin care dă un termen diferit decât cel din OUG 21/2024 și HG 199/2024: e vorba de 26 aprilie.

Hotărârea 54H/2024: În aplicarea dispoziţiilor art. 5 alin. ( 4) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2024, acordul de desfiinţare a protocolului de constituire a alianţei electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, se poate depune la biroul electoral de circumscripţie unde a fost înregistrat acesta, cu cel puţin 4 zile înaintea termenului limită de depunere a candidaturilor, respectiv cel mai târziu la data de 26 aprilie 2024, ora 23.59, inclusiv.

Practic, prin această hotărâre, Biroul Electoral Central dă undă verde PSD și PNL să rupă vechiul protocol al alianței și să meargă cu candidați separați la Primăria Generală și cu liste separate la Consiliul General al Municipiului București.

Protocolul inițial al Alianței PSD-PNL prevedea candidaturi comune la Primăria București, Consiliul General, primăriile de sector și cele șase consilii locale.

De altfel, Daniel Băluţă şi-a depus vinerea trecută candidatura Primăria Sectorului 4 din Bucureşti în numele alianţei electorale PSD-PNL, pe baza protocolului inițial al alianței, împreună cu semnăturile necesare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. A alfabeții care ne conduc sunt atât de p oști încât nici propriile legi nu și le pot respecta!
    Asta se întâmplă cand iei bacul la 40 ani!

  2. Offf doamne, urasc atat de tara tara asta!

  3. Listele de semnaturi au in antet completat formatiunea politica sau alianta pentru care se strang semnaturi, in acest caz pe listele de semnaturi ale lui Daniel Baluta este scris „ALIANTA ELECTORALA PSD-PNL”

    Vor strange Baluta si PSD alte semnaturi si le vor depune din nou?

    • Evident că nu, vor depune semnături false, așa cum fac deobicei, că BEC verifică semnăturile doar pentru USR

    • Evident ca nu maai e timp. O armata de cateva zeci de oameni (armata de partid + functionari publici) vor scrie si vor semna toata noaptea liste. Fiecare va trebui sa baage vreo 4-500 de randuri cu semnaturi.

      Totul pentru partid, totul pentru victorie.

      Mare mizerie.

  4. Partidul unic PSDPNL face tot mai multe abuzuri. Si asta e doar inceputul. Sa vedeti dupa alegeri cum o sa calce totul cu cizmele.

  5. noroc ca a cerut reper supraveghere de la osce, ca ii dadeau astia lectii lui putin

  6. Nu se încurcă ei în detalii procedurale.

  7. Aici avem de-a face cu două mostre de incompetență ,de neprofesionalism și ilegalitate,una a guvernului prin factorii responsabili care a stabilit greșit și prin aceasta nelegal prin HG 199/2024 termenul până la care poate fi înregistrat la biroul elec toral competent protocolul de desființare a unei alianțe electorale ca fiind 21.04.2024(prin necorelare cu prevederile pct.88 din tabelul anexă care prevede că termenul limită de depunere a candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale este 30.04.2024,ceea ce face ca perioada de cel puțin 4 zile înainte de această dată definită de art.5 al.4 din OUG 21/2024 de desființare a protocolului unei alianțe electorale prin depunerea lui la biroul electoral competent să fie în mod corect 26.04.2024, ci nu 21.04.2024 cum în mod greșit s-a statuat prin HG 199/2024) și a doua mostră de incompetență și nelegalitate din partea Biroului Electoral Central, entitate juridică chemată să aplice legea, nu să o corecteze și care și-a permis cu de la sine putere, interferferând cu atribuțiile guvernului,să nesocotească hotărârea acestuia ,care constituie lege și să o modifice prin corectare,săvârșind un abuz de drept.Cadrul legal pentru calendarul activităților din perioada electorală ,din punct de vedere al determinării în concret a termenelor de desfășurare acțiunilor electorale este HG 199/2024,la care BEC nu face nici măcar referire ,ci nu OUG 21/2024 ,căci aceasta nu constituie act juridic pentru determinarea în concret,în mod direct a termenelor de desfășurare a acțiunilor electorale,ci doar pentru , ci doar pentru evidențierea lor și fixarea generică a coordonatelor spațio-temporale de executare a activităților electorale înscrise în agenda electorală.

  8. O lege incorectă,nelegală,strâmbă în partea referită ,cum este HG 199/2024, se corectează,se modifică,se îndreaptă de legiuitor,de emitent,adică de către Guvernul României printr-o altă hotărâre de guvern, ci nu de către Biroul Electoral Central,care nu se poate substitui executivului,ci are doar obligația să aplice legea, așa cum este ea.