EXCLUSIV Câte mandate permit țările europene rectorilor. Senatorii români deschid poarta mandatelor nelimitate pentru șefii universităților, pe când majoritatea democrațiilor europene păstrează limita de două
Când au votat să elimine din lege limita stabilită pentru numărul de mandate pentru rectori, care ar putea căpăta posibilitatea să păstreze mandatul pe viață, senatorii au plasat România într-o minoritate europeană. Argumentul puterii democrației, invocat în apărarea votului de săptămâna trecută, se lovește de o altă realitate: cele mai multe dintre țările europene stabilesc, prin lege, un număr limitat de mandate pentru rectori, după cum reiese din datele agregate de Asociația Europeană a Universităților (EUA) transmise la solicitarea EduPedu.ro de Enora Bennetot Pruvot, expert EUA.
- Senatul a votat pe 21 octombrie, în calitate de cameră decizională, o modificare a Legii educației ce include un amendament propus de deputatul PSD Tit-Liviu Brăiloriu, ce prevede pentru toate universitățile că “durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”. Legea mai poate fi întoarsă în Parlament, spre rediscutare, de către Președintele Iohannis. Ea înlocuiește prevederea aplicată din 2011, ce limitează la 2 numărul maxim de mandate de rector ce pot fi avute de o persoană, prevedere la care se adaugă un artificiu din 2014, ce permite un al treilea mandat.
Reprezentanta EUA a transmis, la solicitarea EduPedu.ro, prevederile agregate pe această temă pe baza profilelor de țară ce au însoțit o analiză extinsă a autonomiei universitare pe continent. Acestea au fost publicate în 2017 și, după cum notează Asociația, se poate ca unele modificări să fi apărut între timp. EduPedu.ro a identificat astfel de informații pe platforma Eurydice în cazul câtorva țări, dintre care doar într-una apare o schimbare comparativ cu datele agregate de EUA – în Slovacia, unde din 2019 rectorul poate fi reales fără limită de mandate.
Chiar și așa, informațiile transmise de experta Asociației europene arată că, dintre cele 29 de țări și teritorii, în majoritatea (cel puțin 15, în funcție de interpretarea datelor pot fi mai multe) există un număr limitat de 2 (într-un caz 3) mandate. Restul de cazuri (minoritare) sunt fie sisteme unde e prevăzută doar posibilitatea de înnoire, dar și sisteme în care nu există prevederi legale. Mai mult, în cel puțin două țări unde nu există limite legale pentru numărul de mandate, rectorii cu mandate multiple sunt mai degrabă excepții.
Citește articolul complet pe EduPedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii