G4Media.ro

EXCLUSIV Compania Gabriel Resources cere României despăgubiri totale de 6,5 miliarde de…

Sursa Foto: Alba24/ Autor: Ivan Rous

EXCLUSIV Compania Gabriel Resources cere României despăgubiri totale de 6,5 miliarde de dolari, dublu față de suma inițială / Procesul privind blocarea exploatării miniere de la Roșia Montană a intrat în ultima fază: urmează pronunțarea Tribunalului de arbitraj

Procesul privind blocarea exploatării miniere de la Roșia Montană a intrat în ultima fază, fiind închisă procedura prezentării cazului de către părți, astfel că se așteaptă decizia finală a Tribunalului de arbitraj, a anunțat, vineri, compania canadiană Gabriel Resources.

UPDATE: În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari. Potrivit surselor G4Media, suma finală solicitată de Gabriel prin recalcularea dobânzilor s-a dublat, ajungând la 6,5 miliarde de dolari. Rămâne la latitudinea judecătorilor să decidă dacă și cât va primi Gabriel Resoursces cu titlu de despăgubiri.

Știrea inițială: Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă la 14 septembrie 2023.

„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, afirmă compania.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul de arbitraj ICSID, tribunalul trebuie să emită o decizie finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii. Cu toate acestea, tribunalului i se permite să ia un termen suplimentar de 60 de zile dacă nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp.

„Încheierea procedurii de către tribunalul ICSID este o evoluție binevenită și semnalează sfârșitul prezentării cazului de către părți și hotărârea tribunalului de a nu mai avea nevoie de alte informații din partea părților. Gabriel așteaptă acum primirea deciziei tribunalului”, a declarat Dragoș Tănase, președintele și directorul executiv al Gabriel Resources, citat în comunicat.

Context. În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă stoparea oricărui proiect de exploatare minieră.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Nu-i nimic se mai triplează odată taxele companiilor românești si se rezolvă! Am încredere in PSD!

  2. De ce nu se judecă și cu UNESCO acești afaceriști rapaci? Înscrierea în patrimoniul mondial nu este un argument suficient de puternic pentru ei că trebuie să renunțe definitiv?

  3. nimic nou ptr romania, new bechtel? acum incepem sa realizam ce inseamna sa plece milioane de romani si daca 0.1% ar fi fost fost profesionistii pe care ii dorim, sigur nu am fi avut astfel de situatii….

    • Afacerea este inițiată de cleptomanii rusofili PSD-PNL-UDMR-AUR. Mai știți când Băsescu din poziția de Președinte făcea lobby pentru „locurile de muncă”? Din afacere dacă ieșea furau cleptomanii rusofili. Dacă nu ieșea firma dădea statul in judecată si câștiga, deci furau tot cleptomanii rusofili, dar cu DNA in cârcă plăteau unii dintre politicieni. Până ce a fost zdrobit DNA au lăsat-o moale, si acum ies iar pe piața!

  4. E o vorbă, decât cu un prost la câștig, mai bine cu un deștept la pierdere. Ăștia sunt și proosti și nu ne aduc decât pierderi.

  5. E o vorbă, decât cu un proost la câștig, mai bine cu un deștept la pierdere (sau pagubă). Ăștia sunt și proosti grămadă și nu ne aduc decât pierderi.

  6. În două-trei luni vom avea verdictul.Sunt șanse mici de respingere a acțiunii(doar dacă împrejurări obiective au împiedicat clasificarea,declararea și inregistrarea Roșiei Montana ca sit în patrimoniul UNESCO încă din anul 2015 când a demarat proiectul investitorului reclamant),așa că suntem cel mai probabil buni de plată cu o sumă consistentă ,uriașă(mă îndoiesc însă că cea finală solicitată)