G4Media.ro

EXCLUSIV Ce conține pachetul de legi pentru care Guvernul Orban vrea să-și…

EXCLUSIV Ce conține pachetul de legi pentru care Guvernul Orban vrea să-și angajeze răspunderea în Parlament

Guvernul Orban ia în calcul angajarea răspunderii pe patru modificări care vizează legi referitoare la justiție, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, este vorba despre abrogarea recursului compensatoriu, desființarea Secției Speciale, modificarea prevederilor referitoare la perioada de formare de la Institutul Național al Magistraturii, precum și cele referitoare la reducerea vârstei de pensionare a magistraților.

Potrivit surselor G4Media.ro, există și varianta în care chiar PSD va forța în Parlament abrogarea recursului compensatoriu. Dacă Guvernul Orban va decide, totuși, să-și angajeze răspunderea pe pachetul de legi, această mutare ar putea fi contracarată printr-un atac la Curtea Constituțională sau printr-o moțiune de cenzură.

În cazul unui atac la Curtea Constituțională, care ar putea stabili un termen de judecată abia anul viitor, unele prevederi, cum este cea referitoare la reducerea vârstei de pensionare la 20 de ani de activitate, riscă să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, potrivit legii. În această situație, Guvernul ar intenționa să recurgă la soluția ordonanței de urgență.

În ce privește reducerea vârstei de pensionare la 20 ani, majoritatea parchetelor și instanțelor din România au votat în cadrul Adunărilor Generale menținerea acestei prevederi intruduse în legile justiției de majoritatea PSD-ALDE.

Vicepremierul Raluca Turcan declară că Guvernul îşi va angaja răspunderea, în maximum două săptămâni, pentru abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament.

Și președintele PLUS, Dacian Cioloș, a afirmat vineri că, în urma întrevederii pe care a avut-o, împreună cu Dan Barna, cu premierul Orban, acesta din urmă a spus că nu exclude ca Guvernul să-și angajeze răspunderea pe unele proiecte importante.

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, anunțase joi că guvernul nu va abroga prin OUG legea recursului compensatoriu votată de PSD, ALDE și UDMR. Declarația a strârnit un val de critici, dat fiind că abrogarea recursului compensatoriu a fost una dintre principalele promisiuni ale PNL în campanie.

Potrivit articolului 114 din Constituție, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Mda. Bâlbe și călcat în străchini. Mai întâi, Cătălin Predoiu îi întreabă pe magistrați dacă sunt de acord cu schema de pensionare anticipată. Cum ar veni… „mănânci, calule, ovăz”?
    „Cine naiba ar spune „nu” când e întrebat dacă nu vrea să treacă de la un salariu de 15.000 de lei azi la o pensie de 18.000 de lei mâine? Așa stând lucrurile, în curând magistratura nu va mai fi o chestiune de vocație, ci doar o cale mai scurtă către o pensie mai mare.” (Liviu Avram)

    • Marchi aiurea ; stiu ei ceea ce trebuie sa faca legal; doar nu o sa i invatam noi; ca noi ne prea pricepem la toate…sa si faca ei singuri treaba; stiu ce pasi trebuie urmati.Nu e nicio balba; sa nu mai barfim; cred ca e cazul sa/i incurajam.
      Am asteotat 3 ani; si acum vrem in 3 zile; asta e culmea.

  2. Mi se pare de bun simt sa procedeze așa. Și apoi, daca nu i ar fi consultat ați fi sărit că arși…..că asociațiile de magistrați nu au fost consultate…..etc. aveți răbdare. Trebuiesc respectate procedurile. Acum deciziile nu se mai iau în centre de reflecție.

  3. Asumarea raspunderi pe acest pachet de lege este singura solutie !
    Alegerile anticipate pentru PNL sant in momentul de fata cea mai buna varianta (vezi sondajele).
    Mergeti in parlament PNL-istilor .

  4. Ar trebui sesizata Comisia Europeana. Cum vine asta, pensionare dupa numai 20 de ani? Normal ca judecatorii sunt de acord cu tot ce este mai bun pentru ei, dar asta nu insemana ca trebuie lasati sa-si faca de cap. Macar daca justitia ar fi fost un model de corectitudine pana acum, dar avand in vederece-i poate pielea… nu cred ca merita niciun privilegiu special.

  5. Pentru a nu discrimina, zic sa-i intrebe guvernul si pe medici, si pe profesori, dar si pe ceilalti oameni care muncesc daca doresc sa se pensioneze dupa 20 de ani, in conditii similare cu magistratii.
    Romania a fost jefuita, in ultimii 30 de ani, cu complicitatea magistratilor, a unei bune parti din acestia oricum, si mai vor si pensii imense de la 45 de ani! Ruisine sa le fie!

  6. De ce nu se pensioneaza magistratii dupa primul dosar??? Chiar ar trebui introdus programul „Primul dosar, prima pensie babana!” Sa munceasca minim 30 de ani in sistem, sa cotozeze 25% din salariul brut la sistemul de pensii si asistenta sociala si apoi mai vedem cand si cum se pensioneaza…. Ce nenorociti…. Si Predoiu care si-i intrece…. C-o fi, c-o pati…. sa nu deranjam musuroiul „plutitor”!!!!

    • Lucrurile continua sa fie pe muchie de cutit, datorita ordinarei ccr, care stim cum joaca de 3 ani.

  7. Cred ca deja s-a depasit limita bunului simt in ce priveste discutia despre repararea legilor justitiei.
    Atata tam-tam, pt ce?
    Adica Iordache si ticalosii PSD-isti au promulgat o multime de legi abjecte dupa ce au discutat doar cateva ore cu ticaloasele Garbovan si Savonea, iar acum, toata „protipendada” jurnalista se da cu capul de chiuveta ca, pt a remedia situatia, trebuie neaparat discutii publice cu toata suflarea de pe planeta, ca trebuie totul prin Parlament, ca dracu’ ca lacu’.
    Daca vrea intr-adevar sa repare raul facut de PSD in justitie, guvernul Orban trebuie sa-si asume niste riscuri.
    Riscuri care nici macar nu exista.
    Nu cred ca romanii vor iesi in strada sa protesteze impotriva unor OUG care ar desfiinta sectia SS si ar abroga faimoasa lege a recursului compensatoriu. La fel si in cazul ordonantei 114.
    Iar PSD nu are niciun interes sa faca prea mult tambalau pe aceste teme pt ca asta ar readuce in spatiul public toate porcariile facute de Dragnea si PSD in domeniul justitiei, avand in vedere alegerile care se apropie.
    UDMR a inceput deja sa-si toarne cenusa-n cap din cauza sustinerii tuturor legilor implementate de mafia PSD.

    Guvernul Orban trebuie sa fie constient ca, oricat s-ar invarti in jurul cozii, nu poate sa faca omleta fara sa sparga niste oua!

  8. Nu vad ca cineva din poporul roman sa arate ca nu este de acord cu situatia existenta: multimea piere de foame si lipsuri cu salarii si pensii foarte mici , pana in 8 sute- 10 sute- 18 sute lei iar alte categorii sociale si-au facut salarii si pensii mari de 10 mii- 20 mii si mai mult , pe luna Este completa nesimțire pe fata Nu se poate tolera asa ceva Se vede ca s -au facut boieri care sa ne extermine pe noi, cei care abia putem supravietui Acest subiect nu se discuta niciodata la televizor De ce? Oare nu sintem toti oameni? Boierii cand isi ridica leafa grasa, se gandesc ca altii nu au cu ce trai??? Televiziunea sa dezbata acest subiect daca sint oameni cinstiti

  9. Dac-am avea niște puteri executivă și legislativă numai din avocați, ai mai înțelege de ce nu mai au altă treabă decât călărirea Justiției… Da’, cum îs aproape numai din ingineri, stai și te-ntrebi dacă n-o fi cazul ca la șușele, porturi și aeroporturi să avem numai juriști… Sau, te pomenești c-o fi chiar așa, de merg toate așa de biineee…