G4Media.ro

EXCLUSIV Cetatea Brașovului, pe cale să ajungă centru de recuperare pentru polițiști…

Foto: Facebook / Allen Coliban

EXCLUSIV Cetatea Brașovului, pe cale să ajungă centru de recuperare pentru polițiști sau bază materială a Universității Transilvania. Ministerul Finanțelor refuză cererea Primăriei Brașov, care vrea să redea vechea cetate circuitului turistic

Un memorandum ce va fi discutat în ședința de guvern de joi, consultat de G4Media, arată că Ministerul Finanțelor propune executivului două variante pentru Cetatea Brașovului, monument istoric intrat în 2022 în posesia statului: Ministerul de Interne sau Ministerul Educației (Universitatea Transilvania). Finanțele exclud astfel cererea Primăriei Brașov, care a solicitat cedarea monumentului istoric pentru a-l reface și a-l introduce în circuitul public și turistic. Atât primarul Brașovului, Allen Coliban (USR), cât și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea (PNL), consideră că monumentul trebuie să fie administrat de comunitatea locală.

Memorandumul prezentat de Ministerul Finanțelor arată că Cetatea Brașovului a ajuns în proprietatea statului român, prin Ministerul Finanțelor, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție din noiembrie 2022.

Finanțele arată că imobilul, în suprafață de 5.000 metri pătrați, face parte din categoria monumentelor de interes național, inclus ca atare în Patrimoniul Cultural Național al României. Ministerul Finanțelor a întrebat toate celelalte ministere dacă vor să îl preia în administrare, primind două cereri.

Ministerul de Interne vrea Cetatea Brașovului pentru extinderea activității Centrului de Pregătire și recuperare/refacere a capacității de muncă „Excelsior”. Cu alte cuvinte, ministerul condus de Lucian Bode vrea ca monumentul istoric să fie utilizat exclusiv de angajații ministerului pentru recuperare și refacere.

Pe de altă parte, Ministerul Educației a transmis că vrea Cetatea Brașovului pentru Universitatea Transilvania, dat fiind că ”baza materială a Universității s-a diminuat ca urmare a punerii în aplicare a deciziilor de retrocedare a opt imobile”. Din memorandum nu e clară destinația dorită pentru Cetatea Brașovului de Universitatea Transilvania, care indică doar vag că are ”capacitatea menținerii destinației culturale”, putând ”reda orașului și turiștilor care îl vizitează un spațiu modern de dialog și inovare culturală”.

În schimb, Ministerul Finanțelor arată că nu poate satisface cererea Primăriei Brașov, dat fiind că există două ministere care au solicitat imobilul istoric.

Ca urmare, Ministerul Finanțelor propune guvernului două variante de decizie: Cetatea Brașovului să treacă în administrarea Ministerului de Interne sau a Ministerului Educației, excluzând astfel posibilitatea ca obiectivul să ajungă la Primăria Brașov.

Or, Primăria Brașov e singura care a anunțat un plan concret pentru Cetatea Brașovului, dorind să o administreze pentru a o include în circuitul public de evenimente culturale și sociale.

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, a declarat pentru G4Media că ”cetatea ar trebui să revină municipalității Brașov. Vin din administrația locală, am fost primar în Râșnov și cinci ani m-am judecat să readuc în patrimoniul orașului Cetatea Râșnov. De altfel, noi ca și Consiliu Județean nu ne-am exprimat dorința de a prelua în administrare Cetatea Brașov, deși aveam mijloace prin care să punem în valoare obiectivul, dat fiind că avem toate muzeele locale în administrație. În opinia mea, este necesar ca obiectivul să ajungă la Primăria Brașov, este o cutumă. E un bun de patrimoniu, acest monument trebuie să ajungă la primărie, care trebuie sa îl pună în valoare turistic”.

Întrebat de G4Media dacă primăria i-a solicitat o eventuală colaborare, Adrian Veștea a spus că ”de câte ori primăria ne-a solicitat sprijinul, am gândit soluții. Dar pe acest subiect nu am avut discuții, nu mi s-a solicitat de nimeni așa ceva. Conducerea orașului lucrează prin petiții. Dacă mi se solicita sprijinul într-o formă sau alta, eram dispus. Ei o fac cum știu. Dar nu am avut discuții, nu mi-a dat senzația că ar avea nevoie de ajutorul meu”.

El a făcut referire la o petiție lansată de primarul Brașovului, Allen Coliban, care l-a atacat dur pe ministrul de Interne, Lucian Bode. ”Cine ieri FURA din carte, astăzi FURĂ o cetate! Ministrul Bode vrea să ia Cetatea Brașovului la MAI!”, a arătat Coliban într-un comunicat postat pe Facebook.

O parte a societății civile din Brașov a reacționat de asemenea față de intenția guvernului de a refuza transferul Cetății către autoritățile locale.

Marius Dan, de la Inițiativa Civică Respirăm in Brașov, a anunțat organizarea unui eveniment în jurul Cetății în data de 11 martie.

El cere ca monumentul să fie redat autorităților locale, dat fiind că e vorba despre ”cel mai important obiectiv cultural și istoric al orașului. Vrem restaurarea și deschiderea Cetățuii, e dreptul nostru”.

Citește aici proiectul de memorandum consultat de G4Media

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Se poate vota un viitor de cetate turistică. Acces doar cu pensie specială.

  2. Vad ca incep sa se reia activitatile comuniste in care institutiile de stat incep sa isi faca „centre de pregatire” care de fapt erau locatii hoteliere pentru angajatii acelor institutii. Mult mai scump in general sa iti intretii astfel de locatii, decat sa platesti acele „instruiri’ cand estes nevoie, iar acum cu on-line-ul nici nu este nevoie sa te deplasezi permanent, ci poti sa faci instruirile de la birou sau de acasa. Toate bancile aveam dupa ’89 astfel de locatii in toata tara si dupa ce au fost privatizate, usor usor au inceput sa fie inchise.
    Nici pentru Universitate nu cred ca este o locatie bune, daca vrei si aici intr-adevar sa faci activitati didactice la nivelul anului 2023. In plus numai cu venituri bugetare nici atat nu te descurci.
    Este o locatie care clar trebuie sa intre in circuit. Aceasta locatie trebuie renovata serios si dupa aceea promovata intens pentru a putea sa iti acoperi investitiile si sa aduci in continuare venituri pentru intretinerea acesteia. Aici trebuie un partenerial public-privat serios care sa ii aduca stralucirea pe care aceasta locatie a avut-o in vremurile de demult.

    • Sunt de acord 100% cu cele scris mai sus….sa inceteze aceste propuneri vechi unde patrimoniul istoric in loc sa fie valorificat turistic este alocat la diverse institutii de stat.
      Cetatea chiar am cautat sa o vizitez cand am fost in Brasov, dar din pacate nu era deschisa deci ne-am plimbat in jurul ei….dar tot a lasat o impresie frumosa.