EXCLUSIV Cine predă la Colegiul Național de Apărare: Ioana Vârsta, condamnată definitiv, în 2015, la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul Ridzi – 2 mai
Pe lista cadrelor didactice invitate să țină cursuri la Colegiul Național de Apărare se află Ioana Vârsta (50 de ani), eliberată din pușcărie în 2017 după ce, cu doi ani înainte, fusese condamnată la 5 ani de închisoare în faimosul Dosar Ridzi-2 mai. Reprezentanții Universității Naționale de Apărare ”Carol I”, care are în subordine Colegiul, au transmis că, prin sentință, Vârsta nu are interdicție de a preda.
Conform contului de Linkedin, Vârsta predă din anul 2020 ”Protocol și etichetă diplomatice” la Colegiul Național de Apărare. ”Și nu numai acolo, și la Institutul Diplomatic Român, precum și la alte entități. Am scris o carte în acest domeniu, de peste 900 de pagini, ajunsă la a treia ediție și vândută în mii de exemplare”, a declarat Vârsta, care a adăugat că prezența pe lista cadrelor didactice de la Colegiu a avut loc pe baza unei recomandări, fără a dori să divulge numele persoanei care a făcut-o.
Reprezentanții Universității au transmis, la rândul lor, că Vârsta a devenit colaborator al Colegiului ”În calitate de autoare a lucrării Protocol și etichetă diplomatice”.
În februarie 2015, Vârsta a fost condamnată definitiv în Dosarul Ridzi-2 mai, dosar demarat de DNA în urma unei investigații a publicației Gazeta Sporturilor.
Procurorii au acuzat-o că, în perioada aprilie-mai 2009, în calitate de consilier personal al Monicăi Iacob Ridzi, ministrul al Tineretului și Sportului, Ioana Vârsta a săvârșit infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, complicitate la fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie.
Ea ar fi ajutat-o pe Ridzi să folosească resursele financiare ale Ministerului, alocate Zilei Naţionale a Tineretului, pentru realizarea şi difuzarea unor produse publicitare prin care aceasta şi-a promovat imaginea de om politic.
În februarie 2015, Vârsta a fost condamnată la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii. Eliberată condiționat în 2017,
Vârsta mai figurează și acum în cazier cu acea condamnare. Potrivit declarației sale, reabilitarea (ștergerea din cazier) urmează să aibă loc la începutul anului viitor. Referitor la această pedeapsă, Universitatea a transmis că Vârsta ”nu a avut interdicție de a susține activități didactice, fiind invitată să desfășoare aceste activități în cadrul Colegiului Național de Apărare pro bono.”
În mai multe postări ulterioare eliberării, Vârsta și-a exprimat neîncrederea față de sistemul de justiție care a dus la condamnarea ei, distribuind postări ale unor personaje controversate cum ar fi Diana Gârbovan, Cristian Terheș și Liviu Pleșoianu sau susținând poziția anti-UE a Poloniei de la un moment dat.
Ea a negat categoric că această neîncredere a fost exprimată și în timpul cursurilor de la Colegiul Național de Apărare, susținând că ”sunt chestiuni complet diferite. Expertiza mea nu are nici o legătură cu situația cealaltă”.
Colegiul Național de Apărare a fost înființat de Ministerul Apărării Naționale în 1992, în cadrul Universității Naționale de Apărare ”Carol I”.
Conform actului de înființare, la cursuri, care sunt echivalente celor postuniversitare din învățământul civil și postacademice din învățământul militar, ”se pot înscrie personalități civile și militare, absolvenți ai institutelor de învățământ superior civil sau militar, care ocupă sau pot ocupa, în perspectivă, funcții de conducere și decizie în domeniile politicii de securitate și apărare națională.”
În prezent, foarte mulți politicieni sau șefi din administrație au în CV-uri diplome primite de la acest Colegiu.
În urmă cu 6 ani, o investigație de presă arăta că o cincime dintre parlamentari aveau o astfel de diplomă, printre ei aflându-se Vasile Blaga, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Gabriel Oprea, Victor Ponta și Elena Udrea. Dintre politicienii actuali care au absolvit cursuri la acest Colegiu se află premierul Nicolae Ciucă, care este și președintele PNL, sau liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii