G4Media.ro

EXCLUSIV Comisia Europeană despre controversatele legi ale justiției, adoptate de guvern: Urmărim…

Sursa foto: GEORGES GOBET / AFP

EXCLUSIV Comisia Europeană despre controversatele legi ale justiției, adoptate de guvern: Urmărim îndeaproape procesul / E important ca legile finale să abordeze preocupările de lungă durată ridicate în contextul MCV

”Comisia Europeană urmărește îndeaproape procesul în curs de desfășurare și rămâne în contact cu autoritățile române cu privire la proiectele de legi privind justiția care au fost adoptate acum de către guvern”, a declarat miercuri pentru G4Media un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

G4Media a adresat Comisiei Europene o întrebare legată de adoptarea în guvern a controversatelor proiecte ale justiției, criticate dur de o parte a asociațiilor de magistrați și dinspre societatea civilă.

”Este important ca legile finale să abordeze preocupările de lungă durată ridicate în contextul MCV și să îndeplinească etapele convenite în cadrul PNRR”, a mai declarat pentru G4Media Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Oficialul european a mai amintit declarația vicepreședintei Vera Jourova din timpul ultimei sale vizite în România: „Observăm o determinare politică și un impuls real pentru a avansa semnificativ în procesul de reformă”.

Reamintim că guvernul Ciucă a adoptat miercuri în ședința de guvern trei proiecte esențiale: Proiect de Lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Proiect de Lege privind organizarea judiciară și Proiect de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Cele trei proiecte merg acum în Parlament pentru dezbatere și vot.

Sunt proiectele inițiate de actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, care au fost puse în dezbatere din 2020 și care de-a lungul timpului au fost amplu dezbătute și criticate de magistrați și asociații civice.

Chiar în ziua adoptării de către guvern, Laura Ștefan, de la think-tank-ul Expert Forum, a avertizat asupra mai multor modificări cu efect nociv din cele trei proiecte ale legilor justiției.

Prima modificare radicală este dispariția prevederilor legate de numirea și revocarea polițiștilor în poliția judiciară prin ordin al Procurorului General. Polițiștii judiciari sunt cheie în dosarele instrumentate de procurori, iar până acum procurorul general avea cuvântul decisiv în privința acestora. Prin eliminarea acestor prevederi din lege se deschide calea spre controlul politic asupra polițiștilor judiciari.

La 11 august, trei asociații de magistrați au criticat în termeni duri legile justiției, într-o scrisoare deschisă trimisă Comisiei Europene, acuzând Guvernul că prin măsurile propuse sau deja adoptate, ”sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind grav periclitată”.

În scrisoarea deschisă se mai arată că niciuna dintre recomandările cheie din rapoartele recente ale Comisiei Europene privind legislația în domeniul justiției nu a fost respectată de România.

Cele trei asociații de maigistrați le cer oficialilor de la Bruxelles să folosească toate mijloacele de care dispun ”pentru a reda magistraților de bună credință speranța că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România”.

În caz contrar, prin inacțiunea Comisiei Europene, ”distrugerea justiției va fi completă, iar tratatele UE în România vor fi compromise total și iremediabil”, susțin cele trei asociații de magistrați.

Asociația Formului Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au adresat scrisoarea deschisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintei Comisiei, Vere Jourova și comisarului european pe justiție, Didier Reynders.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Ha, ha, ha… cică „urmăresc”. Vai…. nu ii intersează că G4media e pe perfuzii?

    • Iar tu dus cu capul . Zile Ionele și trage apa că miroase .

    • Ivane, plagiatorii din guvern (Ciuca PNL, Tampeanu PSD/PNL, Bode PNL, Grindeanu PSD etc) sunt pe perfuzii, au furat si acum vor sa scape nepedepsiti, schimband legile in favoarea lor.

    • Cei doi elefanti sunt inca in camera, iar Johannis a dat binecuvantarea pentru stabilitate.

  2. “Oficialul european a mai amintit declarația vicepreședintei Vera Jourova din timpul ultimei sale vizite în România: „Observăm o determinare politică și un impuls real pentru a avansa semnificativ în procesul de reformă”.
    Asta e tot. Restul e tăcere. De ce? Păi a explicat Iohannis: “ pentru România statul de drept nu mai e o problemă”.
    Cum s-a ajuns aici? Ei, chiar sunt curios ce explicații vor găsi unii și alții…

  3. Cei de la Comisia Europeana sunt niste natarai fraieri, care au tratat cu usurinta si cazurile altor state (Ungaria, Polonia), pana cand au constatat ca sunt luati la misto si guvernele distrugeau sistematic justitia independenta.
    Si n-au invatat nimic!
    Cand se vor trezi europenii naivi ca mafiotii PSD+PNL+UDMR isi bat joc de ei va fi tarziu, banii europeni vor fi deja furati, iar infractorii politici scapati prin legile pe care si le-au facut cu dedicatie.
    Iar Romania va intra si ea in grupul tarilor iliberale, unde guvernantii isi fac propria justitie care sa le permita sa fure fara sa pateasca nimic.

    • Nu te grăbii in afirmații . Nu sunt cei de la UE atât de neinformați . Să așteptăm reacția lor și discutăm .

  4. Oficialii europeni nu sunt naivi, in actuala conjuctura militaro politica din europa accepta si aceste compromisuri cu PSD la fraiile tarii.Ati mai auzit decand a inceput conflictul din Ucraian de Sosoaca pe cei de la AUR si PSD cu o orientare spre alte valori?

  5. Cred ca dacă nu aveau o intelegere pe sub masa cu UE, nu aveau curajul sa adopte asemenea legi. Au dat tot ce e mai bun din tara și in schimb au cerut libertatea lor. Comisia Europeana a ajuns presul de sters picioarele a infractorilor „speciali” din Romania

    • Comisia Europeană s-a compromis definitiv când a acceptat PNRR-ul lui Ghinea. O să vedeți ce o să crească AUR speculând dezastrul făcut de Usr-ist!

  6. In Romania nu exista justitie …….,e o „justitie „a politicienilor infractori si corupti ca sa ii apere in toate furtisagurile si mizeriile pe care le comit acestitradatori si hoti ai natiuni.

    • DAR PENTRU CARE PLATIM MILIARDE DE EURO ANUAL NUMAI CA SA NU FACA NIMIC SI SA DEVINA MILIONARI IN EURO DIN PENSII.

  7. singura sansa este iesitul in strada ca sa vada si aia ce legi vor astia sa adopte

  8. Noroc că suntem membrii UE, că altfel ne-ar fura și ne-ar compleși cu corupția lor, politicienii români! Ar fi ca înainte aderarea României, la UE

  9. De ce nu mi-ați publicat comentariul de la 22:18? Păcat…

  10. Minți cu nerușinare! Pe 10 august 2022 au ieșit la comemorare fix 38 de oameni care până la urmă s-au luat la bătaie între ei. Evident au dat apoi vina jumate pe jandarmerie și cealaltă jumătate pe galerii!

  11. Cine a ieșit în stradă cu pancarte „toți pentru justiție”? Ce partid s-a identificat cu cei mai corupți judecători, Camelia Bogdan și Dănileț?

  12. O dezamăgire cu cenzura voastră subiectivă!
    Textul meu nu ataca pe nimeni, doar prezenta informații cheie despre cum trebuia structurată acea “scrisoare” pentru a-i mobiliza pe cei de la Comisia Europeană.

  13. „Urmarim indeaproape pprocesul” inseamna „Faceti ce vreti, avem probleme mult mai arzatoare, oricum v-am promis ca va scapam de MCV, azi UNITATEA statelor Europei in fata Rusiei e mai importanta decat coruptia voastra”!!!