EXCLUSIV Ce conţine protocolul de colaborare dintre Curtea Supremă şi SRI
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi SRI au încheiat un protocol de colaborare care priveşte strict aspectele tehnice ale sistemului informatic utilizat de judecătorii care aprobă mandatele de siguranţă naţională. Un înalt magistrat a declarat pentru G4Media.ro că protocolul vizează „doar aspectele de ordin tehnică, de IT” şi „nu are nimic de-a face cu decizia de emitere sau refuzare a emiterii mandatelor, care aparţine strict judecătorilor”. Şi deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI, a declarat pentru G4Media.ro că „personal cred că protocolul conţine chestiuni tehnice, de infrastructură IT”.
„Am auzit din mass-media că există acest protocol. Florian Coldea nu s-a pronunţat pe această temă la audierile de joi din Comisie, SRI are sute de protocoale cu multe instituţii. Personal cred ca protocolul conţine chestiuni strict tehnice, cele legate de sistemul informatic aferent emiterii mandatelor pe siguranţă naţională. Probabil că e vorba de partea tehnică, de calculatoare. Îl vom cere la SRI şi ne vom lămuri. Dacă e ceva dubios, o să cerem o verificare de legalitate”, a declarat deputatul Viziteu pentru G4Media.ro.
Reamintim că vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a declarat miercuri, 4 aprilie, că Înalta Curte şi Serviciul Român de Informaţii au încheiat un protocol de colaborare, fără a da însă detalii despre conţinutul acestuia şi despre data la care a fost încheiat.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a declarat că este „şocată” de faptul că au existat protocoale între Înalta Curte şi SRI şi a cerut CSM desecretizarea lor. Codruţ Olaru a spus însă că cererea de desecretizare „excede” competenţelor CSM, o asemenea operaţiune putând fi realizată de preşedintele Înaltei Curţi.
Scandalul protocoalelor. Protocolul dintre SRI şi Parchetul general a fost desecretizat şi publicat în urmă cu o săptămână, 30 martie, pe site-urile celor 2 instituţii. Documentul conţine detalii tehnice despre colaborarea SRI-Parchet, printre care şi formarea de echipe comune de anchetă. Cea mai controversată prevedere e legată de faptul că Parchetul trebuia să informeze SRI cu privire la modul în care gestiona informaţia primită. Protocolul SRI – Parchet a fost semnat în 2009 de procurorul general, Laura Codruța Kovesi, şi directorul SRI, George Maior. Desecretizarea s-a făcut după ce a fost cerută atât de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cât şi de premierul Viorica Dăncilă.
Scandalul s-a amplificat desecretizarea protocolului SRI-Parchet, alimentat şi de declaraţiile unor magistraţi sau de acţiunile unor inculpaţi. Atât fostul şef al DNA, Daniel Morar, numit judecător la CCR de fostul preşedinte Traian Băsescu, cât şi judecătoarea Dana Gârbovan, preşedintele unui ONG cu preocupări în lumea Justiţiei, susţin că protocolul conţine prevederi care încalcă legea.
Întrebarea care ne preocupă este mai puţin soarta semnatarilor acestui protocol, denunțat ca fiind ilegal, cât impactul asupra probelor strânse în baza lui în marile dosare penale ale ultimilor ani. G4Media.ro a consultat mai mulţi specialişti în drept cu privire la consecinţele scandalului iscat în jurul protocolului semnat în 2009 de şefii SRI, George Maior şi Florian Coldea şi şefii Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţu.
Marea miză este ce se întâmplă cu probele strânse în baza acestor protocoale – vezi aici analiza integrală.
(Foto: Captură TVR)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii