G4Media.ro

EXCLUSIV Bucureștiul eliberat de parcările cu rezervare din centru, privilegiu al instituțiilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

EXCLUSIV Bucureștiul eliberat de parcările cu rezervare din centru, privilegiu al instituțiilor de stat. Peste 2.000 de locuri de parcare ocupate de poliție, justiție și DIICOT vor deveni publice, cu plată – Vezi Lista

Primăria capitalei va trece la desființarea locurilor de parcare rezervate de instituțiile de stat ce au sedii în centrul Capitalei. Peste 2.000 de spații date în folosință gratuit vor dispărea și se vor transforma în locuri de parcare cu plată, au declarat pentru G4Media.ro surse din Primărie. Decizia a fost emisă joi de viceprimarul Stelian Bujduveanu și a fost anunțată încă de anul trecut, când s-a introdus noul regulament de parcare din București, iar instituțiile publice erau somate să-și plătească abonamente ca orice bucureștean.

În topul instituțiilor cu locuri de parcare rezervate ce vor fi desființate se află Curtea de Apel (str. Danielopol) – 37 de locuri, dar și instituții ale poliției generale și locale – Direcția generală de poliție a Municipiului București – 16 locuri (str.Beldiman) + 14 locuri (str.Lipscani), sau DIICOT (str. Sfânta Vineri 33) – 65 de locuri. Lista consultată de g4media.ro arată că cele mai multe locuri de parcare rezervate în București aparțin de fapt sediilor de poliție: fie IGPR, Poliția Capitalei, Poliția locală, secții de poliție etc.

  • Lista completă poate fi consultată aici

Viceprimarul a emis azi o nota de serviciu către Direcția Transporturi a PMB prin care cere anularea avizelor de locuri de parcare pentru instituțiile publice, iar dispoziția va fi pusă în aplicare imediat, întrucât Bujduveanu are competențe delegate de primarul general pentru Parcări, direcția transporturi și administrația străzilor. Numărul locurilor de parcare cu rezervare vizate: 2.130. Localizarea instituțiilor: zona centrală a Capitalei. Locurile de parcare astfel eliberate vor fi încadrate în categoria parcărilor publice cu plată, cu acces neîngrădit pentru toate categoriile de utilizatori: persoane fizice, juridice și instituții.

Conform informațiilor obținute de g4media, începând de vineri Administrația străzilor începe desființarea semnalizărilor rutiere din zona instituțiilor, a celor cu “parcare rezervat instituția …”, iar de luni Compania municipală Parking București va marca cu albastru locurile publice de parcare în jurul instituțiilor.

În nota semnată de viceprimar (foto document, mai jos), acesta afirmă că încetează să mai fie folosite spațiile publice drept parcare rezervată pentru instituțiile publice întrucât conform noului regulament privind parcările trebuia adoptată o hotărâre din partea CGMB. ”Având în vedere faptul că, până în prezent, nu a fost adoptată nicio hotărâre a Consiliului general privind transmiterea în folosință gratuită a parcajelor către instituțiile publice, iar parcările publice utilizate de instituții, deja avizate de către Comisia Tehnică de Circulație a Municipiului București au caractare temporar, se impune încetarea aplicabilității prevederilor acestor avize”, scrie Bujduveanu.

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu avertiza încă de anul trecut că instituţiile publice din Capitală nu vor mai beneficia începând de anul viitor de locuri de parcare gratuite. El a transmis în noiembrie 2022 o circulară tuturor instituţiilor publice, anunţându-le că din 2023 trebuie să plătească pentru locurile de parcare şi să aloce bani în buget, în acest sens, respectiv să plătească un abonament de 500 de lei pe lună.

Context

De la 15 august 2022, Primăria capitalei a început în București o așa-numită revoluție a parcărilor, pentru a pune ordine în haosul de pe străzi și trotuare din centrul Capitalei. Din acel moment au fost introduse succesiv reguli privind plata parcărilor publice, de la marcarea cu albastru a unor locuri noi, la schimbarea panotajului și la emiterea de amenzi.

Ultima măsură privind parcările municipalități se aplică din 1 martie 2023 și s-a aliniat un tarif unic, de 5 lei/h. De asemenea, tariful pentru riverani s-a stabilit la 50 lei/lună şi 500 lei/an, fără rezervarea locului de parcare.

Modalităţile de plată a parcării sunt tichetele preplătite, tichetele eliberate de operatorul parcării, SMS-ul sau plata online, utilizând aplicaţiile specifice.

Tarifele ce se aplică de la 1 martie 2023 sunt următoarele:

– Tarif unic de 5 lei/h, de luni până duminică, în intervalul orar 08.00-20.00.
– Abonamente pentru persoane fizice/juridice şi instituţii publice – 30 lei/zi sau 500 lei/lună.
– Abonamente pentru riverani: 50 lei/lună şi 500 lei/an.
– Tarif unic pentru autocare: 20 lei/oră de luni până duminică.
– Tarif loc parcare pentru încărcarea autovehiculelor electrice: 500 lei/lună.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. foarte corect si normal

  2. Si in locul acestor parcari gratuite institutiile vor achizitiona locurile de parcare cu plata din bani publici, adica din banii focilor care aplauda. Banii astfel cheltuiti vor ajunge in mare parte la compania privata care administreaza parcarile in numele primariei. Ii invatam noi pe baietii destepti sa faca afaceri? Focilor, aplauze!!!

    • care companie privata mai? cmpb este un SA intr-adevar in care primaria are 99.9% din actiuni si ciclop 0.1% (ca are si niste parcari). asa ca nu mai vorbi prostii.

    • @unu. Nu mai bine te informezi tu, ca prin educatie beneficiem toti, in primul rand tu. Si zici ca e bine sa cumpere institutiile multe parcari din banii tai, he? Fericiti cei saraci cu…

    • @unu sau poate ca esti „unul” din bajetii care furnizeaza vopseau albastra la compania municipala. sau „unu” din bajetii care furnizeaza alte servicii la suprapret pt compania municipala. Unora dintre voi chiar e nevoie sa le desenez mai taticule mai.

    • @antiusl, hai ca poti, ca esti baiat destept. Uite, cu desen: banii aia de la sri mai nu platesc din bugetul lor de salarii, platesc din bugetul statului, adica din tva-ul pe care il dai tu cand iti cumperi mici bere sampon sau benzina, din 10% impozit pe venit, cas 30% si asa mai departe. Adica din bugetul statului cu care statul ar trebui sa faca scoli, spitale, gradinite, autostrazi, cai ferate, sa plateasca doctori ca sa nu mori cu zile, ca sa aiba cine sa-ti educe copiii etc. Dar o sa faca mai putin din astea pt ca va cumpara parcari pt sefime si functionarime. Apoi banii luati pe parcari nu se fac direct profit la primarie sa cumpere iepuri, sa dea vouchere si sa planteze palmieri. Nu. In primul rand se acopera cheltuielile cu functionarea companiei, cu achizitionarea de servicii, salarii, vopsea albastra, prime, salarii directori, sporuri. In multe situatii cheltuielile sunt mai mari decat incasarile. Pt ca asa e la companiile de stat.

  3. Cu aceasta masura, existenta locurilor de parcare marcate cu albastru incepe intr-adevar sa aiba sens. Foarte bine, nimic nu e gratis pe lumea asta.

  4. Si ca sa fie clar, si pentru astia la care creierul li se prajeste la orice presupune o logica mai complicata decat regula de 3 simpla. Mai bine statul mareste salariile la 2000 de profesori cu 500 de lei decat sa plateasca 2000 de locuri de parcare pt niste burtosi din MAI. Dar focile aplauda.

    • Mai bine statul să anuleze toate pensiile speciale si să stabilească aceiași vârstă de pensionare pentru toți decât sa se zgârcească pentru locuri de parcare pe bani care tot in folosul cetățenilor de rand se duc. Hai sa stopam oligarhia celor „orientați”(slfpml) mai bine, zic rău?