G4Media.ro

EXCLUSIV Christina Verchere, CEO Petrom, anunță o nouă strategie pe 9 ani:…

Foto: Ovidiu Micsik / InquamPhotos

EXCLUSIV Christina Verchere, CEO Petrom, anunță o nouă strategie pe 9 ani: Remodelăm compania ca parte a tranziției energetice / Gazul natural e cheie, vom lua în considerare investiții cu emisii reduse și zero carbon / E esențial să avem noua lege offshore anul acesta

Christina Verchere, CEO-ul companiei OMV Petrom, anunță într-un interviu pentru G4Media și Economedia că în decembrie compania va prezenta noua strategie de dezvoltare pentru următorii nouă ani, și spune că gazele naturale vor fi o componentă-cheie a acestei noi strategii. Christina Verchere mai spune că modificarea legii offshore în acest an este ”esențială” pentru dezvoltarea zăcământului de gaze din Marea Neagră.

În ceea ce privește dezvoltarea companiei, CEO-ul OMV Petrom spune că noua strategie va urma tranziția energetică, în linie cu noile politici europene de mediu. Pe lângă accentul ce va fi pus pe producția și utilizarea de gaze naturale, compania ia în calcul și alte surse regenerabile pentru electricitate și, de asemenea, creșterea volumului de bio-componente din carburanți.

Creșterea prețurilor la gaze, electricitate și carburanți este determinată de piața regională și europeană, de creșterea cererii post-pandemie și de reducerea importurilor.

Vezi mai jos interviul integral VIDEO și transcript:

Rep: Am văzut noile rezultate ale OMV Petrom, cu un profit impresionant. Cum explicați acest profit?

Christina Verchere: Uitându-ne la rezultatele noastre și, în general, la cele 9 luni, vedem într-adevăr că cererea pentru produsele noastre își revine la nivelurile de dinainte de criză. Acesta este un indicator al creșterii mobilității și al redresării economice, în general. Dacă ne uităm la cifre noastre, la primele 9 luni ale anului, rezultatul nostru din operatiuni este de 2,9 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 55% față de perioada similară a anului trecut, dar nu se află încă la nivelul primelor 9 luni din 2019.

Nu am revenit la nivelurile de dinainte de criză, dar suntem evident peste nivelul din 2020, un an dramatic pentru toată lumea. Deci, ce ne determină rezultatele? Sunt câțiva factori. Unul, așa cum ați menționat, este prețul petrolului, precum și creșterea cererii de produse. Vedem o creștere a prețului gazelor naturale, dar aceasta nu influențează atât de mult rezultatele din două motive. Unu, o parte destul de mare din gazul nostru a fost contractat într-o perioadă cu preț mai mic – noi contractăm, în general, pe un an, la începutul anului. Iar al doilea motiv este că atunci când prețul gazului depășește 85 RON/MWh, se aplică o taxă incrementală de 80%. Prin urmare, această creștere pe care o vedeți în preț nu se reflectă prea mult în rezultatele noastre.

Rep: Iar banii din această taxă unde se duc?

Christina Verchere: Este o taxă, deci se duc la stat.
De asemenea, am avut o performanță foarte bună în activitatea noastră Downstream Oil, în special în rata de utilizare a rafinăriei noastre. A fost foarte bună, constituind astfel o susținere solidă pentru aprovizionarea cu combustibil, care este un aspect important.

Rep: Unele voci din piață, dar și unii politicieni, acuză Petrom și alți producători de gaze că au scăzut producția de gaze în acest an pentru a menține prețurile ridicate. Este adevărat? Pentru că vedem în rezultate că producția de gaze scade constant, nu doar anul acesta.

Christina Verchere: Cred că sunt două aspecte. Primul, prețurile sunt stabilite la nivel regional, la nivel european. Si vedem acest lucru fiind conectati la aceste hub-uri. Romania este mult mai conectata acum la aceste hub-uri, lucru care este foarte important pentru securitatea aprovizionării și pentru capacitatea de a importa gaze. Deci, prețurile sunt într-adevăr determinate la nivel european, nu este un producător individual care poate determina prețurile.

În ceea ce privește producția noastră, da, aceasta scade puțin mai mult decât am anticipat. Noi prevăzusem o scădere de 5%. În acest moment avem un decline de aproximativ 7%. În parte pentru că am avut investiții mai mici anul acesta și anul trecut, din cauza crizei Covid – dar vedem că acestea revin si am avut si cateva aspecte operationale. Dar obiectivul nostru este să producem cât mai mult gaz posibil și cred că de aceea este atât de important pentru România să își poată dezvolta propriile resurse de gaze naturale, să-și susțină securitatea energetică. Iar la baza acesteia se află, desigur, Marea Neagră.

Rep: Vom reveni puțin mai târziu la Marea Neagră, pentru că înainte de a deschide acest subiect aș vrea să vă întreb de zăcământul Padina din Buzău. În 2018 a fost un anunț, Petrom a spus că este unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din România, dar nu am văzut niciun rezultat de la Padina. Ce s-a întâmplat cu acel zăcământ de gaz?

Christina Verchere: În ceea ce privește dezvoltarea zăcămintelor de gaze, vedem că, în general, activitatea onshore este în scădere. Sunt zăcăminte vechi, din care, deși continuăm să facem din ce în ce mai multe investiții, resursa se epuizează. Și, în general, mai rapid la gaze naturale decât la petrol. Am avut câteva creșteri onshore, Totea Sud etc, dar au atins nivelul de platou și au intrat în declin. Așadar, gazul scade mai repede decât petrolul, ceea ce susține motivul pentru care credem că cel mai bun loc pentru a investi pentru resurse mari de gaze este offshore, deoarece zona onshore este epuizată.

La  Padina am avut activitate de dezvoltare cu Hunt Oil. Ceea ce am făcut a fost să explorăm seismic. Această metodă permite să vedem calitatea zăcământului și unde se situează și apoi sa începem activitatea de explorare. Dar posibilitățile pentru onshore sunt limitate, nu sunt comparabile cu cele offshore.

Rep: Acum, despre offshore. Ați spus în raport că schimbarea în acest an a Legii offshore este esențială. Dar dacă legea nu este modificată, ce se întâmplă?

Christina Verchere: Voi spune câteva lucruri cu privire la Marea Neagră. Cred cu tărie că acum este fundamental ca securitatea energetică a României să fie susținută de dezvoltarea Mării Negre. Și de ce spunem că este atât de important să avem Legea offshore anul acesta? Autoritățile și-au asumat angajamentul și au spus că vor aduce modificări Legii offshore.

Rep: Ei fac asta de trei ani. Ultimele trei guverne, toate, s-au angajat să facă acele modificări: guvernele Dăncilă, Orban și Cîțu.

Christina Verchere: De ce cred că este foarte important să se întâmple anul acesta? Cred că este esențial să se întâmple anul acesta. De ce cred că este atât de important? Este fundamental! Trebuie să putem dezvolta gazele naturale și, odată ce vom avea legea Offshore aprobată, vor mai fi cinci ani până când vom obține primul volum de gaze. Deci este foarte critic, foarte critic, pentru că vedem provocările legate de securitatea și aprovizionarea cu energie pentru România. Aceasta este soluția la aceste provocări și trebuie să se întâmple anul acesta.

Rep: Sunt mulți oameni care spun asta deja de trei-patru ani. Cum puteți explica întârzierea modificării acestei legi?

Christina Verchere: Nu sunt eu în măsură să explic de ce, noi nu legiferăm, noi investim, alții legiferează. Noi investim.

Rep: Credeți că, odata ce Romgaz a anunțat înțelegerea cu Exxon, ne putem aștepta ca Legea să fie modificată rapid?

Christina Verchere: Ne bucură faptul ca s-a progresat și așa cum am afirmat în aprilie, când se va finaliza tranzacția dintre Romgaz si Exxon, vom prelua activitatea de operator. Suntem pregătiți pentru acest lucru si pentru a duce proiectul mai departe. Avem 40 de ani de experiență în offshore și facem parte dintr-un grup mare, cum este OMV, care are acces la expertiza de apă adâncă. Deci, suntem gata să facem asta. Considerăm că este încurajator și așteptăm cu nerăbdare să avem Romgaz ca partener. O vedem ca pe o aliniere cu statul român pentru dezvoltarea acestei resurse.

Rep: Dacă criza politică va continua mai mulți ani, partidele politice nu vor avea aceeași părere despre Lege și Legea nu va fi modificată anul acesta și nici în prima parte a anului viitor, ce veți face? Ce va face compania? Vă gândiți să renunțați la acest proiect?

Christina Verchere: Am fost întrebată acest lucru de multe ori. Sunt un om care crede cu tărie că logica prevalează. România are nevoie de această resursă. Aceasta este convingerea noastră. Prin urmare, este fundamental să acționezi în acest sens. Prevederile actuale ale legii fac ca dezvoltarea proiectului să nu fie fezabilă din punct de vedere economic. Credem fundamental că Legea offshore trebuie schimbată. Întârzierea Legii offshore întârzie proiectul.

Rep: Credeți că Romgaz va avea capacitatea financiară de a dezvolta, de a lucra împreună cu Petrom în acest proiect?

Christina Verchere: Nu pot comenta despre Romgaz, așa cum vă puteți imagina. Aici trebuie să spună Romgaz. Dar așteptăm cu nerăbdare să-i avem ca partener.

Rep: Am văzut multe politici noi la Bruxelles promovate de Comisia Europeană cu un impact uriaș asupra tuturor industriilor și în special asupra industriei energetice. Cum se va adapta compania dumneavoastră la aceste noi politici prin care UE și guvernele vor încerca să reducă impactul asupra mediului? Compania se va adapta cu o nouă strategie sau veți rămâne pe strategia pe care o aveți și o veți adapta?

Christina Verchere: Cred că aceasta este întrebarea pentru orice membru de board al unei companii de petrol și gaze. În calitate de companie energetică, tranziția energetica, Fit for 55, angajamentul față de acordul de la Paris, acestea sunt elemente fundamentale pentru noi toți din sectorul petrolului și gazelor.

Rep: Am văzut în ultimii 2-3 ani unele schimbări dramatice la câteva din marile companii energetice.

Christina Verchere: Absolut. Suntem foarte implicați în tranziția energetică și dedicați rolului pe care îl vom avea în aceasta; pentru compania noastră, pentru acționarii noștri și pentru România – având în vedere dimensiunea noastră. Considerăm că un aspect fundamental al acesteia este gazul natural, în special pentru România. Are capacitatea de a înlocui cărbunele din producția de electricitate, precum și de a susține securitatea economică și securitatea energetică a țării. Deci, considerăm că gazele naturale sunt foarte importante, dar ne uităm și la alte surse regenerabile pentru electricitate și, de asemenea, la  cum să creștem volumul de bio-componenți din carburanții noștri. De asemenea, instalăm încărcătoare pentru vehicule electrice în stațiile noastre, avem panouri fotovoltaice în stațiile noastre de alimentare, așa că ne uităm la toate aceste opțiuni. Până la sfârșitul acestui an, vom prezenta strategia până în 2030. Ne vom prezenta planurile până în 2030, planuri care fac parte din angajamentul față de Fit for 55 și față de agenda schimbărilor climatice.

Rep: Ați menționat același termen ca și pentru legea offshore, sfârșitul acestui an. Sunt conectate? Fără noua lege veți amâna și noua strategie? Sunt ele interconectate? Sau noua strategie va apărea indiferent de ce se va întâmpla cu legea?

Foto: Ovidiu Micsik / InquamPhotos

Christina Verchere: Este fundamental ca gazul din Marea Neagră să fie dezvoltat. Credem că suntem investitorul cel mai potrivit să facem asta si am fost cei mai consecvenți cu privire la dezvoltarea acestuia. Deci, este fundamental să ne asigurăm că gazul Mării Negre este dezvoltat.

Rep: Pentru că fără gazul din Marea Neagră noua strategie va avea prea puțin sens.

Christina Verchere: Dezvoltarea resurselor este o componentă cheie. Pentru că există și pentru ca este nevoie de ele in tara. Vrem să progresam cât mai repede, suntem pregătiți, așteptăm.

Rep: Spuneți-ne puțin mai multe despre această strategie. Ce așteptăm de la ea? Ați vorbit de gaze. Noua strategie se va baza pe producția de gaz natural?

Christina Verchere: Noua strategie – și nu voi spune totul acum, pentru că trebuie să o comunicăm spre sfârșitul anului, doar câteva idei. Vom prezenta cum vedem următorii 9 ani și cum vedem noi că se vor întâmpla lucrurile, care vor fi nivelurile noastre de investiții și cum vom începe să remodelăm compania ca parte a tranziției energetice. După cum ați spus, o componentă cheie este gazul natural. Dar la fel de important este că vom lua în considerare investiții cu emisii reduse și zero carbon.

Rep: Deci va fi o strategie mai verde?

Christina Verchere: Acesta va fi modul în care intenționăm să ne reducem amprenta de carbon în operațiunile noastre, cum putem contribui la călătoria Fit for 55 a României și cum ne angajăm față de acționarii noștri.

Rep: La sfârșitul perioadei noii strategii, să privim în viitor, peste 9 ani de acum încolo, vedeți benzinăriile complet transformate din ceea ce sunt acum în altceva? În general vorbind, nu doar benzinăriile dumneavoastră.

Christina Verchere: Avem discuții despre cum va arăta retail-ul în 2030. Chiar și astăzi, dacă ne uităm la activitatea noastră, la oferta pentru clienți: da, avem ofertă de carburanți, dar există mult mai mult în stațiile de distribuție. Avem ofertă variată în ceea ce privește produsele alimentare și de strictă necesitate. Am încheiat un parteneriat cu MyAuchan și suntem în proces de renovare și remodelare a tuturor stațiilor noastre Petrom, în cadrul cărora înființăm magazine MyAuchan, în timp ce aducem îmbunătățiri în toate stațiile Petrom. Vom renova 400 în 4 ani. Scopul nostru este să avem peste 100 în acest an. Vrem să avem o oferta îmbunătățita pentru clienții noștri. Deci, ceea ce vedem astăzi, de fapt, stația de alimentare este mult mai mult decât combustibil. Pe măsură ce înaintăm spre 2030, nevoile clientilor se vor schimba si luam in considerare aceste evolutii.

Rep: Un alt aspect important din raportul dumneavoastră este cererea de energie electrică. Ne așteptăm la o nouă investiție semnificativă într-o unitate de producție a energiei electrice?

Christina Verchere: Aveți dreptate, anticipăm o creștere a cererii de electricitate în România și o modificare a mixului de surse de energie pentru electricitate, cu o oarecare scădere a cărbunelui și despre asta vom vorbi mai mult în strategie. Gazele joaca un rol important. România beneficiază de electricitate din combustibili non-fosili datorită surselor hidro și nucleare, precum și a surselor regenerabile, dar vom continua să vedem creșterea componentei regenerabile. Gazele naturale joacă un rol foarte important în producția de electricitate deoarece echilibrează piața. Este foarte important pentru că, atunci când nu e soare și vântul nu bate, oamenii au nevoie de electricitate în continuare. Și astfel, electricitatea produsă din gaze joacă un rol foarte important pentru echilibrare. Acest lucru va fi cu adevărat foarte important. Deci, cu cât avem mai multe surse regenerabile, cu atât avem nevoie mai mult de acea producție de echilibrare; pentru a ne asigura că atunci când vremea e nefavorabilă, toată lumea are încă electricitate. Acest lucru va fi foarte important. Avem o centrală pe gaze care îndeplinește acest rol acum, va continua să îl îndeplinească pe piața din România.

Rep: Dar pe viitor? Odată ce veți avea gazul. Să presupunem că peste 5 ani Petrom și Romgaz vor începe să producă gazul din Marea Neagră. Este posibilă o nouă investiție într-o centrală electrică precum cea de la Brazi?

Christina Verchere: Cred că esențial este ca gazul va fi disponibil pentru clienți să îl folosească după cum consideră. Acest lucru este esențial.

Rep: Legat de investiții, cât veți investi în rafinărie anii următori?

Foto: Ovidiu Micsik / InquamPhotos

Christina Verchere: Aceste cifre nu sunt încă publice, le vom publica pe măsură ce stabilim bugetul pentru următorii ani. Dar anul acesta ne-am angajat să investim 2,9 miliarde de lei, suntem în grafic. În următorii câțiva ani, această sumă va crește, excluzând investițiile strategice, așa că ne vom spori din nou investițiile. Ne-am redus capitalul în 2020 – a fost un an atât de imprevizibil, cu o scădere atât de mare a prețurilor și a cererii, dar îl creștem din nou. Și aceste investiții sunt predominant în Upstream, dar merg și către rafinărie. Vrem să ne asigurăm că susținem două lucruri: fiabilitatea acestei unități – este o componentă foarte importantă a infrastructurii cheie pentru țară, precum și dezvoltarea aspectelor de petrochimie în cadrul ei, dar si cresterea capacitatii de biocomponenti. Deci este un activ cheie.

Rep: Care sunt celelalte direcții semnificative pentru investiții în anii următori? La ce ar trebui să ne uităm?

Christina Verchere: Un aspect cheie va fi Neptun Deep din Marea Neagră. De asemenea, avem perimetre în Bulgaria și Georgia. Strategia noastră este de a fi un jucător în Marea Neagră. Deci vom avea investiții vor fi în Bulgaria și Georgia, toate offshore. În plus, avem ceea ce eu numesc baza activității. Acesta este programul de foraj onshore si lucrările de reparații; acestea stau la baza producției curente si sunt foarte importante. Și apoi ne vom uita la noile oportunități în ceea ce privește emisiile scăzute de carbon și zero carbon, precum și la dezvoltarile tehnologice, cum ar fi captarea și stocarea carbonului și hidrogenul. Sunt fundamentale pentru a ajunge la net zero în 2050. Dar din nou, vom vorbi despre asta în strategia noastră.

Rep: Ați menționat mai devreme intervențiile fără precedent ale guvernelor din Europa în sistemele energetice. Avem și în România o nouă lege adoptată de parlament săptămâna aceasta, cu impact asupra întregii piețe a energiei. Care impactul acestei noi legi asupra operațiunilor Petrom?

Christina Verchere: Momentan încă evaluăm, ne uităm la implicațiile pe care le are. Pentru noi, cel mai important lucru este că putem furniza produsele de care piata are nevoie si ca piața sa nu fie distorsionata, sa ne permita să continuăm cu investițiile noastre. În acest moment nu vedem distorsiuni, dar încă evaluăm.

Rep: În urmă cu două săptămâni, atât prim-ministrul, cât și președintele țării au spus că parlamentul trebuie să fie foarte atent când vine vorba de această intervenție pe piață pentru că poate descuraja noi investiții ulterioare. Considerați că această nouă lege vă afectează investițiile viitoare sau încă evaluați?

Christina Verchere: Încă evaluam impactul acestei legi. Însă ceea ce pot să vă spun este ca România are unele dintre cele mai mari impozitări investițiile în gaze din Europa: de trei ori mai mare onshore, de cinci ori mai mare decât media europeană pentru offshore. Acest lucru descurajează investițiile. Nu are neapărat de-a face cu ceea ce se întâmplă acum, dar în acest moment este foarte important ca intervențiile să fie făcute cu atenție la impactul investițiilor pe termen lung, deoarece investițiile și predictibilitatea pe termen lung permit sistemului energetic să aprovizioneze societatea.

Rep: Acest nivel ridicat de impozitare, așa cum ați spus, este legat de scăderea producției de gaze din ultimii câțiva ani ai Petrom? Asta pentru că încercarea de a descoperi noi câmpuri sau extragerea la maximum din cele epuizate costă și mai mult cu aceste taxe?

Christina Verchere: Da, până la urmă fiecare sondă este o decizie economică: forarea sondei depinde foarte mult de ceea ce crezi că va putea produce sonda, iar costul acelei sonde, o parte din costul sondei este impozitarea. Deci, dacă ai impozitare mai mare, este mai puțin economic și, la un moment dat, dacă nu este suficient de economic pentru tine, nu vei fora sonda. Legislația și impozitarea au un impact asupra investițiilor și se încearcă întotdeauna să se obțină echilibrul corect.  Iar impozitarea gazelor în România este necompetitivă.

Rep: Colegii noștri de la ziarul austriac Kurier au scris joi despre presupusul interes al unei companii poloneze de a achiziționa participația OMV în Petrom. Ulterior, compania poloneză a negat informația, dar nu este pentru prima dată când presa austriacă scrie despre discuții despre Petrom și despre ideea de a fi vândută de OMV. Aveți discuții despre asta cu consiliul din Viena? Despre vânzarea pachetului pe care OMV o are la Petrom?

Christina Verchere: Acestea sunt întrebări pe care va trebui să le adresați către OMV. Cred că cel mai important lucru pe care l-aș spune este: avem o strategie pentru OMV Petrom pe care vrem să o anunțăm la sfârșitul acestui an, adică o strategie care va fi aprobată de consiliul de supraveghere al OMV Petrom, care include și OMV.

Rep: Când va fi aprobată această nouă strategie?

Christina Verchere: Va fi anunțată în decembrie.

Video & Foto: Ovidiu Micsik / InquamPhotos

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...