EXCLUSIV Cazul Cristinei, mama care nu a apucat să-și vadă copilul nou-născut, fiindcă a murit după ce s-a infectat cu coronavirus/ Femeia de 36 de ani nu era vaccinată
O femeie de 36 de ani din județul Cluj, a murit recent la Spitalul de Boli Infecțioase, la scurt timp după ce a născut. Ea nu avea nici o altă afecțiune. Era nevaccinată și s-a infectat din familie.
*Potrivit Direcției de Sănătate Publică, Cristina T. a luat Covid-19 în ultima lună de sarcină, din familie. Boala i-ar fi provocat și nașterea prematură.
*Înainte de a ajunge intubată pe secția e Terapie Intensivă, a transmis că speră să apuce să-și vadă măcar o dată copilul. În doar câteva zile, organismul i-a cedat și a murit după o luptă dusă în secția de Terapie Intensivă. Acasă i-a rămas un copil în vârstă de 12 ani și acum cel nou-născut, pe care nu l-a văzut nici la naștere.
Pe 9 septembrie, Cristina T. are primele simptome de boală, se simte puțin rău. E îngrijorată, mai ales că urmează să nască peste aproximativ o lună. Pe 10 septembrie, femeia se simte și mai rău și sună la Serviciul Județean de Ambulanță. I se face un test rapid și iese pozitiv. Pe drumul spre spital începe să piardă lichid amniotic și ajunge la clinica de Ginecologie 1 din cadrul Spitalului Județean.
Primește tratament, e stabilizată, dar pe 11 septembrie, o zi mai târziu naște prematur, dar în condiții de Covid. Copilul nu ajunge în brațele mamei testată pozitiv. E preluat de medici și îngrijit. Femeia răsuflă ușurată. I s-a născut copilul, iar acum speră să se vindece de Covid și să-l poată lua în brațe. Se externează și merge acasă, în izolare la domiciliu. Se simte bine.
Apoi începe să simtă că nu respiră bine și ajunge la Unitatea de Primire a Urgențelor. Doctorii îi fac mai multe teste. La acel moment, Cristina avea o pneumonie ușoară, dar începe în curând să simtă dificultăți tot mai mari în respirație.
„A început să desatureze și ajuns la 90% saturație. Afectarea pulmonară era undeva la 15 la sută. A primit anticoagulante, a primit tratament antiviral, remdesivir, tot ce prevede tratamentul standard”, povestește pentru g4media.ro unul dintre medicii care au văzut-o pe pacientă în primele zile.
Din 11 până în 16 septembrie, starea de sănătate a femeii se deteriorează. Ulterior este trimisă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unde i se administrează oxigen. Plămânii îi sunt din ce în ce mai afectați.
Ioan Mureșan, managerul de la Boli Infecțioase spune că: „a venit de la Ginecologie 1. Aici s-a făcut tot ce a fost cu putință, toată lumea a făcut ce a putut. Este înfiorător. Sunt foarte mulți pacienți tineri, fără afecțiuni, care decad foarte rapid. Avem acum, de exemplu, 109 de pacienți critici și cu forme severe, 63 sunt critici, iar dintre aceștia 20 sunt pe Terapie Intensivă. Repet, sunt 109 de pacienți critici și cu forme severe. 95% dintre cei critici sunt nevaccinați. Funcționăm la capacitate maximă, nu avem nici un loc nici pe secția de zi, nici pe Terapie și cererile sunt foarte mari.”
Pe 16 septembrie, când e transferată la SCBI, Cristina T. are o saturație scăzută la sub 90%. Pneumonia ușoară din 11 septembrie se transformă în câteva zile într-o formă severă. I se pune o mască CPAP, una dintre cele mai performante, care se folosesc peste tot în lume, mască ce oferă oxigen în cantități ridicate.
Corpul nu reacționează, iar starea continuă să i se agraveze. E preluată de secția de Terapie Intensivă, unde se face tot posibilul pentru stabilizarea ei. Medicii îi descoperă mai multe tromboze (cheaguri de sânge) cauzate de Covid.
Pe 24 septembrie, doctorii nu mai au încotro și propun ca femeia să fie intubată, fiindcă altfel nu există nici o șansă. Pacienta respiră cu mare dificultate, comunică, dar primește oxigen. Are nevoie de ventilație invazivă în secția de Terapie Intensivă. Înainte să fie intubată, Cristina T. spune, cu ultimele puteri, că are o singură dorință, speranța că va apuca să își vadă măcar o singură dată copilul pe care nu l-a ținut în brațe la naștere.
Copilul născut pe 11 septembrie la Ginecologie 1. Nu l-a mai văzut niciodată. Acasă o aștepta încă un copil în vârstă de 12 ani.
Pe 4 octombrie, Cristina intră în stop cardio-respirator, e resuscitată, dar corpul nu mai reacționează. Moare la 36 de ani.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică, Cristina T. luase Covid dintr-un focar din familie.
Medicul epidemiolog Mihai Moisescu, director DSP Cluj.
„Ne-am îngrozit cu toții. Sigur că și medicii vorbesc între ei, au mai sunat, s-au sunat, am discutat și cu alți colegi. Este foarte trist. Starea de graviditate, de lăuzie, e sensibilă pentru organism, îl slăbește.
Pacienta nu avea alte afecțiuni, dar avea organismul slăbit din cauza sarcinii și din păcate, nu a putut fi salvată. E important ca oamenii să conștientizeze faptul că aceste persoane vulnerabile trebuie ferite pe cât posibil, să se facă orice pentru a le feri de Covid-19.
Singura metodă în acest moment este vaccinul. Lumea ar trebui să înțeleagă oricând asta, oricând, chiar și acum. Niciodată nu e târziu. Dar să înțeleagă oamenii, în general vorbesc acum, nu despre acest caz neapărat, că prin refuzul acesta categoric de vaccinare pot produce ceea ce se întâmplă azi în spitale .
Nu e vorba de orgolii personale aici legate de libertățile individuale, fiecare e liber să decidă pentru el dacă se vaccinează sau nu, dar trebuie să fie conștienți cei care nu se vaccinează, că se poate ajunge la tragedii. Se întâmplă tragedii în fiecare zi. Apoi sunt multe regrete, rămân regretele și durerea și e tardiv.”
Recent, o femeie însărcinată în luna a șaptea a murit de Covid la Oradea. Era internată în secția ATI a spitalului județean, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva. Nu era vaccinată și timp de o săptămână s-a tratat singură, acasă. Avea 32 de ani și patru copii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii