EXCLUSIV Cerere de insolvență pe numele Nordis Management în contul unei datorii de 5,5 milioane de euro/ Nordis: Solicitarea este nejustificată, nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei
Societatea Weststar Real Estate SRL Arad a depus astăzi, la Tribunalul București, o cerere de intrare în insolvență pe numele Nordis Management SRL, cea mai importantă firmă din grupul dezvoltatorului imobiliar Nordis. Creditorul revendică o datorie de 5,5 milioane de euro. Este cea de-a doua cerere de acest gen cu care se confrunta Nordis in aceasta luna. La prima, creditorul a renuntat dupa ce si-a primit banii, câteva sute de mii de euro, o sumă mult mai mică decât cea solicitată acum. (Detalii aici)
Până în acest moment, instanța nu a acordat un termen pentru judecata cererii. În cazul în care solicitarea creditorului va fi admisă de judecătorul sindic, bunurile mobile și imobile ale societății vor fi scoase la licitație pentru îndestularea creanței.
Teoretic, există și posibilitatea ca Nordis Management să depună, zilele următoare, o cerere voluntară de intrare în insolvență și să propună un plan de reorganizare pentru o perioadă de timp în care să încerce rezolvarea situației și plata datoriilor.
G4Media.ro a relatat într-un articol publicat joi că, în 2020, Weststar Real Estate, societate deținută de omul de afaceri arădean Simion Apreutese, a semnat un antecontract prin care a cumpărat 68 de apartamente dintr-un complex edificat de Nordis în Năvodari.
Deoarece imobilele nu au fost livrate la timpul convenit, în martie 2022 părțile au încheiat o tranzacție prin care Nordis se angaja să restituie banii încasați.
După o primă tranșă de 1,5 milioane de euro, plățile au încetat, astfel că, în luna mai, Weststar a cerut și a obținut încuviințarea executării silite a debitorului pentru a-și recupera restul de 5,5 milioane de euro. O sursă G4Media.ro a declarat, însă, că în conturi nu au fost identificate sume de bani, așa că, în final, Apreutese a apelat la soluția insolvenței.
Într-un răspuns trimis ieri către G4Media.ro, Nordis susținea că ”În prezent, nu există niciun diferend între Nordis Group și firmele Weststar și Ziridava. (…) Nordis Group a achitat celor două firme, Weststar și Ziridava, ratele scadente.
Există un calendar de plată, agreeat de ambele părți și care se întinde până la finalul acestui an.”
Grupul Nordis susține că are în derulare proiecte imobiliare în nordul Bucureștiului, Mamaia, Sinaia și Brașov.
Cele mai recente date contabile disponibile arată că, în 2020, Nordis Management SRL, cea mai importantă societate din grup, a avut o cifră de afaceri de 44,9 milioane lei și un profit net de 8,2 milioane lei. 87% din părțile sociale ale acestei firme le aparțin lui Emanuel Poștoacă și Vladimir Răzvan Ciorbă.
UPDATE 19.27
Reacție Nordis: Nu se pune problema ca Nordis Group să aibă probleme financiare
Într-un drept la replică trimis G4Media.ro, Grupul Nordis și-a exprimat poziția legată de cererea de insolvență depusă de Weststar Real Estate SRL:
”Cel mai important aspect este că nu se pune problema ca Nordis Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, cu investiții în derulare de 424,5 milioane Euro să aibă probleme financiare care să conducă la insolvența companiei noastre.
În decursul dimineții de azi, vineri, 27 mai 2022, a fost depusă o cerere de insolvență împotriva unei companii din Nordis Group, de către Weststar, o companie controlată de un om de afaceri din vestul României, Simion Apreutese.
Solicitarea este nejustificată, nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei și vom continua, fără opreliști, investițiile și planurile de livrare a apartamentelor din Nordis Mamaia estimate să înceapă în 4-5 săptămâni, cum am anunțat deja, precum și în celelalte proiecte.
În ceea ce-l privește pe d-nul Apreutese, acesta a dorit, în 2020 si 2021, să cumpere 3 etaje din hotelul Nordis Mamaia și 2 apartamente în Nordis Primăverii.
După efectuarea tranzacției, dânsul și-a exprimat dorința de a cumpăra părți sociale în societatea care va administra hotelul din Mamaia, Nordis Hotels.
Dacă inițial am fost deschiși la această propunere, pe parcursul discuțiilor, ne-am dat seama că avem viziuni diferite cu privire la conceptul de hotel pe care vrem să îl dezvoltăm la Mamaia, noi dorind să aducem un suflu nou în turismul romanesc, sa creăm primul lanț hotelier de 5 stele 100% românesc, fără să ne dorim doar profit imediat, în timp ce dumnealui ne impunea în cadrul negocierilor să recupereze investiția în primii 3 ani.
Văzând că nu ajungem la un acord pe viziune, am decis să nu vindem părți sociale din compania noastră. La acel moment, d-nul Apreutese a declarat că dorește să-și deschidă propriul hotel în hotelul nostru.
Mai mult, acesta dorea să transformăm contravaloarea celor 2 apartamente din Nordis Primăverii în camere de hotel la Mamaia și pentru că am refuzat, domnul Apreutese a ieșit public și a acuzat, ca și acum, compania noastră de lipsă de lichiditate, în fapt ca o metodă de presiune pentru a-și atinge propriile interese.
Am decis să îi returnăm imediat, adică a doua zi contravaloarea avansurilor pentru celor 2 apartamente, respectiv suma de 1,2 milioane de euro.
În acest context, în cadrul Nordis Group, am decis că este mai bine pentru noi să renunțăm la înțelegerea inițială cu acest domn, asumându-ne o sumă suplimentară, deloc mică, pe care să i-o achităm, deși aceasta a venit ca metoda de presiune, iar noi am acceptat-o ca să încheiem orice relație comercială cu dânsul și mai ales pentru a nu lasă o senzație greșită cumpărătorilor noștri.
În mod concret, prin firmele controlate de dânsul, D-nul Apreutese a cumpărat apartamente în valoare de 5,8 milioane Euro, achitate în tranșe, în termen de peste un an, iar noi am decis să îi achităm suplimentar alte 1,7 milioane Euro, adică un total de 7,5 milioane Euro doar ca să încheiem, cât mai rapid și pe cale amiabilă, orice business cu acest om, care a tot încercat să pună piedici în calea dezvoltării proiectelor noastre.
Până în prezent, conform cu termenele scadente, am achitat deja 2,8 milioane Euro și avem un scadențar de plată, agreat de comun acord, prin contract, scadențar de care a beneficiat si d-nul Apreutese la achitarea apartamentelor mai sus menționate, atât la Nordis Mamaia, cât și la Nordis Primăverii.
Ulterior semnării tranzacției, cu încălcarea dispozițiilor tranzacției, respectiv a termenelor de plată și cu concursul unui executor judecătoresc care a mai făcut obiectul unor cercetări ce vizau abateri disciplinare (executor Raduță Nicoleta), d-nul Apreutese, prin compania sa Weststar, a încercat să inițieze demersuri de executare silită pentru toată suma datorată în baza tranzacției.
Instanța de judecată a CONSTATAT DEJA, la 11 mai 2022, inexistența dreptului Weststar de a executa Nordis pentru toată suma datorată în baza tranzacției și a confirmat expres faptul ca Nordis beneficiază de termene de plată și termen de grație conform tranzacției.
Ținând seama de faptul că prin modalitatea de exercitare a profesiei executorul Raduță Nicoleta a încalcat dispozițiile care reglementează exercitarea profesiei de executor, Statutul profesiei, Codul deontologic și dispozițiile codului de procedură civilă, Nordis a formulat cereri de efectuare control și inițiere acțiune disciplinară înregistrate la Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București sub nr. 962/24.05.2022 și respectiv la Ministerul Justiției sub nr. 295/25.05.2022, precum și cerere de recuzare înregistrată la Judecătoria sector 1 sub nr. 24050/299/2022.
În concluzie, d-nul Apreutese, prin compania Weststar, dorește să genereze imaginea unui creditor care încearca să își recupereze creanța împotriva unui debitor rău-platnic, când, în fapt, domnul Apreutese a obținut suma de 1,7 milioane de euro prin presiune, bazându-se exact pe un astfel de impact mediatic și faptul că era un promitent cumpărător cu un număr mai mare de unități.
În fapt, situația este cu totul alta: dl. Apreutese prin firma Weststar, în mod abuziv, încearcă să obțină suma datorată de Nordis înaintea termenelor de scadență, prin încălcarea obligațiilor asumate față de Nordis, prin contractul semnat între părți.
Însă, suntem încredințați că instanțele de judecată, Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București și Ministerul Justiției vor analiza și sanctiona abuzurile săvârșite în cadrul acestui demers.
Între timp, noi ne continuăm activitatea și planurile, ca și până acum, de finalizare a proiectelor pe care le avem în desfășurare.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii