G4Media.ro

OFICIAL Ciolacu a propus coaliției supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

OFICIAL Ciolacu a propus coaliției supraimpozitarea veniturilor bugetarilor și a pensiilor speciale care depășesc salariul președintelui/ Propunerea ar putea fi aplicată și veniturilor din sectorul privat

Update 25 aprilie Ora 10.30: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat, marți dimineață, informațiile G4Media.ro. Ciolacu a spus că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut.

„Vorbim numai de zona bugetară, dacă prin cumul depășești salariul brut al președintelui – 25.000 lei – e normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri amândouă de la bugetul de stat. (…) Eu cred că abordarea corectă e impozitarea suplimentară pe preguri. Aici va veni Ministerul Finanțelor cu o analiză. (…) Zona de privat nu a fost discutată. A fost vorba numai de veniturile de la statul român. Dacă ești pensionar de la statul român și ești și angajat la stat”, a afirmat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a evitat să spună dacă măsura va viza și veniturile din sectorul privat. Întrebat concret dacă nu ar fi neconstituțional ca măsura să vizeze doar veniturile de la stat, liderul PSD a spus că nu poate să facă astfel de analize, care țin de resortul Ministerului Justiției.

Ciolacu a susținut însă că interzicerea cumulului pensie-salariu la stat ar fi neconstituțională, pentru că ar îngrădi drepturile constituționale la muncă și la pensie: „Sunt două drepturi fundamentale în Constituție: dreptul la muncă și dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate să ia niciunul din aceste drepturi. În niciun caz nu puteam prin ordonanță să interzicem cumulul”.

Știrea inițială, 24 aprilie: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus, luni după-amiază, în ședința coaliției, ca angajații de la stat care cumulează pensie cu salariu, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României (aprox. 25.000 lei brut) să fie impozitate progresiv, au declarat pentru G4Media surse politice.

Este vorba de venitul din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (ANRE, ASF). Potrivit acestora, măsura a fost propusă din cauză că au existat situații în care pensia cu salariul (cazul Dorneanu) ajungeau la 100.000 de lei pe lună.

Liderul PSD ar fi cerut o analiză pentru a se stabili dacă măsura supraimpozitării veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui poate fi aplicată doar în sectorul public sau ea va trebui aplicată și în sectorul privat pentru a rezista la un eventual control de constituționalitate.

Cu alte cuvinte, este posibil ca măsura supraimpozitării propusă de Ciolacu să fie aplicată și în sectorul privat. Potrivit surselor G4Media, premierul Nicolae Ciucă s-ar fi declarat de acord cu principiul supraimpozitării. O decizie nu a fost încă luată în coaliție, Ministerul de Finanțe urmând să prezinte propuneri de cote de supraimpozitare.

Pe de altă parte, președintele PSD ar mai fi propus ca un politician să nu poată face parte din mai mult de un consiliu de administrație. Mai mult, prezența în consiliul de administrație ar urma să fie condiționată de experiența persoanei respective în domeniu.

Liderul PSD ar mai fi susținut ca, tot în pachetul de măsuri de austeritate discutat luni seară în coaliție, sporul de doctorat (15%) să fie plătit doar dacă doctoratul are legătură cu domeniul în care activează persoana respectivă.

Nu este prima dată când Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv.

”După ce statul român, prin ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vamă, va face digitalizarea în România. Nu există alt viitor decât impozitarea progresivă, doar dacă rămânem în logica Rusiei. Mi se pare că şi Estoria e în această logică”, declara Ciolacu la sfârșitul anului 2022.

PSD nu a reușit să impună până în prezent impozitarea progresivă din cauza opoziției PNL, care a declarat că susține în continuare cota unică de impozitare.

30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al șefului statului, potrivit statisticilor de la Ministerul Muncii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

59 comentarii

  1. Instinctele comuniste mor greu… Da, sigur, supraimpozitati bugetarii care iau banii astia total nemeritat, dar ce treaba aveti cu mediul privat, unde castigurile mari sunt absolut normale pt oamenii destepti, intreprinzatori si creativi! Jos labele de pe mediul privat!

  2. Buna treaba, tăiați de la toți, ca-i bugetar si o arde pe Solitaire sau ca se rupe cu munca la privat.

  3. ce guvern liberal avem!!! mmmmm

    • Ați votat PSD 30%, PNL 25%, vă meritați soarta.

  4. 1. Sporul de doctorat nu trebuie să existe ! O operație de apendicită făcută de un chirurg cu doctorat nu are nimic în plus față de una făcută de un chirurg fără. Doctoratul, presupunând că e pe bune, e pe un subiect punctual, gen metoda x în cancerul de coadă de pancreas. 99% din practică nu va avea legătură cu subiectul doctoratului.

    2. Ce legătură au salariile enorme ale bugetarilor speciali date politic cu salariile din privat date pe performanță ? De ce să se supraimpoziteze privații, plătitorii reali de taxe ?

    • Soluția este eliminarea completă a salariilor și pensiilor speciale (necontributive), eventual simultan cu băgarea la pușcărie a celor de la CCR pentru abuz grav, conflict de interese, în formă continuată.
      Dar nu se va întâmpla această revenire la normalitate atâta timp cât Usl + Haur au 80%.

    • Pentru că nu poți să faci numai pentru bugetari sau numai pentru pensionari că nu ar fi constituțional din cauza discriminării.

    • Ce discriminare, sunt categorii diferite.
      Când ies la pensie la 45 de ani, când au salarii și pensii pentru care nu au contribuit, nu e discriminare ? Nespecialii nu sunt discriminați față de speciali ?

    • Discriminarea impozitării!

  5. Nu mai pot cu vaicareala corporateza. Eu sunt de acord sa se impoziteze cu 40% tot ce depaseste 10000 lei brut, mai ales in mediul privat. Stiti de ce? Pentru ca atunci cand inghetam in Piata Victoriei si eram batjocura jandarmilor lui Dragnea si a secretareai lui 250000 de corporatisti treceau in drum spre casa si spre caldurica pe sub picioarele noastre pentru ca ei nu faceau politica si pentru ca ei a doua zi aveau „servici” si in general pe ei nici nu-i afecta politica si nici nu se duc la vot, ca si asa nu se schimba nimic. Asa ca vreau sa va impoziteze cu 40% peste ce va impoziteaza acum, sa va confiste si pilonul 2 de pensie, sa se imprumute si sa va indatoreze pe 1000 de ani si sa dea toti banii la oamenii lor, care voteaza. O greva n-ati fi facut. Acum ce va dati cu dosul de pamant? Aveti bani? Platiti 40%, ce mare lucru, sa iasa si politistul la 40 de ani la pensie, si grefierul, si consilierul local din Buhusi.

    • După cum gândești, ai ajuns în Piața Victoriei doar la mitingul cu cămăși albe ale lui Dragnea.

    • Ce grevă să facă cei de la privat, la privat negociezi sau îți schimbi locul de muncă. Doar bugetarii funcționează cu greve, un fel de milogeală în grup.

    • dupa mintea ta antiusl corporatistul ar fi un fel de sluga. Sluga nu are dreptul la greva. Ia mai intereseaza-te tu ce drepturi au angajatii in tarile in care corporatistii nu sunt slugile patronatului. Dupa cum gandesti nici nu ma mira ca va tremura underwearii in fata patronilor.

    • in 3,2,1 o sa intre si corporatezii care o sa-mi spuna cum sunt ei coloana vertrebala a economiei si cum reprezinta ei clasa de mijloc pentru ca detin smartphone si ca isi permit sitibreik. Chiar de doo ori pe an daca opteaza pt chiria in garsoniera pana la 50 de ani. Halal!

    • Cioculeț,
      Nu sînt corporatist, sunt medic, dar tu ești un fel de bolșevic frustrat.

    • Sectorul privat pleacă treptat din țară. Să vedem de la cine mai cerșești atunci.

    • @cioc la cum ne povestesti , numai bugetarii au iesit in strada la 10 august (pentru ca atunci a fost cu jandarmii) si atunci era august (deci fara caldurica). Daaaa, nu stiu cum, ca eu cand am iesit IARNA la OUG13, in jurul meu, MAJORITATEA oamenilor erau din domeniul privat , nu cu salariile proaspat marite de la buget, si ce e drept au mai fost si bugetari din magistratura, sanatate …

    • „Nu mai pot cu vaicareala corporateza. Eu sunt de acord sa se impoziteze cu 40% tot ce depaseste 10000 lei brut, mai ales in mediul privat.”

      Trolling ieftin. Apropo, stii cu cat sunt impozitate toate salariile din tara asta? Inclusiv ala minim pe economie? Cu procente intre 38% si 42%, in functie de anumite deduceri aplicate. Aia de peste 10.000 de lei brut sigur au 42% impozite si contributii de platit din brut. Deci visul tau s-a indeplinit. De ce te mai agiti?

      Cat despre „socialistul” de Ciolacu: el nici nu gandeste sa sa micsoreze taxarea muncii, care e la cote nesimtite pentru salariile mici si medii (mult peste orice tara din UE). El se gandeste cum sa mai puna alta taxe pe munca, ca i-a ramas guvernul fara bani. Si e de inteles de ce gandeste asa: el si ai lui traiesc din dividende, dobanzi, chirii sau parandaraturi mascate in imprumuturi si prestari de servicii fictive. Niciodata din munca. Asa ca e logic de ce gandesc asa.

    • @Ciocumic Tu ai smartphone? Dacă ai mai dîpm!

  6. Sa plang acum de grija corporatezilor e ca si cum as plange acum de grija afganilor care s-au predat talibanilor cu voiosie. Nu, nu o sa plang, o sa plang de grija ucrainenilorcare, atunci cand au venit dusmanii peste ei, le-au vazut fetele nu cefele.

    • Nu stiu pe ce balta te afli matale, dar corporatistii au fost cei care au participat masiv la ultimele proteste mari din Bucuresti si din Romania.

    • Nu-ți ia nimeni pensia specială, parazitule.

    • Para esti tu cu rusii tai pe care ii pupi in dos bai ochi maro.

    • @LK-7T2 au participat masiv sambata de la 19.00 la 21.30. In restul zilelor eram 5-10 mii in functie de vreme intr-un oras cu 3 milioane de locuitori (cifra estimativa reala nu statistici si referendumuri esuate). Adica din 1000 de locuitori, pe aproximativ 995 ii durea la basca, iar sambata pe aproximativ 900 din 1000. Voi toti vorbiti din ce ati citit pe facebook. Ati intrat acolo pe pagina Coruptia Ucide, ati dat share si like si vi se pare ca gata, v-ati facut datoria. Acum v-ati suparat pe „sat” si vreti sa emigrati. Spor la imbarcat! Va asteapta aia sa va puna regi. Au pregatit si ceremonia. Cre-ca!

  7. Cea mai bună inițiativă din ultimii 3 ani!
    Tocmai de aceea sunt convins că nu se va adopta și aplica!

  8. Se dublează/ triplează salariul președintelui si s-a rezolvat problema.

  9. Să vedem de unde mai are clanul bugetarilor bani, când vom fi plecat noi, cei care muncim.

    • Si ce mai pleca el, si pleca si pleca, si apoi s-a facut dimineata si a plecat la munca. De altfel in strainatate e bine rau. De aia voteaza masiv cu AUR acum, ca le promit aia ca nationalizeaza tot si poate se intorc si ei in tara, ca e bine rau in strainatate si de aia nu-i mai intereseaza deloc de Romania. Vai de capu tau, intelegi tu ceva, dar gresit.

    • @cioc esti ca o baba de aia de sta la colt de strada si ne explica ” e rau maica in strainatate, nu sunt caini cu colaci in coada „, dar tind sa cred ca nu prea ai muncit in viata ta , si ce ai facut tu munca, e ceva pe la stat, impins hartii, cafele, solitaire …

  10. Eliminarea inechitatilor din sistemul de pensii, si recalcularea tuturor pensiilor in functie de contributivitate, este dorinta cea mai mare a majoritatii cetatenilor .
    Este insa o dorinta desarta .
    Se pot pierde toate miliardele din PNRR, nu le va pasa de interesul national , iar eliminarea inechitatilor din sistemul de pensii, se adanceste si se va adanci mereu .

    • Da, problema e că o jumătate cetățenii care muncesc nu votează, iar bugetarii bugetofagi speciali votează cu 2 mâini. Iar USL-ul a introdus și mentine și va menține aceste inechitați.

  11. Dacă e prin OUG ,ci nu prin lege,cel puțin în privința pensiilor e neconstituțional(CCR s-a pronunțat la finalul anului trecut pe această temă).

  12. Și chiar și prin lege adoptata reglementarea , constituționalitatea ei depinde de nivelul pensiei rezultate în urma supraimpozitării,pensie care constituie un drept patrimonial asimilabil dreptului de proprietate în sensul art.1 la Protocolul adițional nr.1 la Convenția Europeana a Drepturilor Omului,astfel că o reducere substanțială a nivelului pensiei ar putea fi considerată ca afectând substanța dreptului de proprietate,după cum chiar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis.

  13. Praf in ochi . Timpenii spuse de Ciolacu sa nu taie pensiile specile .
    Taiati pensiile speciale . Nu va ayigeti de mediul privat decit acolo unde manageri au venituri fabuloase . Vedeti managerul OMV .

    • @ Emy Lee – Pai si cam cum sa se atinga de managerii din privat? Cam cum ar putea sa sune legea aia care intervine in strategia salarizarii in mediul privat din bugetul propriu, privat? Poti sa impui, ca stat, o limita inferioara a salariului, un salariu minim, dar salariul maxim e treaba fiecarei companii/firme private. Pana la urma, fiecare salariu din privat aduce bani seriosi la bugetul statului.

  14. Pensionarii de ieri, Salariatii de azi la Transelectrica .

  15. Dupa inflatia de anul trecut si o marire de impozite in mediul privat din 20023 urmeaza alta marire de impozite? PNL, PSD, UDMR vor sa duca AUR in 30%? Sunt sigur ca UDMR nu mai prinde Parlamentul in conditiile astea. Guvernul ia decizii asemeni unui grup de amici in jurul unor beri.

  16. asta e din ciclul „copiii spun lucruri trasnite” , ca sa linisteasca bugetarii, bugetarii sefi, zic lasa ca le-o tragem si celor din privat .. or sa ajunga sa lucreze in romania doar lautarii si bugetarii

    • Cine crezi că are salarii de peste 25000 în privat?!!!! Patronii și acționarii au și alte solutii legale de a scoate bani fără acest supraimpozit! E o falsa problemă că mediul privat va fi afectat.

  17. Guvernul nu are nicio strategie si are nevoie de bani repede. Un TVA de 22% in curand?

    • Dupa alegeri. Pare singura cale de a pune cu siguranta mana pe banii de care au nevoie. Taxarea consumului, adica majorarea de TVA si de accize. Evident, reducerea cheltuielilor publice iese din discutie.

    • Intreaba te de situațiile recente ( minim un deceniu ) cand Anumite Companii scutite de TVA au cerut, obtinut încasarea TVA. Nu e gluma.

    • Pe de altă parte, fostul președinte al Consiliului Fiscal, atrage atenția că problema ține, de fapt, de incapacitatea statului de a încasa mai mulți bani la buget, în condițiile în care veniturile bugetare sunt de 27% din PIB, iar media europeană e de 41%.
      Nu e greu de digitalizat ANAF-ul si de marit colectarea TVA. Dar e cu munca, nu cu OUG-uri.

  18. Domnul a dat, Domnul a luat ! De ce să-i dai salar imens sau pensie nesimțită de la buget, adică de la stat, ca apoi să-l impozitezi și să-ți recuperezi banii ? Nu mai bine le desființezi din start și scapi de o grămadă de birocrație. Iar cu mediul privat n-aveți nici o legătură, nu vă atingeți de el că nu-i dați bani de la buget.

  19. Fumigene marca Ciolanu!

  20. A început campania electorală ?

  21. Ar trebui stabilit un prag limita concret, de X EURO echivalent, de preferinta.
    Asa, salariul presedintelui se poate dubla anul viitor.

  22. Pentru un preopinent al meu care stă prost cu documentarea,prietene drag -în toate țările civilizate(SUA,Germania ,Marea Britanie,Turcia,Israel,Italia,Grecia,Austria,,Belgia,Portugalia,Cipru,Ungaria,Slovenia) etc există atât pensii contributive,cât și pensii ocupaționale.Acestea din urmă își găsesc reglementarea în două directive ale comunității europene nr.86/378/CEE și 96/97/CEE valabile și în România ca efect al aderarii la Uniunea Europeană.Aceste doua directive europene stabilesc criteriile decisive pentru încadrarea unui sistem de securitate socială ca pensii ocupaționale sau de serviciu ,în număr de trei:să aparțină unei categorii sau profesii lucrative determinate,să se refere la un stagiu sau o durată de exercitare a activității relevantă în raport cu condițiile de exercitare a profesiei și să aibă ca reper o remunerație cât mai apropiată de ultima lună de activitate.În ce privește această ultimă cerință Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că ea nu trebuie să se refere neapărat la ultima lună de activitate a funcționarului vizat,ci poate avea în vedere ultima perioadă de activitate,respectiv de pildă ultimele 6 luni sau ultimele 12 luni de activitate.transpunând întocmai aceste directive și statul romîn a reglementat pensiile ocupaționale sau de serviciu pentru magistrați.militari ,polițiști și alte categorii profesionale,cel dintâi pentru magistrați în 1997.Așa au procedat toate statele referite,civilizate, majoritatea membre ale UE.În Portugalia există de pildă zeci de categorii de pensii ocupaționale,în Germania categorii întregi de funcționari publici sunt vizate de pensii ocupaționale,magistrații din toate statele referite au pensii de serviciu sau ocupaționale(la nemți un an de activitate se consideră doi).Pensiile ocupaționale nu sunt pensii contributive,ci necontributive sau parțial contributive și există deci în toată lumea civilizată,sunt stabilite legal și deci nu pot fi opera unui furt,așa cum se sugerează.Ba dimpotrivă în raport de anumite criterii ele sunt pensii meritocratice care au în vedere dificultatea enormă a accederii în profesie,gradul uriaș de restricții și privațiuni care se extinde la toți membrii familliei, izolarea de familie și societate ca efect al regimului de muncă draconic,peste program în mod frecvent și ziua și noaptea.

  23. * statul român
    Am omis Franța care adoptă și ea regimul pensiilor ocupaționale nu numai pentru sistemul de apărare ,ordine publică și justiție dar îl extinde și la funcționari din sistemul privat( cum ar fi distributia gazelor,operă).E vorba practic de aproape toate țările din UE,cu o excepție notabilă -Suedia.

  24. Cu alte cuvinte,Ciolacu a propus să se taie un pic din ciocul extravagantei bugetare!Din ciocul lui Dorneanu,care lua lumină constitutională de la Moscova,se va taia cel mai mult,nu din rautate,ci petru ca îl are cel mai mare.D-aia zicea el ca presa sa-l „pupe in fund”!?

  25. E doar o propunere care va ramane propunere…

  26. despre reducerea cheltuielilor nimic,ciolake?despre lasarea la vatra a secretaurilor de stat inutili,nimic?despre reducerea numarului membrilor consiliilor de administratie ,nimic?doar sa luati mai mult sa stricati,cam atat va duc capetele de tarani din balta brailei…