G4Media.ro

EXCLUSIV Ce a susținut premierul Ciucă la instanță, în cazul plagiatului din…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Ce a susținut premierul Ciucă la instanță, în cazul plagiatului din teza sa de doctorat: CNATDCU este ”investit nelegal” să facă analiza, iar ”sesizările sunt grav viciate şi nu respectă cerințele legale”

În încercarea de a amâna analiza lucrării sale de doctorat, premierul Nicolae Ciucă a formulat în fața unei instanțe de judecată, prin intermediul unei case de avocatură, o teorie conform căreia Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) este investit ”nelegal” să îi verifice teza și că sesizările primite de această instituție ”sunt grav viciate şi nu respectă cerințele legale”.

CNATDCU este singura instituție care îi poate retrage titlul de doctor lui Ciucă dacă se confirmă suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de doctorat. Instituțional, acuzele lui Ciucă se îndreaptă spre Unitatea Executivă Pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), structură din cadrul Ministerului Educației care înregistrează formal sesizările de plagiat înainte de a le trimite, pentru analiză, la CNATDCU.

Acuzațiile lui Ciucă sunt surprinzătoare deoarece UEFISCDI a respins, invocând nerespectarea condițiilor de formă, cinci dintre cele opt sesizări primite. Acestea se bazau pe dezvăluirile jurnalistei Emiliei Șercan de la începutul lunii ianuarie, într-un articol în care se prezentau dovezi că teza premierului avea conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138.

Poziția lui Ciucă din fața instanței confirmă, în fapt, dorința sa de a direcționa analiza tezei spre Comisia de Etică de la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, instituția de învățământ superior unde a obținut doctoratul, în 2003. Această Comisie a mușamalizat, în trecut, două plagiate grosolane din doctoratele unor persoane publice care, apoi, au fost lăsate fără titlul de doctor de către CNATDCU. În plus, șapte dintre cei nouă membri ai Comisiei sunt militari, foști subordonați ai generalului în rezervă Ciucă pe vremea când acesta era ministru al Apărării Naționale.

Pe data de 1 martie, premierul Nicolae Ciucă a obținut din partea Curții de Apel București o decizie prin care se suspendă analiza a trei sesizări admise de Unitatea Executivă Pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) în perioada 20-27 ianuarie 2022.

Unitatea, prin Ministerul Educației, a fost pârâtă în dosar. În sesizări, petenții, al căror nume a fost anonimizat de UEFISCDI, solicitau verificarea, de către CNATDCU, a tezei de doctorat a lui Ciucă ca urmare a suspiciunilor de plagiat din lucrare, obiect al unei dezvăluiri de presă a Emiliei Șercan, din 18 ianuarie.

Anterior ședinței de judecată de la Curtea de Apel București, Ciucă a depus, în paralel, o cerere de devansare a termenului de judecată, stabilit inițial pentru 4 martie.

În motivarea acestei cereri, premierul a afirmat, prin casa de avocatură Mușat și asociații care îl reprezenta, că un Ordin al Ministerului Educației acordă Consiliului general al CNATDCU un termen de 45 de zile pentru a analiza şi decide asupra sesizărilor și că această instituție este investită ”nelegal cu privire la derularea procedurii de verificare a tezei de doctorat a reclamantului, în condiţiile în care sesizările sunt grav viciate şi nu respectă cerințele legale. Ca atare, pentru a fi prevenită afectarea drepturilor acestuia, consideră că se impune acordarea unui termen mai apropiat.”

Sursa: Portalul Instantelor

Fragment din încheierea de ședință a dosarului intentat de Ciucă

Printr-o încheiere de ședință din 23 februarie, un magistrat a decis că ”în acord cu cele învederate de partea reclamantă prin cerere, constată că urgenţa specifică prezentei cauze, respectiv urgenţa suspendării adreselor faţă de celeritatea specifică procedurii speciale reglementate prin Anexa nr. 3 referitoare la Metodologia privind soluţionarea sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat, constituie un motiv temeinic pentru preschimbarea termenului de judecată (…) pentru a fi prevenită afectarea drepturilor reclamantului” și a mutat data procesului de la 4 la 1 martie. În încheierea de ședință nu sunt prezentate indiciile invocate de Ciucă pentru susținerea tezei conform cărora ”sesizările sunt grav viciate şi nu respectă cerințele legale.”

Această teorie a premierului are, însă, puncte slabe și contrazice mai multe prevederi legale și evenimente care au avut loc în acest caz. Astfel, acuzația lui Ciucă se îndreaptă direct spre Unitatea Executivă Pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), organism din cadrul Ministerului Educației care primește sesizările și le verifică pur formal, cercetând dacă respectă criteriile procedurale pentru a fi trimise mai departe la CNATDCU.

UEFISCDI nu se pronunță asupra acuzațiilor de plagiat, ci verifică doar dacă există numele autorului sesizării, dacă sunt prezentate probe, dacă, de exemplu, link-urile enumerate sunt valide și anonimizează datele personale din document, inclusiv numele petentului.

”Noi procedăm conform legislației în vigoare, avem rol de registratură”, a declarat pentru G4Media Daniela Anghel, director general adjunct al UEFISCDI. Referitor la acuzele lui Ciucă, Anghel a afirmat că ”nu am nimic de comentat în acest moment”. De precizat că, în total, UEFISCDI a primit opt sesizări legate de teza lui Ciucă și a respins cinci pe motiv că nu respectau condițiile de formă prevăzute de lege.

O posibilă explicație a poziției lui Ciucă față de o eventuală verificare din partea CNATDCU este aceea că premierul dorește ca analiza să fie făcută de Comisia de Etică de la Universitatea Națională de Apărare (UNAP) ”Carol I”, instituția care i-a acordat titlul de doctor în 2003.

Astfel, el declara în ziua apariției articolului Emiliei Șercan: ”Consider că am realizat teza de doctorat conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificare a acesteia de către Comisia de Etică a UNAP”.

La scurt timp, Comisia a anunțat că a demarat verificarea lucrării. Punctul de vedere al premierului a fost împărtășit, în aceeași zi, de președintele Klaus Iohannis, un susținător fervent al acestuia: ”Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp (…)”.

Pe cei doi îi unește și faptul că au apelat la aceeași casă de avocatură în situații delicate. Astfel, și Iohannis a fost apărat de avocații de la Mușat, într-un proces cu Agenția Națională de Integritate din perioada 2014-2015, dosar în care era acuzat de incompatibilitate.

La această casă de avocatură a lucrat în perioada în care a fost inculpată de DNA într-un dosar penal actuala președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, ea însăși suspectă de plagiat în teza de doctorat.

Tot la Înalta Curte va ajunge, în perioada următoare, și recursul din dosarul în care Ciucă a obținut suspendarea analizei CNATDCU.

Acesta va fi pe rolul Secției de Contencios de la Înalte Curte. Înainte de a prelua șefia acestei instituții, Corbu a fost cea care a condus această secție, prin decret semnat în 2018 de Klaus Iohannis.

Revenind, însă, la Comisia de Etică: chiar dacă acest organism stabilește că există un plagiat, nu are atribuții de a retrage un titlu de doctor. Doar CNATDCU poate face acest lucru.

În plus, există dubii asupra credibilității acestei Comisii. În 2016, membrii acesteia au stabilit că în tezele de doctorat susținute la UNAP de fostul ministru de Interne, Petru Tobă, și de primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, nu există abateri de la regulile academice.

Câteva luni mai târziu, CNATDCU a stabilit că în teza lui Pandele ”există o situație clară de plagiat clar și masiv”, iar la Tobă – un ”plagiat masiv, care încalcă grav normele academice”. Drept urmare, ambilor le-au fost retrase titlurile de doctor obținute la UNAP.

Obiectivitatea acestei Comisii de Etică ar putea fi influențată și de strictețea ierarhiilor militare. Astfel, Ciucă, general în rezervă, fost șef de Stat Major și fost ministru al Apărării Naționale, funcție care, conform statutului UNAP, are în subordine această universitate, ar urma să fie verificat de această Comisie în care șapte dintre cei nouă membri sunt militari.

Al optulea este conferențiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu, ea însăși subiectul unei anchete disciplinare din partea unei echipe formate din Corpul de Control al Ministrului și al Statului Major General după o dezvăluire G4Media de săptămâna trecută.

Ultimul membru al Comisiei de Etică este Emira Cheikh . Conform contului de Facebook, ea este absolventă a studiilor de licență la UNAP, în prezent fiind masterandă la această universitate și angajată a unui call-center din București.

Erată: În versiunea inițială a articolului era menționat eronat numele unui magistrat. Am eliminat informația greșită.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

67 comentarii

  1. Marca PSD! 👎

    • Cunoaștem tovarăși ! „Eu răspund doar in fata Marii Adunări Naționale ! ” 😂😂😂

    • Aveti ce votati. Fiecare popor isi merita conducatorii.

    • Ii veti mai vota mai? 😉

    • Asta repeta ce l-a invatat un avocat smecher: n-a fost respectata procedura.
      Problema e ca aici nu merge cu porcarii din astea: ai plagiat, esti terminat. Comisia de „etica” poate sa spuna ce vrea; orice absolvent serios de invatamant superior poate sa compare sursa cu plagiatul.
      Dar daca e un general bataios si curajos, poate face o vizita la Kiev. Ca civilii aia de prim-ministrii din Polonia, Cehia si Slovacia au avut curaj.

    • Sa te ascunzi in spatele unui vid legislativ ca prim ministru cu razboiul la granita, nefiind suficient de barbat sa recunosti ce ai facut… Vai de p.. A ta, domnule general… Mi e gretica…

    • Ma mir ca presa aservita nu a spus ca Emilia e agent al rusiei.
      deocamdata o trateaza cu ignore dar dase se impute treaba proabail ca vor reveni

  2. Ciucă e o lichea enormă, fix ca Iohannis. Dar voi veți vota PNL din nou, peste 20%, vă place să fiți sclaveți.

    • Ciuca parca ar fi copil: cica i-a mancat cainele lucrarea de doctorat si nu se mai poate dovedi ca era plagiat! 🙂 🙂 🙂
      Golanul asta este premier si vrea sa fie presedintele Romaniei?

    • @ABC
      La nivelul de constiinta din societate, se prea poate ca asta sa fie votat si sa ajunga presedinte.
      Eu cred ca Ucraina in 5 ani ne depășește ca nivel de dezvoltare.

  3. Respectele mele, dna. Emilia Sercan!!!

    Tineti-o tot asa si poate transformam Romania!!!

  4. Ce analiza de specialtate mai trebuie si al astea ? E textul copiat din sursele A, B, C … ?
    Da ? Plagiat. Simplu. Nu trebuie cine stie ce experti. Ca astia de plagiaza la noi dau copy paste, ca sunt prea prosti/lenesi sa faca si „adaptarea” a ceea ce copiaza

    • Tu crezi ca le fac ei?
      Unii nici nu le-au deschis. 🙂

  5. Sa vina Dragnea si Tudorica sa puna umarul sa -l ajute pe domnul general . Ei sunt specialisti la curatat.

    • In scurt timp va aparea iarasi strigatul razboinic „Tudorele fa ceva mai!”. 🙂

  6. Ce mai „inalta curte”! Cu judecatori plagiatori!

    • Numai dimnezeul CCR il mai salveaza. 🙂

  7. Deci „Jos corupția” și hai integritatea, sunt pentru noi oamenii obișnuiți, nu pentru cei de la nivelul „superior”?!
    Măcar noi ne mantuim, ei se pierd în mlaștinile minciunilor și a corupției.

  8. Sincer, nu am răbdare să citesc. Înțeleg că el se apără, prezentandu-se și la tribunal. A făcut și el ce au făcut și alții, un doctorat mediocru și plagiat. Nu ii este rușine, nu se simte penibil. Comportare de neica nimeni. De unde nu e nici Dumnezeu nu cere.

    • Oricarui om normal asta i-ar fi – rusine. Orice om cu bun simt s-ar simti penibil. Dar in cazul de fata…

  9. Asa zisa Scoala Doctorala de la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” ar trebui desfiintata. Profu’ ala care a permis plagiatul ar trebui dat afara. Pacaliciul asta ar trebui sa plece in Congo.

    Asta e Romania Educata a Lenesului Klaus. O bataie de joc.

    • Si daca proful a facut doctoratul ce ne facem? 🙂

    • Profii fac niste recomandari. La valoarea lor nu scriu lucrari de doctorat. Le scrie un asistent.

  10. Ca de obicei hotu striga hotii, pe onoarea lui militara, hahaha, ce gluma, au gasit gainatul in mijlocul armatei ca sa fie inglobat in latura politicii …

    • Deci previzibil urmeaza „Tudorele fa ceva mam-mai!”.

  11. daca nu-i si penibil,amanea cu calicia proverbiala vremea plagiatorilor dupa ponta hop tov. ,,gheneral”

    • Trebuia sa va dati seama dupa lagul care il are tembelizorul cand apare. 🙂

  12. Așa Vlad Țepeș, nu te lăsa ! Trage-i în țeapă, mama lor de trădători !

    • Nu vorbi de tepe pe aicea ca toti AUR-istii instant se uita in jur sa vada care e USR-istu. 🙂

  13. Penibil, jenant, revoltător !
    Ăsta-i omul care avea tupeul acum câțiva ani să vorbească de onoare militară ?
    Nu știe cum au procedat alți înalți demnitari, tot din țări UE ? Deja în momentul în care a apărut suspiciunea de plagiat, fără a mai aștepta verdictul final !

  14. un om „vertical”

    • Mai repede in pozitia misionarului. 🙂

  15. Azi suntem pe lichide ca nu suntem sincronizati? 🙂

  16. Obsesia fiecarui om politic care ajunge la putere e sa-si ascunda trecutul intimidand sau controland institutiile statului . Adica niste „Putin” mai mici.

  17. Hai domle ca n-a dat in cap la nimeni, a luat si el un doftorat ca asa facea toti atunci, mare bani nici n-a luat ca abia s-a pensionat la 52 de ani si ridica abia 70k euro anual

  18. bine zicea unu anterior… se spala toate dosarele cu Albalux

  19. Mai există oameni cu moralitate in Romania?Domnule Ciuca prin declarațiile dvs .vă compromiteti din toate punctele de vedere, dar se vede ca ati ajuns in functii cu ajutorul imposturii.Rusine !

  20. Trompetele USR i-au pus deja eticheta de vinovat, nu mai e nevoie nici de verificare nici de proces. Instanța e Facebook.

    • Nu trompetele useriste l-au etichetat .Singur s-a etichetat . Lașitatea de a face public dottoretul !
      Iar tu ești suficient de p….t și suficient de fudul .

    • Doctoratele sunt publice, prostule, de-aia a și fost investigata lucrarea de către jurnaliști.

    • Da de ce contesta frate proceduri si institutii care se ocupa fix cu asta? Sa vina sa spuna – nu am copiat. Nu sa o dea in diverse. Cand omul se comporta asa, nu iti este clar? De ce mai ai nevoie, sa iti deseneze cum a copiat?? Mai e ceva de zis? Poa sa zica lumea cr o vrea, nu vezi tu singur ca omul e vinovat?

    • Adevarul este ca trebuie sa fi din USR ca sa vezi elefantul din camera.
      Stau sa ma intreb: cei din PSD, cum dreac reusesc dimineata sa gaseasca ușa?

    • Frate am tembelizorul bruiat cu totul ca a ramas sacadat dupa atatea aparitii de-ale lui si ne mai intrebi de etichete si dovezi si daca credem ca are un doctorat pe bune?
      Esti serios mai @Andrei? 🙂

  21. Emilia Sercan are ”oua”, spre deosebire de multi barbati, ramasi doar cu numele.

  22. Când nu ai nimic de ascuns pui lucrarea pe masa nu contești procedurile.Generalul face parte din clica lui kwj și nu va păți nimic.România educata pas cu pas.Rușine !

    • Esti mai bun ca el la logica. 🙂

  23. Dottore !
    Când o să ai și când o să aveți șapte ani de acasă?
    Că de mârlănie suntem de mult sătui !
    Că mulți mai sunteți și mulți bani din buget mai șifonați !

  24. Nu are rusine. Se crede doctor. E periculos. Vedem la ce se ajunge cu conducători de acest tip.

    • Sa speram ca nu face si operatii pe creier ca ne demonstreze ca e Dottore. 🙂

  25. Scapam de un hoț, dăm de altu’….. Suntem blestemați!

  26. Ipochimenul asta este un fals total, la fel ca armata din care provine.
    Astuia nu i s-a inventat numai „doctoratul” ci si „bataliile” pe care, chipurile, le-ar fi purtat la dracu-n-praznic.

  27. Un escroc mic de la tzara
    Garantat kwj
    Știam eu de ce nu votez PNL din 1992
    Cum nici PSD nu am votat vreodată, iar o sa caut un partid obscur sa pun stampila.
    aur și usr sunt frați gemeni, stalinisti
    Dar unii nu recunosc (usr) și ceilalți nu-și dau seama(aur)

  28. FU- 2- 10-GURA MACIUCA!!!!!

  29. Nea Ciuca, bune si observatiile matale, dar cam plagiasi, bre! Uite-asa ajunsesi premier(cu numele, ca deciziile nu le iei matale)…

  30. Ce hot ordinar! Procedura e problema, nu furtul lui. Va vine sa credeti??? Ce nenorocit

    • E specialist in diversiuni, pe astea le-a invatat. 🙂

  31. Da-ti demisia! Lasa pe altul mai competent!

    • Crezi ca din cauza competentei a fost ales? 🙂

  32. Vai de capul nostru ,cu asemenea specimene în funcții publice.
    Putinim Sovietic Distrugem .
    Un nenorocit fără personalitate ,fara demnitate .
    Mai poți tolera oarecum un copil prins că copie ,dar un matur .
    E că și cum ai avea un Șofer care bâjbâie pedala de frână.

  33. Domnule general, de ce tineti neaparat sa va faceti de ras? Vreti sa deveniti al doilea Ponta?
    Am fost 10 ani membru cnadtcu, si va spun ca e singura comisie abilitata sa va retraga titlul de doctor , daca va fi cazul.
    Dar aveti noroc, sefii cnadtcu sunt niste domni gata de compromisuri , daca li se da ceva. Presedintele cnadtcu este Ioan Aurel Pop care a tergiversat plagiatul Ponta….si a facut fel de fel de magarii academice. Deci la acest domn trebuie sa mergeti si nu la Procuratura. Se va rezolva…ca asa e in Romania.

  34. Vrea jigodia la Universitatea Națională de Apărare unde l-am pus comandant pe fostul lui lacheu! Un oltean mizerabil, corupt până în măduva oaselor și care tine cu dinții de scaun! Să se facă evaluarea legal! Să returneze toți banii încasați ilegal și să răspundă și n fața legii! Opincar nenorocit!

  35. Mare demnitar! 😂 Băăă, râd și curcile

    de noi!!

    • Nu am curci dar am papagali. 🙂

  36. Cu studii facute in Romania anilor 2000 – 2010, pot spune ca cei care pagiau si autoplagiau (de asta nu se prea povesteste) stiau foarte bine ce fac. Afirmatii precum regulile de acum nu ar trebui sa se aplice la tezele de dinainte de 2011, nimeni nu te invata sa citezi, toti de fapt faceau asa, nu era legiferat clar ce inseamna plagiat, si altele din acelasi spectru – sunt doar praf in ochi. Cei care apelau la genul acesta de practici erau foarte constienti de ceea ce faceau – atat coordonatori cat si candidati. Si o astfel de logica e o jignire la adresa celor care au lucrat onest. Imi amintesc de o cunostinta care isi amana sustinerea tezei de doctorat pana dupa alegeri, cand spera sa ajunga PSD la guvernare. Si asa a facut, si asa a trecut, si acum este doctor, lector universitar. SI nu e un caz singular.
    Intrebarea as fi – acceptam ca exista un set de reguli dupa care lucram cu totii sau aruncam tot ce nu ne convine in aer, dupa modelul lui Putin?
    Banui ca in aceasta perioada e foarte important sa ai un prim ministru general credibil. Dar e si mai important ca aceasta credibilitate sa nu se intretina prin fentarea institutiei care ar putea sa ii retraga titlul de doctor, daca a plagiat.
    Stia foarte bine ca teza lui de doctorat va fi analizata – nu e primul PM care a trecut prin acest proces de validare. De altfel un act necesar intr-o societate marcata de furt intelectual la scara mare. Asta trebuie sa se inteleaga – analizarea tezei de doctoral e un proces normal cand ocupi o astfel de pozitie. Si de altfel ar trebui sa fie un pas premergator ocuparii unei astfel de functii publice. Si daca verificarea nu a avut loc inainte, atunci e bine si mai tarziu.
    Daca nu a plagiat, nu are de ce sa se simta amenintat. Eu cred ca poate pierde mai mult din credibilitate daca se incearca stoparea, ingreunarea sau bagatelizarea analizei CNADCU.