G4Media.ro

EXCLUSIV Cine sunt campionii afacerilor în Portul Constanța: Două firme au încasat…

sursa foto: Info Sud-Est/ Imago Studio

EXCLUSIV Cine sunt campionii afacerilor în Portul Constanța: Două firme au încasat 60 de milioane de euro în 5 ani / Câți bani au câștigat alte societăți cu contracte importante în port

Companiile Getica 95 și Consal Trade au obținut, în ultimii cinci ani, aproximativ 34 de milioane de euro fiecare, din contractele încheiate cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC). Este cea mai mare sumă încasată de o firmă în urma afacerilor cu administrația portuară, din 2018 în prezent, rezultă dintr-un clasament realizat de G4Media, în baza informațiilor obținute din Portul Constanța. Getica 95 este firma deținută de omul de afaceri Viorel Săndel Tudose, finanțator al FC Argeș în ultimele sezoane, conform presei locale, iar compania Consal Trade este controlată de familia fraților Chicheanu, cunoscuți oameni de afaceri constănțeni.

  • G4Media a analizat informațiile publice referitoare la contractele atribuite în Portul Constanța, de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CN APMC), în ultimii 5 ani, prin negociere, proceduri simplificate sau licitații deschise. Este vorba de peste 400 de achiziții, în valoare totală de aproape 1 miliard de lei.

Firmele cu cei mai mulți bani obținuți în ultimii 5 ani în Portul Constanța

Getica 95 COM este o companie de furnizare energie electrică deținută de omul de afaceri Viorel Tudose care a încheiat 6 contracte de 170 de milioane de lei (aproximativ 34 de milioane de euro) în ultimii cinci ani, în Portul Constanța. Conform platformei de achiziții publice SICAP, 5 din cele 6 contracte au fost obținute prin negociere fără publicare prealabilă și unul prin licitație deschisă. 

licitatie getica 95 portul constanta
sursa foto: Captură foto
  • Contactat de G4Media, Viorel Tudose nu a oferit niciun punct de vedere până la publicarea acestui articol.

Conform Economedia, în 16 iunie, Getica 95 a anunţat că a depus o cerere de deschidere a procedurii de intrare în insolvenţă. Societatea a acuzat Metrorex că se numără printre cei vinovați pentru intrarea sa în insolvență. 

  • „Scopul companiei este acela de continuare a activităţii la aceeaşi calitate oferită şi la aceiaşi parametri. Neîncasarea facturilor de la clienţi, majorarea preţurilor din piaţă de energie, lipsa unei legislaţii stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanţări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecţia prin legea 85/2014”, au explicat la vremea aceea reprezentanţii companiei.

De asemenea, odată cu majorarea preţurilor internaţionale la cărbune, gaze naturale şi petrol, au crescut şi preţurile pe piaţa internă, ceea ce a condus la o criză în piaţa de energie. În plus, preţul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent faţă de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacţionează cu peste 50 euro).

Potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Getica 95 era, în ianuarie 2021, cel mai mare furnizor de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de 12,15%.

Serviciile secrete, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații, Portul Constanța și Municipiul București (iluminatul stradal) s-au numărat printre structurile care au semnat contracte de furnizare de energie cu compania buzoiană deținută de omul de afaceri Viorel Tudose, finanțator al FC Argeș în ultimele sezoane.

Consal Trade. Firma controlată de familia fraților Chicheanu din Constanța a obținut 6 contracte în valoare totală de 168 de milioane de lei (aproape 34 de milioane de euro) pentru dragaj, reparații la digul de nord, la diguri în Constanța și Midia și dragaj de întreținere în porturile maritime. Societatea a obținut contractele prin negociere fără publicare prealabilă, proceduri simplificate sau licitații deschise.

licitatie consal trade portul constanta
sursa foto: Captură foto

Conform presei locale, compania este controlată de facto de familia a doi oameni de afaceri foarte cunoscuți pe plan local, Hristu și Constantin Chicheanu, care fac afaceri în port de la sfârșitul anilor ’90. Numele lui Constantin Chicheanu a apărut în mai multe scandaluri de corupție, cum ar fi Țigareta 2 sau privatizarea Petromin, dar ei nu au fost niciodată condamnați. Afacerile lor au prosperat în toate guvernările.

Firma are sau a avut contracte și cu alte instituții publice din Constanța, cum ar fi regia de drumuri sau instituții din subordinea primăriei. De asemenea, conform banipartide.ro, Consal Trade a sponsorizat atât PDL, cât și PNL, și PSD, astfel: în anul 2008 cu 20.000 de lei PDL și 10.000 lei PSD, iar în anul 2020 cu 160.000 de lei PNL și cu 50.000 de lei PSD.

Firma este deținută în prezent de un offshore cipriot, Hermosiocco Trading Limited, dar conform surselor G4Media, de execuția contractelor se ocupă chiar Răzvan Chicheanu, nepotul lui Constantin Chicheanu.

  • Contactat de G4Media pentru a transmite un punct de vedere despre modul în care Consal Trade reușește să facă afaceri de zeci de milioane de euro în Portul Constanța de peste 20 de ani și să obțină cele mai mari contracte în ultimii 5 ani, Răzvan Chicheanu a răspuns că societatea ”participă la licitații, asta e singura explicație” și a solicitat să trimitem un e-mail pe adresa companiei. Până la publicarea acestui material, societatea nu a răspuns solicitării G4Media.
consal trade actionariat
sursa foto: Captură foto termene.ro

 

Tinmar Energy a câștigat, de asemenea, 59 de milioane de lei din energie electrică din două contracte încheiate cu Portul Constanța, ambele prin negociere fără publicare prealabilă. 

Economica.net a scris în 2022 cum businessul este controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, care a semnat câteva contracte de export de energie electrică, cu livrare în 2023 și 2024, cu cantități de livrare semnificative în Serbia.

ABC Val a obținut aproximativ 60 de milioane de lei din 6 contracte, pentru reparații pasaje în port (ex: Poarta 4), pentru extinderea cheurilor danelor 10 și 12 din Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor.

Firma este controlată de omul de afaceri Vasile Costea, un apropiat al fostului primar Radu Mazăre. Omul de afaceri este conectat la multe contracte cu bani publici încheiate cu instituțiile din Constanța.

De altfel, Vasile Costea a obținut nenumărate contracte în județul Constanța de-a lungul anilor, mai ales de la primărie și consiliul județean în vremea lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, inclusiv proiecte de infrastructură finanțate cu fonduri europene, scriu jurnaliștii de la Info Sud Est. 

În 2018, Vasile Costea a fost trimis în judecată alături de fostul președinte al Curții de Apel Constanța, Nicolae Stanciu, fiind acuzat că i-ar fi dat șpagă acestuia ca să intervină în litigii privind achizițiile publice. Ambii au fost achitați definitiv.

Vasile Costea câștigă în mod sistematic contracte în Portul Constanța. În 2022, ABC VAL a câștigat un contract de 800 de mii de euro în Portul Constanța, pentru reparația Danei 114. Cu un an în urmă a reparat Dana 63 pentru 500 de mii de euro. Betoane și Prefabricate a reparat anul trecut Dana 38, pentru 350 de mii de euro.

Electromontaj SA a câștigat aproape 47 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța.

Electromontaj SA este unul dintre marii constructori de rețele electrice de înaltă tensiune din țară și unul dintre principalii furnizori de servicii ai Transelectrica. Compania a fost preluată în 2020 de familia Bîlteanu. 

Fost șef al SIF Banat-Crișana, Dragoș Bîlteanu a fost condamnat definitiv în 2019 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru manipulare a pieței de capital. A fost audiat în dosar și tatăl său, Gheorghe Bîlteanu, fost administrator SIF Muntenia și fondator al grupului Romenergo.

Firmele cu cele mai multe contracte în ultimii 5 ani în Portul Constanța

Dintre firmele care au obținut cele mai multe contracte, în top este Euro Construct, cu 8 contracte încheiate în ultimii 5 ani, în valoare de aproximativ 15 milioane de lei, pentru reparații și alte lucrări din Portul Constanța. 

Euro Construct este firma unor foști directori din CFR, care are peste 100 de contracte cu instituții publice, conform termene.ro, inclusiv cu CFR.

Firma este deținută de Tudor Vlad, Nicoleta Papuc, Ovidiu Mugurel Cherț și Gheorghe Șerbănescu.

S Engineering Design a obținut 7 contracte în valoare de 2,35 milioane de lei, la fel și Greensoft – 7 contracte în valoare de 160.000 de lei. 

ABC Val se regăsește și în topul firmelor care au obținut cele mai multe contracte în ultimii 5 ani, în Portul Constanța. După cum am arătat, a încheiat 6 contracte în valoare de 60 de milioane de lei.

La fel și Getica 95, este și printre firmele cu cele mai multe contracte (5) obținute în Portul Constanța în ultimii 5 ani. 

D.O. Style 99, Proiect AIC și Trident Servicii și Mentenanță au obținut, de asemenea, câte 5 contracte fiecare, cu valori cuprinse între 700.000 de lei și 2,3 milioane de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Înseamnă ca acolo trebuie cautate Firmele care importa droguri . Subcontractori, ceva.