EXCLUSIV Colegiul Farmaciștilor confirmă „deficitul considerabil” de antibiotice pe piața din România, despre care se știa încă din vară / „Stocurile sunt limitate și distribuite inegal în diferitele regiuni ale țării”
Colegiul Farmaciștilor din România confirmă, într-un răspuns transmis la solicitarea G4Media.ro, „deficitul considerabil” de antibiotice, inclusiv a formelor farmaceutice destinate copiilor, pe piața din România. Instituția precizează că încă din vară a cerut colegiilor județene informații despre această situație, iar în continuare „stocurile sunt limitate și distribuite inegal în diferitele regiuni”.
Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) precizează, referitor la sesizarea privind lipsa antibioticelor, că „a fost informat cu privire la faptul că de mai mult timp, piața farmaceutică din România înregistrează un deficit considerabil în sfera acestei clase de medicamente, inclusiv a formelor farmaceutice destinate copiilor”.
„Suntem desigur la curent cu faptul că stocurile la distribuitori sunt limitate, ceea ce determină, în mod evident, o aprovizionare deficitară a farmaciilor. CFR a solicitat colegiilor județene, încă din vara acestui an, să transmită informații punctuale (denumire comerciala/Denumire Comună Internațională (DCI)/forma farmaceutică/concentrație) referitoare la antibioticele deficitare în farmacie, inclusiv a celor destinate copiilor, pentru a avea o imagine clară a situației din piață.
În același timp, prin interogarea SER privind diferitele antibiotice semnalate ca deficitare în România, se constată că este vorba de stocuri limitate, distribuite inegal în diferitele regiuni ale țării.
În opinia noastră, o evaluare complexă a situației enunțate ar presupune și analiza cantităților puse pe piață de deținătorii de autorizații de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele respective, în perioada semnalată pentru stocuri reduse în raport cu perioada anterioară și de asemenea, o evaluare a necesarului în perioadele respective, care ar fi putut suferi modificări în funcție de situația epidemiologică actuală”, subliniază Colegiul Farmaciștilor, în răspunsul transmis marți G4Media.ro.
Organizația amintește că, de la începutul acestui an, a fost consolidat rolul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în ceea ce privește pregătirea pentru situații de criză în domeniul medicamentelor și al dispozitivelor medicale și gestionarea acestora.
De altfel, amintește colegiul, EMA a subliniat, într-un comunicat dat publicității încă din luna iulie, că „lipsa de medicamente și disponibilitatea redusă a medicamentelor reprezintă o problemă în creștere în UE și pe glob și a fost amplificată de pandemia de COVID-19. Poate avea un impact semnificativ asupra îngrijirii pacientului, provocând raționalizarea medicamentelor și întârzierea tratamentelor critice. Din cauza lipsei de medicamente, pacienții ar putea fi nevoiți să utilizeze alternative mai puțin eficiente și ar putea risca să utilizeze medicamentele incorect.”
„Cauzele deficitului pot include probleme de producție care duc la întârzieri sau întreruperi în
producție, lipsa de materii prime, cerere crescută de medicamente, probleme de distribuție,
întreruperea activității și dezastre naturale”, sublinia agenția europeană.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a comunicat, chiar la sfârșitul săptămânii trecute, că 25 din cele 27 de state membre UE se confruntă cu o criză de antibiotice, ale cărei cauze rămân necunoscute.
„În privinţa antibioticelor, mai ales Amoxicilină şi Amoxiklav, ştim că 25 din 27 de state membre se confruntă cu o criză locală. Încă nu ştim cauza principală a acestei crize, ştim însă că e o cerere sporită”, a declarat Steffen Thirstrup, coordonator-şef, Agenţia Europeană a Medicamentelor, citat de stiriletvr.ro.
Colegiul Farmaciștilor menționează că orice persoană poate semnala lipsa unui medicament la adresa gestionată de Agenția Națională a Medicamentului lipsamedicament@anm.ro.
De asemenea, orice persoană care constată că un medicament este deficitar pe piață se poate informa cu privire la lipsa temporară sau permanentă anunțată de distribuitori și, după caz, la data estimată pentru reluarea comercializării, de pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului.
În plus, prin interogarea Sistemului electronic de raportare (SER) al Ministerului Sănătății (https://ser.ms.ro/access/user) pe baza denumirii comerciale sau a Denumirii Comune Internaționale – DCI a unui medicament care se eliberează pe bază de prescripție medicală, se pot obține informații privind disponibilitatea acestuia pe regiuni și pe țară, stocurile fiind raportate zilnic de către unităţile de distribuţie angro a medicamentelor, importatori, fabricanţi autorizaţi şi farmaciile cu circuit închis şi deschis.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii