Comisia Europeană: Amnistia și grațierea au stârnit și în trecut îngrijorarea Comisiei, problema trebuie abordată prin implementarea recomandărilor din raportul MCV
Comisia Europeană a mai fost îngrijorată în trecut de problema unei posibile ordonanțe de urgență pe tema amnistiei și grațierii iar problema trebuie abordată prin implementarea recomandărilor din raportul MCV, a declarat pentru G4Media.ro un purtător de cuvânt al Comisiei. Pe data de 13 noiembrie, Comisia a adoptat cel mai dur raport de evaluare a justiției în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare de la intrarea României în UE. Executivul comunitar critică fără menajamente acțiunile în forță ale coaliției PSD-ALDE împotriva independenței Justiției și a luptei anticorupție, motiv pentru care a impus României opt recomandări suplimentare față de cele 12 transmise în ianuarie 2017.
”Comisia se așteaptă ca România să înceapă rapid să aplice recomandările MCV, care au fost susținute în unanimitate săptămâna trecută de Consiliu. Vă amintesc de asemenea rezoluția adoptată de Parlamentul European, care solicită guvernului și Parlamentului din România să implementeze integral recomandările Comisiei Europene, GRECO și ale Comisiei de la Veneția. În ce privește o posibilă ordonanță de urgență pe tema amnistiei și grațierii, acesta a fost un subiect și în trecut are a provocat îngrijorări Comisiei iar problema trebuie abordată prin implementarea recomandărilor din raportul MCV”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru G4Media.ro
Cele opt recomandări suplimentare pentru România:
Legile justiției
- Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.
- Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).
Numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar
- Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie.
- Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.
- Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.
- Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.
Codul penal și Codul de procedură penală
- Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală.
- Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.