EXCLUSIV Cât de ușor sunt manipulați fanii lui Călin Georgescu pe TikTok: Peste 800.000 de reacții și mii de oameni care au urmărit luni seara cel puțin trei ”LIVE”-uri fake cu candidatul pro-rus / Cum e ”impersonat” Georgescu, produsul prezidențial al rețelei chinezești, pentru a obține donații (VIDEO)
Peste 800.000 de reacții și mii de oameni au urmărit, luni seara, cel puțin trei ”LIVE”-uri fake cu Călin Georgescu, candidatul pro-rus cu discurs legionar din turul doi al alegerilor prezidențiale, arată o analiză Info Sud-Est (ISE) și G4Media.
Live-urile fake au fost semnalate de cititorii ISE pe pagina de Instagram a publicației locale și arătau cum e ”impersonat” (de la englezescul ”impersonate”, a întruchipa, a se da drept cineva, n.red.) Călin Georgescu, un candidat propulsat în turul doi al alegerilor prezidențiale din România, printr-o serie de strategii concertate pe rețeaua chinezească.
Cum funcționează?
Persoanele care se dau drept Călin Georgescu folosesc la profil un nume de utilizator care include numele ”Călin Georgescu”, pentru a induce în eroare că ar putea fi vorba de pagina oficială a candidatului și, de asemenea, utilizează la poza de profil (principală) o fotografie intrată în mentalul colectiv ca fiind ”oficială”.
Cel mai probabil datorită folosirii acestor elemente, conturile false, care par a fi create recent, pentru că nu conțin multe videoclipuri sau postări, au strâns mii de followerși (urmăritori), dar unele au adunat chiar zeci de mii de oameni care le urmăresc.
Luni seară, cel puțin în intervalul 22:00 și puțin după miezul nopții, mai mulți cititori ISE ne-au semnalat că sunt în desfășurare cel puțin trei ”live-uri” pe trei conturi diferite, unde oamenii trimiteau donații pentru susținerea candidatului pro-rus, comentarii, aprecieri și share-uri (distribuiau ”live-urile”).
De fapt, așa cum se vede și în înregistrările de mai jos, este vorba de trucaje video prost făcute în care bucăți video din înregistrări anterioare ale lui Călin Georgescu sunt decupate și puse pe un ”green screen” (fundal care ajută la montaje video care conțin decupaje și care ajută utilizatorii de TikTok să își schimbe fundalul rapid cu unul tematic sau neutru atunci când intră în live-uri sau fac videoclipuri).
Concret, în cazurile de luni seară, utilizatorii au filmat cu telefonul un ecran extern care rula una dintre fostele transmisii live de pe alte canale (TikTok nu păstrează live-urile utilizatorilor în arhivă) sau una dintre înregistrările video publicate de Georgescu și cu ajutorul filtrului green screen de pe TikTok i-au suprapus silueta pe o imagine cu steagul României pentru a-i manipula fanii că Georgescu le vorbește live.
Una dintre postări strânsese deja 600.000 de aprecieri, 2300 distribuiri, mai multe donații și aproape 2000 de oameni se uitau la ”Georgescu” în momentul în care ea a fost semnalată de un cititor ISE.
O altă postare era urmărită de 1700 de oameni, strânsese peste 153.000 de like-uri și 464 de distribuiri, dar și două donații trimise în același timp, când ea a fost semnalată de cititorul ISE.
Într-un alt exemplu, unui cititor ISE i-a fost recomandată de algoritmii TikTok transmisiunea ”live” de mai jos, însă cititorul a refuzat să o acceseze și a semnalat înșelăciunea reporterilor ISE.
În fapt, în mai multe comentarii de la cele trei postări, o parte din utilizatori încearcă să le explice fanilor lui Georgescu că sunt induși în eroare și manipulați de postări false și îndemnau oamenii să raporteze transmisiunea live fake.
Cititorii ISE ne-au mai transmis, de asemenea, că au raportat postările pentru dezinformare electorală, dar rapoartele lor au fost respinse de TikTok, rețeaua considerând că postările respectă regulamentul platformei.
Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) audiază, marţi, reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european,citat de Agerpres.ro.
În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date, mai arată Agerpres.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii