EXCLUSIV Ce va face USR dacă guvernul Orban pică în Parlament? Dan Barna: Votăm cert împotriva moțiunii / Suntem dispuși, dacă va fi nevoie, să nominalizăm colegi pentru posturi într-un eventual guvern de coaliție
Liderul USR, Dan Barna, a declarat pentru G4Media.ro că USR va vota împotriva moțiunii de cenzură a PSD, dar spune că partidul său este dispus, dacă va fi nevoie, să intre într-un eventual guvern de coaliție. Barna precizează că Alianța USRPLUS nu va colabora nicioidată cu PSD sau cu sateliții săi. Și UDMR și PMP și-au arătat disponibilitatea de a face parte dintr-un eventual guvern de coaliție. Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că va susține orice guvern de tranziție, dar fără Ludovic Orban.
Redăm mai jos integral declarația lui Dan Barna pentru G4Media.ro:
”Votăm cert împotriva moțiunii. Țara este în plină criză sanitară, peste ea se instalează o criză economică. Ultimul lucru de care avem nevoie e o criză politică. PSD nu are în acest moment dreptul moral să ceară guvernarea.
Un guvern legitim vine în urma alegerilor și sperăm ca acesta să fie cazul și acum. Alegerile sunt mult prea aproape ca să se poată justifica încă o criza politică.
Dacă însă actualul cabinet va cădea, noi suntem pregătiți să contribuim la găsirea unei soluții raționale.
Suntem dispuși, dacă va fi nevoie, să nominalizăm colegi pentru posturi într-un eventual guvern de coaliție. Însă nu ne vom alătura niciunei combinații din care fac parte partide care contribuie la declanșarea unei crize politice. Niciodată nu o să vedeți Alianța USRPLUS colaborând cu PSD și sateliții săi
În privința premierului, noi suntem consecvenți. Dacian Cioloș este propunerea noastră și nimic nu s-a schimbat, din acest punct de vedere.”
Context
G4Media.ro a realizat un scurt sondaj în rândul liderilor partidelor de opoziție pe tema poziționării față de moțiune și ce vor face în caz că Guvernul Orban pică în Parlment.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat pentru G4Media.ro că dacă Guvernul Orban pică, formațiunea pe care o conduce va încerca să contribuie la o coaliție majoritară.
UDMR nu va semna moţiunea de cenzură care va fi depusă de PSD, a declarat, joi, la RFI, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila, precizând că formaţiunea urmează să decidă în grupurile parlamentare cum va vota, însă nu doreşte o soluţie care să înrăutăţească şi mai mult posibilităţile de intervenţie în cazul pandemiei de COVID-19.
Victor Ponta, liderul Pro România a declarat pentru G4Media.ro că partidul său va vota moțiunea anunțată de PSD și că va susține orice guvern de tranziție fără Ludovic Orban. Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că nu va susține niciun demers al PSD în Parlament împotriva actualului guvern și că partidul său nu va face parte din nicio înțelegere politică în care va fi implicat PSD.
Kelemen Hunor, președintele UDMR: Dacă guvernul Orban cade la moțiunea de cenzură, sunt două soluții. Așa cum s-a întâmplat în 2009, rămâne guvernul demis pana la alegerile parlamentare. Nu ar fi nicio tragedie. Prin hotărâri de guvern poate conduce administrația centrală și pot lua măsurile necesare în domeniul sanitar. Legislația exista, deci nu văd probleme deosebite.
A doua variantă ar fi un guvern tot liberal sau de o coaliție majoritară până la alegeri, eventual cu o perspectivă mai lungă, adică o coaliție care să spună că dorește să guverneze și după alegeri. Sigur, dacă va obține încrederea cetățenilor. Din punctul meu de vedere, asta ar fi o soluție de mare responsabilitate și foarte curajoasă. Din păcate, nu văd acel lider care gândește un pic mai larg, în perspectivă și poate coagula o astfel de coaliție. Dacă va exista o astfel de discuție, UDMR va încerca sa contribuie la consolidarea unei soluții de centru dreapta.
Victor Ponta, președintele Pro România: Noi vom vota moțiunea pentru ca suntem singurul partid care oricum NU a votat învestirea Guvernului Orban. Dacă trece moțiunea, vom sustine orice guvern de tranziție FăRă Ludovic Orban – care să ia masuri sanitare urgente și să organizeze corect alegerile.
Eugen Tomac, președintele PMP: Sperăm că moțiunea nu va trece, țara are nevoie de stabilitate în plină pandemie. Parlamentul are suficiente instrumente de control a activității guvernamentale. PMP nu va susține niciun demers al PSD în Parlament îndreptat împotriva guvernului actual. În cazul în care ar trece moțiunea, noi nu vom face parte din nicio înțelegere politică în care va fi implicat PSD. PSD dacă își dorește s-o aducă pe Dancilă înapoi să vină cu ea candidat pentru funcția de premier înainte de a depune moțiunea. Când dai jos un guvern, prezinți și alternativa, ultimul premier PSD picat prin moțiune a fost Viorica Dăncilă, dacă vor s-o readucă înapoi să ne spună înainte de a depune moțiunea.
Moțiunea de cenzură anunțată de PSD a dat startul calculelor și coagulării taberelor pe scena politică de la București. Deși liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că guvernul va fi demis cu peste 250 de voturi, social-democrații și aliații lor – Pro România și ALDE – sunt la limită în ceea ce privește numărul minim de 233 de parlamentari care trebuie să voteze în favoarea moțiunii.
Incertitudinea este dublată și de un alt factor: votul pentru demiterea guvernului este secret cu bile, ceea ce înseamnă că este necesară prezența fizică a senatorilor și deputaților la Palatul Parlamentului.
Cert este că, dacă maghiarii de la UDMR nu intră în jocul PSD, moțiunea are șanse slabe să fie adoptată. Textul moțiunii ar urma să fie depus pe data de 17 august, dar dezbaterea ei ar putea avea loc abia după Congresul PSD și după 1 septembrie când va începe noua sesiune parlamentară.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii