EXCLUSIV Cazul Sorina. De ce a cerut Parchetul General revizuirea sentinței de adopție: Interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate/ Aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală
Parchetul General arată, în motivele pentru care cere revizuirea sentinței de adopție a Sorinei Lucan, că ”interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate” și că ”mediul în care minora a crescut şi s-a dezvoltat timp de aproape 7 ani, începând cu vârsta de 1 an şi 2 luni, creează certitudinea că aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală”.
În cererea de revizuire obținută de G4Media.ro, Parchetul general notează că familia Șărămăt a preluat în plasament în 2012 doi copii minori, însă a putut adopta doar unul. Cele două fetițe, subliniază Parchetul, ”au fost botezate în aceeaşi zi, au mers împreună la grădiniţă şi, în prezent, la şcoală, dorm împreună în aceeaşi cameră şi în acelaşi pat, poartă aceleaşi haine, au aceleaşi jucării, au fost plecate împreună în vacanţe şi nu au fost niciodată despărţite, între acestea creându-se o legătură fraternă.”
Fragment din cererea de revizurie obținută de G4Media.ro:
”Conduita procesuală a persoanelor desemnate să apere interesele minorului echivalează cu o lipsă de apărare a acestuia, întrucât nu a fost avut în vedere interesul superior al copilului.
Astfel, deşi familia Şărămăt avea doi copii majori, în anul 2012 a preluat în plasament alţi doi copii, în vârstă de 1 an şi 2 luni şi, respectiv, 9 luni – minorii LS şi CA.
Cu toate că, în acel moment, asistentul maternal a început demersurile privind adopţia celor două minore, a fost informat de organele abilitate că nu poate adopta decât un copil. Ca urmare, a fost adoptată minora CA.
Din cuprinsul dosarului în care a fost pronunţată hotărârea a cărei revizuire se solicită, rezultă că cele două minore fac parte din familia Şărămăt, au fost botezate în aceeaşi zi, au mers împreună la grădiniţă şi, în prezent, la şcoală, dorm împreună în aceeaşi cameră şi în acelaşi pat, poartă aceleaşi haine, au aceleaşi jucării, au fost plecate împreună în vacanţe şi nu au fost niciodată despărţite, între acestea creându-se o legătură fraternă.
Interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate. Concret, minora face parte din colectivitatea locală, dintr-un sistem de învăţământ pe care îl cunoaşte şi cu care s-a acomodat.
Mai mult, având în vedere vârsta minorei, aceasta nu poate înţelege diferenţa dintre situaţia sa juridică şi cea a minorei CA, percepând preluarea sa din cadrul familiei ca pe un abuz.
Mediul în care minora a crescut şi s-a dezvoltat timp de aproape 7 ani, începând cu vârsta de 1 an şi 2 luni, creează certitudinea că aceasta vede în familia Şărămăt familia sa naturală.
În acest context, este evident că opinia minorei reprezintă propria sa percepţie a realităţii, neputând fi influenţată de persoanele cu care locuieşte.”
Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a solicitat luni Tribunalului Mehedinți emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să se interzică părăsirea teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
De asemenea, Licu a solicitat Curții de Apel Craiova revizuirea deciziei judecătorești prin care minora a fost încredințată cuplului de români stabilit în SUA.
Soții Săcărin, stabiliți în Statele Unite la începutul anilor 2000, au devenit oficial părinții Sorinei pe data de 23 aprilie 2019 printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Craiova.
Vasile Şaramăt a declarat la Antena 3 că managerul de caz ar fi obligat-o pe soţia sa, Mariana Şaramăt, să semneze o cerere scrisă că refuză adopţia, ameninţând-o că, în caz contrar, îi va fi desfăcut contractul de muncă.
- „Noi am vrut să adoptăm acest copil şi eu şi soţia mea am fost duşi în eroare de acest manager de caz. A pus-o pe soţia mea să semneze că e de acord cu ei şi au ameninţat-o. Se întâmpla în 2017. Am vrut să adoptăm două fetiţe din centrul maternal. Am apucat să înfiem una, iar pentru cea de-a doua ni s-a spus că nu avem condiţiile necesare. Ne-au spus că nu aveam veniturile salariale. Au zis că trebuie să mai aşteptăm”, a declarat bărbatul la Antena 3.
Asistentul maternal, Mariana Șărămăt, a refuzat să predea copilul familiei de adopție, copil pentru creșterea căruia statul îi plătea un salariu lunar.
În 24 mai, Comisia pentru Protecția Copilului, din cadrul Consiliului Județean Mehedinți, i-a retras Marianei Șărămăt atestatul de asistent maternal profesionist, „constatând că aceasta nu şi-a respectat obligaţia privind copilul pe care-l avea în plasament, de a contribui la reintegrarea acestuia în familia adoptivă, încălcând, astfel, grav interesul superior al copilului şi, privându-l pe acesta de a avea o familie”. (Sursa Newsweek).
Sorina ajunge la familia adoptivă o lună mai târziu, în urma intervenției unui procuror însoțit de mascați, după ce familia Săcărin a făcut o plângere penală pentru privare de libertate și rele tratamente.
Abia după încă o lună de la retragerea atestatului, timp în care fetița a stat la fosta asistentă, Sorina a fost dată familiei adoptive, în urma unei intervenții în forță a unei procuroare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Intervenția s-a bazat pe o plângere făcută de soții Săcărin, pentru privare de libertate și rele tratamente aplicate copilei.
În filmul intervenției de vineri dimineața postat pe Facebook de către familia Șărămăt se vede cum procurorarea Maria Pițurcă, de la parchetul Curții de Apel Craiova, o trage pe Sorina afară din casă, fiind însoțită de mascați.
Fetița în vârstă de opt ani plânge, se zbate și refuză să plece din casa familiei care a crescut-o de când avea un an și jumătate.
Intervenția ar fi avut loc în urma altor patru încercări eșuate ale soților Săcărin de a convinge familia Șărămăt le dea copilul asupra căruia fosta asistentă nu mai avea niciun drept legal.
Sursa Foto: Libertatea/ Familia Șărămăt
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii