EXCLUSIV Ce au scris Kovesi, Bohnert și Ritter, cei trei candidați la funcția de șef al Parchetului European în CV-urile trimise la Bruxelles
Cei trei candidați selectați pe lista scurtă la șefia Parchetului European, care vor fi audiați, marți, 26 februarie, în comisia LIBE (libertăți civile și justiție) din Parlamentul European sunt Laura Codruța Kovesi, Jean Francois Bohnert si Adreas Ritter. G4Media.ro vă prezintă în premieră CV-urile celor trei, așa cum au fost ele trimise la Bruxelles.
Jean Fracois Bohnert (57 de ani). Este în prezent procuror general la Curtea de Apel din Reims, Franța, având în subordine 35 de magistrați din cadrul procuratorii din regiunea Champagne – Ardenne. Are o experiență de 32 ca procuror, timp în care a ocupat toate funcțiile din ierarhia procuraturii. A început cariera ca procuror specializat în infracțiuni financiare (spălare de bani, frauda, evaziune fiscală). A funcționat și ca diplomat, fiind detașat ca magistrat de legătură la Ambasada Franței din Germania între 1998 și 2002, însărcinat cu monitorizarea la nivel înalt a relațiilor bilaterale în plan judiciar dintre Franța și Germania. Unul din cazurile mari cu care a avut de-a face în această calitate a fost ”Elf Aquitaine” (caz mare de spălare de bani și corupție cu implicații pe teritoriul Germaniei). Este vorbitor perfect de germană. Vorbește șase limbi europene: engleză, germană, olandeză, greacă, italiană și spaniolă.
- Citește aici CV-ul lui Jean Francois Bohnert integral.
Laura Codruta Kovesi (46 de ani). În prezent este procuror la Parchetul General. A fost procuror șef DNA (2013 – 2018) și procuror general al României (2006 – 2012). Are o experiență profesională de peste 23 de ani, din care 11 i-a petrecut în funcții înalte de conducere. A început cariera ca procuror la Sibiu, în Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Vorbește engleză și franceză. În calitate de procuror general, a coordonat activitatea a peste 2500 de procurori. Kovesi mai arată în scrisoarea atașată CV-ului că în timpul mandatului ei de procuror general, numărul celor trimiși în judecată și condamnați pentru fapte de corupție, evaziune fiscală, crimă organizată a fost ”cel mai ridicat din ultimii 20 de ani de activitate ai ministerului public”. Kovesi mai arată că în timp ce era șefa procurorilor anti-corupție, DNA a pus sub acuzare în jur de 1000 de persoane în fiecare an, între care numeroși oficiali de rang înalt (14 foști și actuali miniștri, 39 de deputați, 4 senatori, 1 europarlamentar, 8 secretari de stat, 237 de primari și 31 de președinți de consilii județene). Kovesi menționează că rata de condamnări a DNA este de 90%, ”ceea ce indică caracterul eficient și obiectiv al investigațiilor DNA”. ”În întreaga mea activitate profesională am acționat mereu ca un procuror independent cu înalte standarde etice”, mai scrie Kovesi.
- Citește aici CV-ul Laurei Codruta Kovesi integral
Andreas Ritter (55 de ani). În prezent este procuror șef în Rostock, Germania. Are o experiență profesională de 26 de ani. Din 1999 a fost responsabil de cooperarea judiciară internațională la Parchetul General și la Ministerul Justiției din landul Meklenburg – Vorpommern, fiind magistrat de legătură la Rețeaua Europeană de Justiție între 2000 și 2003 și între 2008 și 2010. Ca detaliu biografic, s-a născut în Chile, fiind vorbitor atât de germană cât și de spaniolă, limba maternă, pe lângă engleză și franceză. În scrisoarea de recomandare, Ritter menționează că a lucrat în materie de cooperare în alte țări în procesul de pre-aderare la UE, inclusiv în România.
- Citește aici CV-ul lui Andreas Ritter intergral
Amintim că francezul Jean Francois Bohnert s-a plasat pe primul loc în urma votului din COREPER (Consiliul Reprezentanților Permanenți) din UE, mai clar după votul ambasadorilor din cele 22 de state membre care au aderat până acum la structura Parchetului European. Laura Codruța Kovesi și Andres Ritter s-au plasat pe locul doi cu egalitate de voturi. Este vorba de un vot indicativ ce ar putea fi urmat de alte runde de vot in Consiliu.
Ce se va întâmpla mai departe. Pe 26 februarie va avea loc audieri în Comisia LIBE și Comisia de control bugetar din Parlamentul European. Potrivit lui Cristian Preda, cele două comisii vor vota apoi separat pe cine desemnează. Numele unui singur procuror va fi trimis conferinței președinților de grupuri politice din Parlamentul European. Apoi, un reprezentant al Parlamentul European va negocia cu ambasadorii din statele-membre, decizia luându-se cu majoritate absolută, nu cu unanimitate. Numele agreat în aceste discuții va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani (PPE), le-a transmis, joi, o scrisoare președinților celor două comisii din PE, LIBE (libertăți civile și justiție) și CONT (control bugetar) în care vor fi audiați cei trei candidați selectați pe lista scurtă la șefia Parchetului European propunând o variantă de compromis în ce privește procedura audierii. În scrisoarea obținută de G4Media.ro, Tajani propune ca fiece candidat să fie audiat timp de 75 de minute, 50 de minute fiind alocate întrebărilor venite de la comisia LIBE și 25 de minute întrebărilor de la comisia CONT. Timpii de intervenție alocați fiecărui grup politic vor fi distribuiți în interiorul acestor sloturi.
”Conferința președinților (n.r. liderii de grup din PE) va trebui să fie informată în legătură cu rezultatul audierilor până la următoarea sa întâlnire din 7 martie. Aceasta va permite conferinței președinților să-și stabilească posibilul mandat de negociere, astfel încât o decizie cât mai rapidă să fie luată înaintea finalului actualei legislaturi”, se mai arată în scrisoarea lui Tajani.
Citește mai multe despre Parchetul European – ce este și cum funcționează instituția care va investiga fraudele cu fonduri europene
Sursa Foto: Facebook
Citește și
- EXCLUSIV Ultimele detalii despre audierea lui Kovesi la Bruxelles. Președintele Parlamentului European propune ca fiecare candidat să fie audiat 75 de minute
- Războiul nevăzut al mail-urilor din Parlamentul European. Lobby intens împotriva Laurei Codruța Kovesi făcut de europarlamentarii PSD la Bruxelles
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii