EXCLUSIV Comisia Europeană despre controversatele legi ale justiției, adoptate de guvern: Urmărim îndeaproape procesul / E important ca legile finale să abordeze preocupările de lungă durată ridicate în contextul MCV
”Comisia Europeană urmărește îndeaproape procesul în curs de desfășurare și rămâne în contact cu autoritățile române cu privire la proiectele de legi privind justiția care au fost adoptate acum de către guvern”, a declarat miercuri pentru G4Media un purtător de cuvânt al executivului comunitar.
G4Media a adresat Comisiei Europene o întrebare legată de adoptarea în guvern a controversatelor proiecte ale justiției, criticate dur de o parte a asociațiilor de magistrați și dinspre societatea civilă.
”Este important ca legile finale să abordeze preocupările de lungă durată ridicate în contextul MCV și să îndeplinească etapele convenite în cadrul PNRR”, a mai declarat pentru G4Media Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Oficialul european a mai amintit declarația vicepreședintei Vera Jourova din timpul ultimei sale vizite în România: „Observăm o determinare politică și un impuls real pentru a avansa semnificativ în procesul de reformă”.
Reamintim că guvernul Ciucă a adoptat miercuri în ședința de guvern trei proiecte esențiale: Proiect de Lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Proiect de Lege privind organizarea judiciară și Proiect de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Cele trei proiecte merg acum în Parlament pentru dezbatere și vot.
Sunt proiectele inițiate de actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, care au fost puse în dezbatere din 2020 și care de-a lungul timpului au fost amplu dezbătute și criticate de magistrați și asociații civice.
Chiar în ziua adoptării de către guvern, Laura Ștefan, de la think-tank-ul Expert Forum, a avertizat asupra mai multor modificări cu efect nociv din cele trei proiecte ale legilor justiției.
Prima modificare radicală este dispariția prevederilor legate de numirea și revocarea polițiștilor în poliția judiciară prin ordin al Procurorului General. Polițiștii judiciari sunt cheie în dosarele instrumentate de procurori, iar până acum procurorul general avea cuvântul decisiv în privința acestora. Prin eliminarea acestor prevederi din lege se deschide calea spre controlul politic asupra polițiștilor judiciari.
La 11 august, trei asociații de magistrați au criticat în termeni duri legile justiției, într-o scrisoare deschisă trimisă Comisiei Europene, acuzând Guvernul că prin măsurile propuse sau deja adoptate, ”sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind grav periclitată”.
În scrisoarea deschisă se mai arată că niciuna dintre recomandările cheie din rapoartele recente ale Comisiei Europene privind legislația în domeniul justiției nu a fost respectată de România.
Cele trei asociații de maigistrați le cer oficialilor de la Bruxelles să folosească toate mijloacele de care dispun ”pentru a reda magistraților de bună credință speranța că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România”.
În caz contrar, prin inacțiunea Comisiei Europene, ”distrugerea justiției va fi completă, iar tratatele UE în România vor fi compromise total și iremediabil”, susțin cele trei asociații de magistrați.
Asociația Formului Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au adresat scrisoarea deschisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintei Comisiei, Vere Jourova și comisarului european pe justiție, Didier Reynders.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii