G4Media.ro

EXCLUSIV Câte teste pentru coronavirus se fac în România, defalcat pe județe…

EXCLUSIV Câte teste pentru coronavirus se fac în România, defalcat pe județe și centre de testare / În total, sunt 32 de centre în 14 județe și în București, cu o capacitate de procesare de aproximativ trei mii de probe pe zi / Un singur județ din sud dispune de centru de testare / Peste jumătate din probe au fost prelucrate în București

În România există 32 de centre de testare pentru coronavirus amplasate în 14 județe și în București. Dintre cele 32 de centre, șapte sunt private. La acestea se adaugă încă patru centre de testare, dar care nu au prelucrat până acum nicio probă. Informațiile apar într-un document al Institutului Național pentru Sănătate Publică, consultat de G4Media.ro. Datele sunt valabile pentru ziua de marți, 7 aprilie 2020.

Capacitatea de prelucrare a probelor este de aproximativ trei mii pe zi în toate cele 32 de centre din țară, în vreme ce numărul probelor prelevate, dar care așteaptă să fie prelucrate, este aproximativ egal – erau peste 2.700 pe 7 aprilie. Nu există informații publice despre câte aparate de testare există în fiecare centru.

Cele mai multe centre de testare sunt în București, în număr de zece: cinci private, cinci de stat. De altfel, din cele 47.207 probe prelucrate în total în țară până pe 7 aprilie, 25.840 au fost prelucrate în București. Principalele centre de testare din Capitală sunt la Matei Balș (9.893 de probe prelucrate) și Institutul Cantacuzino (7.741 de probe prelucrate).

Clujul dispune de cinci centre de testare, Iașiul de trei, în vreme ce Timiș și Harghita au fiecare câte două centre. Alte zece județe dispun de câte un centru de testare: Brașov, Dolj, Constanța, Galați, Mureș, Covasna, Bihor, Suceava, Sibiu și Alba.

În sudul României, doar județul Dolj dispune de un centru de testare de stat și unul privat, dar acesta din urmă nu procesase până pe 7 aprilie nicio probă. În rest, niciunul dintre celelalte județe nu are centre de procesare a testelor pentru coronavirus.

De altfel, cu excepția Bucureștiului, în exteriorul arcului Carpatic sunt extrem de puține județe care dispun de centre de testare: Dolj, Constanța, Galați Iași și Suceava.

Absența centrelor de prelucrare a testelor pentru coronavirus se vede în numărul extrem de mic de îmbolnăviri raportate de județele din sud față de restul țării.

 

* A contribuit Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est)

* Este a doua statistică națională de acest fel publicată de presa română de la începutul crizei epidemiologice. Prima raportare defalcată a testelor realizate și a stocurilor de consumabile necesare în investigațiile de laborator a fost făcută de Dela0.ro în colaborare cu Centrul de Investigatii Media pe 19 martie. Articolul e disponibil aici: tinyurl.com/cat-si-cum-testeaza-romania

În România se găseau, la începutul crizei, mai multe echipamente pentru realizarea de teste pentru coronavirus, însă acestea au zăcut nefolosite în centre de cercetare sau universități. În cazul unor aparate, autoritățile nici măcar nu știau că există, după cum rezultă dintr-o investigație realizată de G4Media.ro și Info Sud-Est. 

Mai mult, nici după identificarea lor, autoritățile nu s-au grăbit să le preia și să le utilizeze, deși creșterea capacității de testare este estențială pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra numărului real de  de infectare și pentru a identifica zonele critice.

Nu este clar în acest moment de câte aparate de testare dispune România (Real Time PCR). Mai multe aparate de testare înseamnă mai multe teste realizate pe zi. Or, din 26 februarie până pe data de 8 aprilie, România a realizat doar 47.207 de teste.

La acest număr total de teste, relativ mic, se raportează și numărul de  de infectare indentificate până în prezent: 4761 și 229 decese, tot mic în comparație cu țările care au făcut incomparabil mai multe teste.

Citește integral: EXCLUSIV Cum a ratat România startul testării pentru coronavirus/ 82 de aparate Real Time PCR zăceau nefolosite în laboratoare și centre de cercetare, în timp ce România prelucra doar 185 de teste pe zi

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Atunci, suffice to say: nu avem 5000 de cazuri, avem, de fapt, 50,000.

    • @Latte Mafia…

      Esti prajit rau,distrusule!!!

    • Pe „logica” ta: daca avem 50000 de in realitate, înseamnă ca stam foarte bine! 230 de morți si 170 la reanimare, nu ar fi rau deloc! Ar fi o mortalitate de 0, 04 % nemaiîntâlnită nicăieri in lume!

    • Pardon! De 0,4% – tot ar fi excelent!

    • Numarul total de cazuri detectate va creste automat cu numarul testarilor.
      Intrebarea e cat de mare e diferenta intre cazurile cunoscute si cele totale (cunoscute + necunoscute)

      Sunt modele care presupun numarul cazurilor asimptomatice (de care autoritatile nu stiu absolut nimic si nici omul in cauza) la o treime.

      Apoi ai cazurile stiute care nu necesita spitalizare (procentele variaza intre 75% si 85% sau mai mult din cazurile stiute)

      Raman cazurile care necesita spitalizare (15-20% din cele stiute)

      5% din cazurile stiute au dezvoltat forme severe (SARS) din care jumatate au decedat (mai mult in cazul in care spitalele au fost depasite de situatie, mai putin unde s-a putut asigura o ingrijire pentru toti cei ce au dezvoltat Sindrom Acut Respirator Sever)

      Acum, cifrele astea vin din documentari preliminare.
      Sansele lor sa fie precise sunt mici. E nevoie de mai multe date, mai multe teste (inclusiv teste antigen pentru verificarea numarului de cei ce au fost bolnavi dar au dezvoltat imunitate si nu stiu)

      Nu are rost sa facem predictii dar e totusi gresit sa credem ca la aceasta ora avem doar 5000 de infectati.

      Deci luati toate cifrele de sus ca foarte probabil sa fie eronate.
      Date mai precise vor fi probabil peste cateva luni cand vor iesi studii cu numar mai mare de sample-uri si vor fi folosite la scara larga si teste detectie antigeni

    • Errata :

      Teste anticorpi , nu antigen. Scuze

    • Cate teste isi face nomenklatura ? De cate ori ?

    • Stire falsă. In județul Argeș sunt 3 aparate de testare, Pitești, Mioveni si Câmpulung. Se fac in medie 300 de teste pe zi capacitatea fiind de 500.

  2. Nu e suficient să avem aparate pentru prelucrarea testelor, avem nevoie de personal calificat. Si asta ne lipsește, biologi specialiști (biologie moleculara) sunt putini fi nu pot fi formați peste noapte.

    • In sud sunt foarte multi specialisti, gen DANCILA.
      PS: va vorbeste unul din sud, OLT mai precis si o spun din experienta, prin urmare nu sunt deschis la polemica cu cine nu e din sud si vorbeste din auzite . .

  3. Nu vreau sa politizez acest grafic, dar prezinta incredibil de bine dezvoltarea Romaniei si implicarea oameniilor, respectiv a administratiilor locale in a face ceva.

  4. Vă rog sa imi spuneti daca numarul de persoane amendate in ultimele 24 de ore e mai mare sau mai mic decat numarul de persoane testate. Multumesc anticipat.

  5. ma cum dracu aproximativ 3000 de teste cand in ultimele 24 de ore s-au facut 4500 ?
    ca ar trebui sa se faca 10000 e altceva ( aparatu ca aparatu, testu ca testu, dar personal de unde dracu cumperi ?) dar si voi manavrati cifrele facand pe plac colegului Tapalaga

    • Personal am foarte mari dubii asupra acestor cifre. Secretomania si tam-tam-ul merg mana in mana. Inca nu a inceput testarea personalului medical, dar am inteles ca bona filipineza a tov. Monta a fost testata, cu succesuri. In acest context, scapa cine poate !

  6. Sunt curios daca cei care critica numarul total de teste realizate au notiunea raportului dintre numarul de rezultate pozitive vs. numarul de teste noi, pe zile.

    Copiez mai jos datele, doar de la 1 Apr./Ro.

    Un raport de 10/1 (teste noi/pozitive noi) pe zi vi se pare multumitor, sau ?…
    Cat ar fi bine sa fie, dupa parerea voastra, hm ?…
    Observati cum se ajusteaza dupa salturile de cazuri nou-descoperite, pt ca sa se ajunga tot in jur de 9-10 / 1 ?! O intamplare, nu ?!..

    Pt. tarile care testeaza mult mai mult pe zi stiti cam cat este raportul ?!… (va spun eu, cam intre 3/1 si 10/1).
    Daca nu, de ce va place sa va aflati in treaba comentand ?

    – Intotdeauna, meseria de chibit e cea mai usoara, domnilor, nu ?!…
    Ofof !…

    —————————————————————–
    Data Teste Teste Poz. Poz. Procent
    (total) noi (total) noi. poz/teste noi [%]
    ………………………………………………………………………..
    1-Apr 26,609 1,955 2,460 215 11
    2-Apr 28,483 1,874 2,736 276 15
    3-Apr 31,657 3,174 3,183 447 14
    4-Apr 36,092 4,435 3,613 430 10
    5-Apr 38,623 2,531 3,864 251 10
    6-Apr 40,987 2,364 4,057 193 8
    7-Apr 43,578 2,591 4,417 360 14
    8-Apr 47,207 3,629 4,761 344 9
    9-Apr 51,802 4,595 5,202 441 10

    • te rog nu te mai pisha pe ei in halul asta

    • Sugerezi cumva ca numarul absolut de teste e irelevant? Cel putin cei ce critica numarul de teste, asta critica defapt, ca se testeaza prea putin.

      Explica totusi la ce te ajuta sa stii ca de obicei la 10 teste unul e pozitiv cand scopul e defapt identificarea a cat mai multor cazuri pozitive pentru a impiedica raspandirea virusului.
      Adica ne intereseaza valoarea absoluta, nu procentul.

      Daca eu fac 100 teste si gasesc 10 bolnavi nu e acelasi lucru cu daca fac 1000 teste la zi si gasesc 100 bolnavi.

      Asta ajuta doar daca oamenii posibil infectati si familile lor sunt stiuti de autoritati si se afla toti in izolare.
      Dar noi vorbim azi de raspandire comunitara.
      Valoarea absoluta a testelelor conteaza aici, (si bineinteles selectarea celor testati cu cap)

    • @ day – nu sugerez nimic, era doar un heads-up pt criticii de canapea care nu stiu numerele. Aprox. 400 : aprox. 4000, atata tot…
      Distanta de la excelent la execrabil e mare, de la tastatura nu se percepe asa usor.

    • Numarul de teste e f mic.Daca facem 40000 de teste pe zi probabil gasim 4000 de bolnavi.Singurii in Europa care testeaza suficient sunt nemtii.In rest e jale.Marea Britanie,Olanda,Spania si Italia macar au recunoacut public ca numarul real de infectati dar si de decedati e mult mai mare decat cel facut public

    • rcp,
      (Ce zic mai jos nu e o critica, sunt doar intrebari de lamurire)

      1. La care critici te referi mai exact? Acei care zic ca se testeaza prea putin? Eu asta am presupus. Sau te referi la altii?

      2. Legat de heads-up: ce sugerezi defapt? Ca indiferent daca se fac 4000 sau 400 de teste proportia de cazuri pozitive la cei testati e cat de cat constanta?
      Daca asta e ce spui, intrebarea mea era cum e acest lucru relevant cand in cazul de fata ne intereseaza valoarea absoluta de cazuri pozitive, nu procentul de cazuri pozitive la numarul de teste.

      Adica ne intereseaza sa gasim pe acei care sunt infectati, sa ii izolam si sa ii tratam pe cei care au nevoie de tratament. Dinou, vorbim de raspandire comunitara. Surse de infectie necunoscute.
      Din motivul acesta, multi sugereaza cresterea numarului de teste.

      Cum e totusi relevant procentul in situatia de fata? E adevarat ca poti extrapola la populatia Romaniei sa vezi o estimare grosiera a cazurilor reale, dar asta te poate ajuta doar intr-un model pentru viitoare predictii de evolutie a infectarii (fiind doar una dintre variabile ale modelului, desigur).

    • Accentuez cuvantul „grosier”. Extrapolarile liniare sunt prea simpliste in cazul de fata.

  7. Cautati pe erris.gov.ro centrele cu experiza pe rt-PCR.
    Cine are expertiza si ar putea fi implicati :
    Institutul de Virusologie
    Institutul de Biologie si Patologie Celulara Acad Romana
    Institutul de Medicina legala
    UMF Targu Mures (nu doar spitalul)
    INstitutul de biologie Academia Romana
    Institutul pt. biologie animala Balotesti
    Universitatea de agronomie Bucuresti
    UMF Bucuresti (Lab de genetica moleculara)
    Departamentul de biotechnologie Univ. Bucuresti

  8. Minunată situație a județelor din sud, aflate de 30 de ani în grădina roșie a PSD-ului.

  9. Visul lui DRAGNEA, azi in Teleorman, maine in sud, poimaine in toata țara ce ne tot facem pe noi poate are el dreptate si restul nu stim noi . . poate e bine sa traim in evul mediu, vine restul lumii pe la noi ca la gradina zoologica sau la indienii aia cu pene pe ei 😉

  10. in judetele rosii, conduse de directori pusi de ciuma rosie, intentionat NU SE FAC testari ca sa nu riste sa fie schimbati spagarii sefi, gen Pintea. Oamenii cu simptome de coronavirus NU SE TESTEAZA, spunandu-li-se trebuie testati doar contactii unor bolnavi deja depistati. Este foarte grav pentru ca astfel cei infectati circula liber si pot infecta alti oameni la randul lor. Probabil asa au stabilit ciumatii avand in vedere ca vin alegerile si ei trebuie sa dea bine la electorat. Singura solutie este se fie schimbate conducerile spitalelor si conducerile DSP cu doctori militari, altfel nu vom iesi la liman

  11. la Arad sunt 3 PCR, 2 la care se lucreaza deja cu capacitate pana la 150/zi.
    documentati-va.

  12. Statistica dvs este incompletă. Se lucrează teste și în cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animala (IDSA). Până acum s-au lucrat peste 1000 de teste. https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/actualitate/6534-peste-1000-de-teste-pentru-sars-cov-2-efectuate-de-idsa.html

  13. Si la Sibiu sunt 2, al doilea e la Spitalul de Pediatrie.

  14. Degeaba testezi, dacă nu izolezi, iar dacă toți sunt în izolare, n-are rost să testezi fără noimă. E important să poți trata eficient tot ce are simptome. Scopul principal e să salvezi vieți, nu să afli câți au virusul. Teoretic, cine ia virusul și nu are simptome, în 14 zile devine imun și necontagios.

    • Fara o testare extinsa inclusiv a celor care nu au simptome vom iesi din casa peste 12-16 luni cand ne vaccinam sau cu cateva luni mai repede daca se gaseste un tratament.Cei care fac testare extinsa se pot gandi la usurarea restictiilor,ceilalti nici vorba