VIDEO Cătălin Drulă: Florin Cîțu e ”un zombie politic”. Despre un eventual vot la moțiunea de cenzură: ”În politică toate opțiunile trebuie să fie pe masă, dar cred că suntem departe” / ”Am semnale că președintele și PNL înțeleg ce s-a întâmplat, că s-a pierdut încrederea partenerului de guvernare în premier”
Cătălin Drulă, vicepreședinte USR PLUS și ministru al Transporturilor, îl critică dur pe premierul Florin Cîțu pentru demiterea lui Vlad Voiculescu. ”Un zombie politic”, îl caracterizează Drulă pe Cîțu, arătând că acesta și-a pierdut încrederea principalului partener de coaliție. Întrebat despre un eventual vot al USR PLUS la moțiunea de cenzură anunțată de PSD, Cătălin Drulă a spus că ”În politică toate opțiunile trebuie să fie masă, dar cred că suntem departe”.
Ministrul Transporturilor a mai arătat în interviul pentru G4Media.ro că are ”semnale” potrivit cărora ”oamenii responsabili din PNL și președintele Iohannis înțeleg ce s-a întâmplat, înțeleg că s-a pierdut încrederea partenerului de guvernare în premier. A fost o chestiune extrem de gravă ce s-a întâmplat”.
El a exclus ieșirea USR PLUS de la guvernare, arătând că schimbarea premierului e singura soluție pentru ”reașezarea” coaliției de guvernare.
Principalele declarații ale lui Cătălin Drulă:
- Despre demiterea lui Vlad Voiculescu: a fost un gest iresponsabil, de imaturitate politică, un gest meschin aproape, un gest pe persoană, nu instituțional
- Despre plângerea penală față de consilierul lui Vlad Voiculescu: Gesturi de Belarus. Premierul pe de o parte își promovează imaginea de tip modern cu tricouri Metallica, pe de altă parte apelează la vechile trucuri cu Corpul de control, cu trimis la parchet
- Vlad Voiculescu a deranjat de fapt pentru că s-a opus separării între persoanele vulnerabile și acești esențiali, cu centre speciale la vaccinare
- Despre un eventual vot la moțiunea de cenzură anunțată de PSD: Nu vreau să anticipez în momentul acesta. În politică toate opțiunile trebuie să fie masă. O moțiune de cenzură e până la urmă un act de retragere a încrederii în premier. Dar eu cred că suntem departe.
- Cred că oamenii responsabili din PNL, președintele Iohannis înțeleg ce s-a întâmplat. Din semnalele mele, ei înțeleg ce s-a întâmplat, că nu este business as usual, înțeleg că s-a pierdut încrederea partenerului de guvernare în premier. A fost o chestiune extrem de gravă ce s-a întâmplat.
- S-a discutat despre ieșirea de la guvernare. De ce să ieșim de la guvernare? E o guvernare foarte în regulă, nu ieșim din coaliție, suntem fideli față de parteneri, dar guvernarea nu stă într-un singur om, ca să repet cuvintele premierului
Interviul integral cu ministrul Transporturilor (Video – Ovidiu Micsik / InquamPhotos):
Rep: Bună ziua. Am văzut conferința de presă a lui Vlad Voiculescu, care a lansat acuzații dure la adresa premierului Cîțu. Care este alea de ieșire din această situație, având în vedere că ați spus clar că nu mai aveți încredere în premierul Florin Cîțu?
Cătălin Drulă: Da, din păcate a fost un gest iresponsabil, de imaturitate politică, un gest meschin aproape, un gest pe persoană, nu instituțional. Nu a fost un gest al unui om politic responsabil, care înțelege ce responsabilitate are într-o coaliție. Acest comportament în care răstorni masa pentru că te simți sfidat, în care întotdeauna arunci responsabilitatea pe ceilalți – deși USR PLUS a fost un partener extraordinar de loial al premierului, poate mai loial decât propriul partid – este un comportament de anti-lider, este o dezamăgire, o spun direct.
Rep: Ce înseamnă că îi retrageți încrederea?
Cătălin Drulă: Nu poți conduce în lipsa încrederii partenerilor pe care îi conduci. Lucrul acesta are consecințe mai subtile decât ce se întâmplă mâine. Desigur că putem ajunge și la discuții instituționale. La orice criză există și soluții instituționale, există această retragere de încredere, în forma ei prevăzută de Constituție.
Rep: E vorba de o moțiune de cenzură?
Cătălin Drulă: Acesta este gestul ultim prin care se formalizează o retragere de încredere. Dar eu sper – și știu – că există înțelepciune, sunt oameni politici maturi, cu capul pe umeri și în PNL, care își dau seama că guvernarea nu stă într-un singur om și că atunci când arunci în aer totul cu un gest de imaturitate – eu am cinci ani de experiență politică, nu am 20 sau 30, suficient să-mi dau seama că ești un zombie politic în acel moment.
Rep: Deci premierul e un zombie politic…
Cătălin Drulă: Da.
Rep: Alianța USR PLUS, ce premier preferați acum, Florin Cîțu, Ludovic Orban sau altul din PNL?
Cătălin Drulă: Vă pot spune ce caut într-un premier: maturitate, spirit de echipă, leadership. Asta înseamnă că nu cauți permanent să arunci vina în altă parte, să ieși bine prin mici gestulețe, piruete, care evident că au succes pe termen scurt.
Lucrurile puse în cârcă lui Vlad Voiculescu sunt foarte multe fabricații media. Există gesturi oribile împotriva lui, precum acea investigație penală pentru că au publicat datele privind vaccinarea. Astea sunt gesturi de Belarus.
Rep: Nu e investigație legată de actul de transparentizare, ci legată de modul în care s-a accesat baza de date, spune Corpul de control al guvernului.
Cătălin Drulă: Vă spun cu toată responsabilitatea că e o porcărie, o măgărie, un gest de tip Belarus în care se reacționează din epoleți când ești deranjat și arăți… Suntem un stat civilizat, aici e UE, avem altă viziune. Genul ăsta de combinație de mușchi din partea unui anumit tip de sistem, un anumit tip de reacții…
Rep: La ce sistem de referiți? Ați vorbit de epoleți. E armata?
Cătălin Drulă: Nu, premierul pe de o parte își promovează imaginea de tip modern cu tricouri Metallica, pe de altă parte apelează la vechile trucuri cu Corpul de control, cu trimis la parchet, pentru că în opinia publică asta blamează, pune presiune pe un om. Cine își dorește să aibă un dosar? Când știe de fapt că nu are nici o substanță acolo.
Vlad Voiculescu a deranjat de fapt pentru că a arătat – și există o ședință de guvern în care ne-am opus – separării între cei vulnerabili și acești esențiali, cu centre speciale la vaccinare. Există mereu tendința ca anumite caste și zone din sistemul public să-și facă propriile sisteme, nu e ok. Noi ne-am opus în acea ședință de guvern, am reușit să obținem, și cred că e o victorie, ca să nu fie mai mult de 25% (în centre speciale – n.red.). Așa s-au putut vaccina timpuriu cât mai mulți care au cu adevărat nevoie de vaccin, cei peste 65 de ani și cei cu adevărat vulnerabili.
Rep: Să ne întoarcem la situația din coaliție. Există acum vreo discuție în coaliție pentru schimb de ministere între USR PLUS și PLNL, Sănătate vs Educație?
Cătălin Drulă: Nu cunosc nicio astfel de discuție.
Rep: După declanșarea crizei, vi s-a propus alt minister în afara Transporturilor?
Cătălin Drulă: Nu. Nu am nici un fel de informație în acest sens.
Rep: În afară de o numire din partea USR PLUS la Ministerul Sănătății, va fi nevoie de mai multe concesii din partea PNL pentru reluarea activității coaliției?
Cătălin Drulă: Va fi nevoie de o reașezare a relațiilor. O prezumție esențială a fost încălcată: că avem oameni responsabili și adulți la masă. Lucrurile astea nu sunt personale, sunt instituționale: avem o coaliție ca să îndeplinim un program de guvernare. Suntem eficienți cât timp lucrăm într-un cadru agreat, în care când sună băieții deranjați de prin mafiile locale nu clipim. Și nu dăm telefoane și nu devine subiect de linșaj mediatic acel ministru și subiect de fabricații, cum e acest lung șir de lucruri făcute de Vlad Voiculescu.
De exemplu, de ce nu a fost avizat de CNSU acest ordin al ministrului. Nu există această procedură, e un ordin al ministrului (…)
Rep: De care premierul nu a știut…
Cătălin Drulă: Ba da, a știut. A știut și o afirm foarte clar, e o discuție veche de o lună, s-a discutat și în coaliție să avem criterii mai clare.
Rep: Nu a știut premierul de momentul publicării în Monitorul Oficial, așa s-a exprimat public
Cătălin Drulă: Nu știu asta, știu că Vlad a încercat să vorbească cu el repetat în ultimele zile, săptămâni. Dar, repet, să arunci o afirmație că trebuia aviz de la CNSU – formal, instituțional nu e așa. Și eu dau ordine de ministru și nu dau zece telefoane înainte. Când ai responsabilitate, trebuie să ai și puterea care vine cu ea.
Rep: Aici era vorba nu doar de un ordin banal de ministru, ci de unul cu încărcătură politică evidentă, punea în chestiune actualul sistem și care a produs o preocupare în rândul liderilor locali. De aici și reproșul că nu a fost informat premierul.
Cătălin Drulă: Premierul a fost informat, cunoștea din coaliție acest ordin.
Rep: Să revenim la întrebare: în afară de noua numire de la MS, va fi nevoie de mai multe concesii ale liberalilor?
Cătălin Drulă: Nu e vorba despre concesii, e vorba de a reașeza coaliția – despre care noi credem că e singura soluție de a continua guvernarea.
Rep: Ce înseamnă reașezarea coaliției?
Cătălin Drulă: Înseamnă în primul rând să rezolvăm problema premierului.
Rep: Schimbarea lui?
Cătălin Drulă: Da, asta se va rezolva mai devreme sau mai târziu. Și înseamnă un sistem de lucru și garanții că facem reforme. Nu suntem aici la guvernare ca să curgă zilele într-un contor. Dacă doar trece un contor și sub contor băieții deștepți, hoții fură în continuare în sănătate, transporturi, nu am făcut mare lucru, doar am dat o poleială. Pentru noi la USR PLUS asta e o preocupare super-importantă. Am văzut conferința de presă a lui Vlad Voiculescu ca pe un moment de mare claritate morală. A fost o oglindă pusă în fața noastră. Noi ne simțim învestiți să schimbăm modul în care sunt conduse lucrurile. Noi încercăm să schimbăm lucrurile, când faci reforme superi pe unii, nu stau liniștiți să piardă banii și privilegiile. O să reacționeze, sună la șefii de partide, la televiziuni, în redacții, se declanșează un tăvălug mediatic și dintr-o dată apare ”Vlad, erori peste erori, gafe”
Rep: Pe cine a supărat el mai exact, dați-ne un exemplu, că nu am reușit să aflăm nici de la ministru o persoană deranjată.
Cătălin Drulă: A dat Vlad Voiculescu mai multe exemple în conferință, despre Casa de Asigurări de Sănătate, și nu pot să mă bag în domeniul lui. Dar pot să simt ce se întâmplă în domeniul meu și pot face o analogie. În plus, a avut de gestionat unul din cele mai grele momente ale umanității, vedeți ce s-a întâmplat în Austria, unde sistemul sanitar e mult mai bun decât în Români, dar ministrul a demisionat. În Irlanda e criză, similar. Simt și eu aici pe partea economică, la Ministerul Transporturilor, eu văd consecințele închiderii economiei, nu circulă lumea, nu cumpără bilete de avion, nu sunt venituri. Cu toții ne dorim revenirea la viața normală. Pe de altă parte cu toții avem o rudă, un prieten care a avut masca de oxigen pusă pe față, care ne povestește cu groază cum nu a găsit loc la spital. Între aceste două aspecte imposibile pentru umanitate, indiferent de țară, trebuie să balanseze guvernele. Va trece în câteva luni.
Să profiți cinic de momentul acesta în care a fost pus Vlad Voiculescu… El a avut o atitudine foarte prudentă față de pandemie în ianuarie, a avertizat că vine un val 3, e o tulpină nouă. Să fii lider în momentele astea grele înseamnă să dai dovadă de solidaritate cu oamenii tăi, asta ar fi trebuit să facă premierul. Sunt foarte multe decizii anunțate la TV, fără să îl sune pe Vlad înainte, în ianuarie – februarie.
Rep: E clară ruptura în acest moment. Dacă premierul nu va demisiona, cum veți vota la moțiunea de cenzură anunțată de PSD?
Cătălin Drulă: Nu vreau să anticipez în momentul acesta. În politică toate opțiunile trebuie să fie masă. O moțiune de cenzură e până la urmă un act de retragere a încrederii în premier. Dar eu cred că suntem departe. Și cred că oamenii responsabili din PNL, președintele Iohannis înțeleg ce s-a întâmplat. Din semnalele mele, ei înțeleg ce s-a întâmplat, că nu este business as usual, înțeleg că s-a pierdut încrederea partenerului de guvernare în premier. O încredere care nu se pierde ușor, am fost extraordinar de solidari, am avut toată deschiderea, nu era ușor să se ajungă aici. A fost o chestiune extrem de gravă ce s-a întâmplat. Din păcate, când faci gesturi de asemenea imaturitate, și iremediabile, lucrurile…
Rep: Vă așteptați ca unii colegi, eventual cei din PLUS, să voteze la moțiunea de cenzură?
Cătălin Drulă: Este instrumentul instituțional. Sper să nu se ajungă acolo. Există foarte multă supărare și în USR, și în PLUS și există și această variantă. Dar cred că până acolo e un drum lung de parcurs. Există oameni maturi politic și responsabili și în PNL, noi colaborăm foarte bine. Probabil că Florin Cîțu a fost un pariu greșit.
Rep: Vă așteptați ca din PNL și de la Cotroceni să vină semnale clare ca premierul Cîțu să facă un pas înapoi?
Cătălin Drulă: Va fi o discuție în coaliție luni și nu aș vrea să anticipez în faza aceasta. Noi ne continuăm treaba. S-a discutat despre ieșirea de la guvernare. De ce să ieșim de la guvernare? E o guvernare foarte în regulă, nu ieșim din coaliție, suntem fideli față de parteneri, dar guvernarea nu stă într-un singur om, ca să repet cuvintele premierului.
Rep: Urmează congresul USR PLS, când va fi organizat?
Cătălin Drulă: Nu s-a decis încă, cred că spre toamnă.
Rep: La acest congres veți candida pentru o funcție de conducere?
Cătălin Drulă: Eu sunt vicepreședinte al USR. În măsura în care vocea mea contează și sunt util, aș putea continua în această formulă, de Birou Național. În general, nu vânez funcții.
Rep: Vă vedeți candidat la președinția partidului?
Cătălin Drulă: Nu m-am gândit la așa ceva. Cred că sunt bine unde sunt, și la Ministerul Transporturilor, în zona de executiv, am făcut o echipă extraordinară cu Dan Barna și am reușit să construim ceva bun, deci nu.
Rep: O întrebare pentru toți miniștrii, liderii politici pe care îi intervievăm: luați în calcul o candidatură la președinția României?
Cătălin Drulă: Nu mi-a trecut prin minte o candidatură la președinția României. Tot aștept momentul în care pot să stau mai mult cu copiii.
Foto: George Călin / InquamPhotos
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
170 comentarii