G4Media.ro

EXCLUSIV Cât de mulți elevi sunt într-o clasă? Statisticile cu care lucrează…

Foto: Freepik.com

EXCLUSIV Cât de mulți elevi sunt într-o clasă? Statisticile cu care lucrează Ministerul Educației: În medie, la nivel național sunt aproape 22 de elevi per clasă. Cifre foarte mari pentru preșcolar și mari în primar și liceu

O problemă acută a învățământului românesc a fost adusă în prim-plan de criza Covid-19 și de imposibilitatea de a asigura distanțarea între elevi, în multe situații: numărul prea mare de elevi într-o clasă. Problema este comună în orașele mari, dar cifrele sunt trase în jos, statistic, de orașele mici și ruralul depopulat. Cum arată cifrele pe care Ministerul Educației le are la dispoziție? La nivel național, într-o clasă sunt în medie peste 21 de elevi, cifrele sunt considerabil mai mari pentru urban, iar la nivelul ciclurilor de învățământ cifrele medii depășesc limita maximă legală în preșcolar, și depășesc considerabil media legală în primar și gimnazial.

  • Informațiile statistice sunt esențiale pentru autorități când elaborează politici publice și legi. Iar problema numărului de elevi per clasă a fost un element-cheie în deciziile pe care le-au luat autoritățile din România și din toată lumea, atunci când au stabilit cum să se redeschidă școlile. Dimensiunea claselor este, conform OECD, o problemă-cheie care trebuie avută în vedere de acum înainte, în sistemele de învățământ ale lumii, ca urmare a șocului produs de pandemia Covid-19.

La solicitarea EduPedu.ro, Ministerul Educației a transmis ultimele date statistice pe care le are la dispoziție în privința numărului de elevi în clasă. Cifrele sunt valabile pentru anul școlar 2019-2020, fiind culese în baza unei interogări din 15 aprilie 2020.

În funcție de mediul de rezidență, cifrele mari întâlnite în școlile din marile aglomerări urbane sunt mai mici, în medie, în datele statistice, având în vedere depopularea urbanului mic. Iar media națională este trasă în jos de cifrele din mediul rural, până la un nivel oricum ridicat comparativ cu alte țări din Europa.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Care este desteptul care scrie astfel de articole.Lipseste documentarea.Cum sa pui media la nivel national. Gogomanilor , in orasele medii,mari in cca.30% din scoli,licee nr. elevilor in clase este de peste 30 – 32 de elevi. Sunt clase unde sunt si 36.

  2. Copilul meu este înscris la o școală din sect. 3 București. În clasă sunt 30 de copii.

  3. Multi elevi > putini profesori > cheltuieli reduse cu educatia > populatie analfabeta > voturi usor de obtinut. Logica statelor corupte e mereu aceeasi.

  4. Bineinteles ca logica cresterii numarului de elevi dintr-o clasa a fost intotdeauna scaderea numarului de clase, adica a numarului de profesori, si astfel a cheltuielilor!!!!. Erau unii,, savanti” care puteau sa spuna chiar ca aceste cresteri (ale numărului de elevi din clasa, si eventual chiar si a normei didactice) sunt in interesul cresterii calitatii in învățământ!!!!. Calitate insemnand reducerea cheltuielilor!!!!!!!!!!