G4Media.ro

EXCLUSIV Compania lui Elliott Broidy susține că Armata României folosește o ”soluție…

sursa foto: Facebook/ Ministerul Apărării Naționale

EXCLUSIV Compania lui Elliott Broidy susține că Armata României folosește o ”soluție falimentară” de comandă și control care pune în pericol viața militarilor. Circinus s-a retras din procedura de licitație pentru modernizarea sistemelor de comandă lansând acuzații grave

Compania lui Elliot Broidy lansează acuzații grave la adresa oficialilor din Ministerul Apărării, după ce în urmă cu un an, în iunie 2018, a decis să se retragă din procedura de licitație pentru modernizarea sistemelor de comandă ale Armatei Române, rezultă dintr-o serie de documente obținute de G4Media.ro. Într-o scrisoare adresată în 6 iunie 2018 fostului ministru al Apărării, Mihai Fifor, oficialii Circinus susțin că sistemul de comandă și control utilizat în prezent de Armată, cunoscut sub numele de BC2A, este o ”soluție falimentară” și că pune în pericol viața militarilor. Circinus este vizată de o anchetă în Statele Unite, iar potrivit presei americane procurorii verifică în ce măsură Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump.

  • Ministerul Apărării nu a răspuns până la ora publicării articolului la întrebările transmise de G4Media.ro. Fostul ministru Fifor nu a fost disponibil pentru comentarii.

”Așa cum numeroase departamente din cadrul ministerului apărării au documentat și numeroși parteneri ai Satelor Unite/ NATO au confirmat, actualul sistem utilizat de România, BC2A, a picat cu ocazia în timpul mai multo r exerciții militare Saber Strike din Polonia”, se arată în scrisoarea semnată de unul dintre directorii Circinus, Alan B. Stone și transmisă acum un an ministrului apărării, dar și Ambasadorului SUA la București, Hans Klemm.

În replică, Ministerul Apărării susține într-un răspuns către Circinus transmis în august 2018 că a optat pentru continuarea soluției C2 (Comandă și Control), dar care a fost îmbunătățită, astfel că riscurile operaționale asupra cărora avertizează oficialii companiei au fost eliminate.

Totuși, un ultim incident a avut loc pe 20 iunie 2019, când militarii ai armatei SUA, care luau parte la un exercițiu NATO de amploare, au intrat cu vehiculele blindate peste culturi agricole în apropiere de Fetești. După incident, ministerul apărării a anunțat o anchetă, iar armata SUA a anunțat că va colabora ”îndeaproape cu autorităţile militare şi civile din România pentru investigarea acestui incident”. Nu este clar în acest moment dacă incidentul are legătură cu sistemul de comunicații utilizat de Armata Română sau din s-a produs din alte motive.

Subiectul pe larg

Elliot Broidy

Compania Circinus, controlată de Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii de top din campanie ai președintelui Donald Trump, a semnat la data de 1 februarie 2018 un memorandum cu compania de stat Romarm.

Într-o serie de explicații oferite după semnarea memorandumului, Circinus a admis că scopul memorandumului încheiat este ”dezvoltarea soluțiilor moderne C4I pentru capacitățile militare ale României se adresează chestiunilor cybersecurității, ce țin de câmpul de luptă modern, urmând să interacționeze cu tehnologii moderne, inclusiv recentele achizitii de apărare antirachetă și vehicule blindate, realizate de forțele armate române”.

Pe scurt, Circinus și-a făcut în ultimii doi ani un intens lobby intern și extern pentru implementarea de către armata română a unui sistem mai avansat, care integrează mai multe componente de comunicații: C4I (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence). (Detalii aici)

Miza ar fi un contract care depășește 200 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, Armata Română utilizează în prezent un sistem mai puțin sofisticat tehnologic, sistemul C2 (Comandă și Control) iar soluția tehnologică este dezvoltată de Interactive Systems, considerat principalul competitor intern al Companiei Circinus.

Interactive Systems & Business Consulting, S.R.L este o companie controlată de Iulian Herșcovici și Radu Lupu (50-50). Compania se prezintă drept furnizor de sisteme de informații și comunicare în domeniul apărării.

Circinus se retrage din cursă acuzând ministerul că a măsluit licitația

Într-o scrisoare semnată de Alan B. Stone, unul dintre directorii Circinus, transmisă în data de 5 iunie 2018 fostului ministru al apărării, Mihai Fifor, compania americană anunță că se retrage din procedura de licitație pentru modernizarea sistemelor Armatei și acuză ministerul pe față că favorizează producătorul român.

Redăm mai jos un fragment relevant din scrisoare:

”Mulțumim sincer pentru întâlnirea avută azi. Preocuparea dvs pentru soluția C4I este evidentă.

Totuși, procedura de achiziție prezentată azi obligă echipa noastră să lucreze cu o soluție falimentară care nu-și are locul în bătăliile moderne. Așa cum numeroase departamente din cadrul ministerului apărării au documentat și numeroși parteneri ai Satelor Unite/ NATO au confirmat, actualul sistem utilizat de România, BC2A, a picat cu ocazia în timpul mai multo r exerciții militare Saber Strike din Polonia.

Prin procedura propusă azi, impuneți o soluție falimentară utilizată de un batalion românesc deși 11 parteneri NATO, 13 țări și armata Statelor Unite utilizează soluția companiei noastre.

Procedura de achiziție ne forțează să renunțăm la o soluție funcțională pentru o tehnologie falimentară care pune în pericol viețile soldaților. Soluția noastră a inclus mereu intra și inter-operabilitatea cu echipamentele și capabilitățile existente.

Procedura în curs va perpetua riscurile prin care actualul sistem pune în pericol forțele armate române și partenerii SUA și NATO.”

Răspunsul Ministerului Apărării: Riscurile au fost eliminate

Într-un răspuns transmis Circinus în august 2018 și semnat de șeful departamentului armament, Andrei Ignat (între timp schimbat din funcție), se arată negru pe alb că ”intenția Ministerului Apărării Naționale este să păstreze soluția C2 care a fost deja achiziționată și este în prezent utilizată de către forțele terestre”.

”Asigurarea compatibilității cu aplicația C2 este o decizie care aparține beneficiarului, adică conducerii forțelor terestre. Presupun, totuși, că suntenți în temă cu faptul că procesul de actualizare a soluției C2 este deja realizată pentru versiunea 2018, în toate unitățile care utilizează acest software. Versiunea 2018 a softului utilizat în prezent îndeplinește cerințele specifice standarului MIP 3.1 și în consecință acest lucru reprezintă o îmbunătățire semnificativă în termenii interoperabilității cu alte soluții C2 în funcțiune în alte țări NATO. Astfel, riscurile menționate în scrisoare dvs au fost eliminate”, se mai arată în răspunsul transmis de șeful Departamentului Armamente din MapN către Circinus.

Între timp, Andrei Ignat a fost schimbat din funcție. Pe data de 8 iunie 2019, ministrul Apărării, Gabriel Leş, l-a eliberat din funcţie. Potrivit unor surse citate de Digi24.ro, Andrei Ignat era un apropiat al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, și a fost implicat în blocarea licitației pentru achiziționarea corvetelor.

Circinus revine cu acuzații grave

Într-o noua scrisoare adresată în septembrie 2018 fostului ministru al Apărării, Mihai Fifor, compania Circinus atrage din nou atenția asupra unor riscuri generate de utilizarea sistemului C2 (Command an Control).

Noua scrisoare este semnată de directorul Circinus, Stan Manning și este adresată, pe lângă ministru, și șefului statului major al Armatei, generalului Nicolae Ciucă și Ambasadorului SUA la București, Hans Klemm.

Directorul Circinus susține că că actuala tehnologie utilizată de armata română (BC2A) se confruntă cu trei mari provocări referitoare la securitate, interconectivitate și administrarea rețelei.

În ce privește riscurile funcționale, reprezentantul Circinus afirmă, de pildă, că aplicația BC2A nu dispune de un sistem de mesagerie integrat în sistemul de alertă utilizat de administrator atunci când conexiunea se întrerupe.

Sursa: Facebook/ Ministerul Apărării Naționale

Circinus indică apoi o serie de neajunsuri tehnice din care rezultă că tehnologia utilizată este depășită și că prezintă o serie de ”riscuri operaționale”.

”Aceste riscuri afectează drastic flexibilitatea operațională, limitează interoperabilitatea și cresc în mod semnificativ riscurilor de cyber security pe câmpul de luptă și reduc în mod alarmant eficiența”, se mai arată în scrisoarea către ministrul apărării.

”Din toate motivele de mai sus, reiterăm în mod respectuos refuzul nostru de a valida, colabora și lucra cu o soluție falimentară”, încheie Stan Manning scrisoarea către Fifor.

Circinus pledează din nou pentru soluția dezvoltată de companie, C4I, susținând că protejează viața soldaților.

Reprezentanții Circinus susțin că, prin utilizarea C4I, ”noile sisteme de luptă precum sistemul de rachete Patriot, Sistemul de rachete balistice Aegis și vehiculele blindate Piranha precum și alte noi sisteme achiziționate de aramata română vor avea capacitate de opeare, siguranță și sustenabilitate și vor asigura o integrare cu toate forțele românești și ale alilaților (SUA, NATO, alți parteneri)”.

Echipa Circinus este condusă de general-locotenent (în rezervă) Mark Bowman, fost director al biroului de Comandă, Control, Comunicații și Computere din cadrul Pentagonului.

Circinus s-a asociat cu Systematic, o companie daneză care produce sistemul de Comandă și Control pentru armata americană și pentru alte țări.

Compania Circinus este vizată de o anchetă în Statele Unite

The Wall Street Journal a dezvăluit pe 21 iunie că procurorii americani și-au intensificat cercetările în ce-l privește pe fundraiser-ul Elliott Broidy, fiind vizate persoanele care au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump.

Potrivit sursei citate, procurorii verifică în ce măsură Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump. Publicația americană menționează în context faptul că Broidy a invitat câțiva oficiali din Angola și România la ceremonia de inaugurare din 2017, cu referire directă la Liviu Dragnea, condamnat între timp la închisoare.

La începutul lunii aprilie, procurorii federali din Brooklyn au cerut comitetului de investire al președintelui Trump documente referitoare la potențialii clienți ai lui Broidy și ai companiei sale, inclusiv politicienii străini care au participat la ceremonia de inaugurare la invitația lui Broidy, potrivit unor surse familiare cu subiectul, citate de Wall Street Journal. Compania Circinus furnizează expertiză în domeniul intelligence pentru guverne și alți clienți.

”Broidy a invitat câțiva oficiali din Angola și România la ceremonia de inaugurare din 2017, inclusiv un român care urma să fie judecat pentru corupție câteva săptămâni mai târziu (n.r. este vorba de Liviu Dragnea, fostul lider PSD). Broidy i-a prezentat pe oficialii din Angola mai multor membri ai Congresului în timpul vizitei, care a avut loc imediat după ce guvernul Angolei a acceptat să-i plătească companiei sale 6 milioane de dolari pentru serviciile prestate”, scrie WSJ.

Sursa Foto: Facebook/ Ministerul Apărării Naționale

Citește și

Wall Street Journal: Procurorii își intensifică cercetările în cazul Broidy/ Au cerut documente despre politicienii invitați la ceremonia de investire a lui Trump/ Cazurile oficialilor din România și Angola, menționate în articolul WSJ

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nu e mare scofala, pur și simplu oficialii Circinus Defence LCC au lucrat atat de mult cu Armata Rosie, incat orice alta abordare referitoare la comandă și control li se pare a fi falimentara…
    Mr. Broidy,
    Sa stiti ca nu in orice armata din lume da rezultate metoda de comanda bazata pe Makarov-ul pus la tampla si de pufoaika servita din belsug soldatului din linia intai…!

  2. Vai, da ce la fix v-a „căzut” incidentul cu lanurile de porumb!
    Circinus asta nu e compania aia cu israielieni, pe care voia să o bage Draknea in Armata Română? Nu le-au mers mânăriile ( nu au ajuns la struguri) și acum fac pe virginele, cica s-au retras singuri, nu că erau probleme cu combinațiile pe care incercau sa le facă…..
    V-ar face plăcere să puneți control pe toate informațiile, nu? Israielienii, rușii s-ar bucura tare mult.. cred că la problemele pe care le aveti in SUA, nu ești acceptat in veci pentru a dezvolta ceva pt NATO; acum faceți anti-lobby pt competitori, nu??
    Încă sperați sa ii scoateți pe ceilalți, chiar daca nu mai aveți pile cu Draknea

  3. Mai multa documentare ar fi utila aici legat de context mai ales si de notiunile utilizate. De fapt vorbim de dorinta systematic de a reveni pe piata din Romania in care au mai fost prezenti si din care au iesit cu un maret fail

  4. Broidy nu sunt smecherii care au organizat intilnirea lui Dragnea cu Trump iar in SUA s-a deschis dosar penal ? nu ma mira faptul, cu atit mai mult ca si in Romania la cirma acuma sunt niste kgbisti antiromani

  5. Nu știu ce proverbe au americanii, dar să-l traducă pe ăsta : ”Strugurii sunt acri, zise vulpea care nu ajungea la ei”. Dacă așa ar fi cum zice musiu Broidy, NATO ne-ar fi sesizat de mult.
    Singurul lucru care amenință structura armatei noastre, este corupția. Nimic altceva.

  6. „Cine nu cumpara de la mine e prost!” hahahahaha

  7. Referitor la poza… Cine e mintea creata care a imbracat soldatul in camuflaj ALBASTRU, ca sa-l trimita apoi pe un teren cu iarba uscata…?

  8. Foarte interesant subiectul.

    Nu Circinus si interesele sale financiare si contractuale sunt problema. In mod evident orice producator de marfa doreste sa o valorifice pe bani buni oriune are o piata de desfacere. Negati libertatea comertului international?

    Problema e cum au ajuns tancurile americane drept in lanurile unor sateni. Iar problema asta chiar e serioasa daca comenzile militare au fost eronate. Daca comanda a apartinut armatei romane (si nu am nicio indoiala ca asa stau lucrurile pentru ca e absurd ca o armata straina sa cunoasca mai bine decat armata locala caracteristicile propriului teritoriu) inseamna ca sistemele de comunicare a comenzilor nu au functionat sau pur si simplu comenzile au fost gresite.
    Comenzile gresite presupun eroare umana.
    Comunicarea comenzilor s-a facut cu sisteme de comunicatie. Daca acele sisteme nu sunt cunoscute e posibil sa se fi transmis comenzi eronate din cauza necunoasterii sistemelor de comunicatie. Deci, tot eroare umana.
    Daca sistemele de comunicatie nu sunt compatibile NATO si asta e o problema, pentru ca pot aparea probleme in receptionarea si decodificarea comenzilor.
    As vrea sa cred ca singura problema este ca sistemele de comunicatie folosite de armata romana sunt asa cum au spus cei de la Circinus, pentru ca asta se poate remedia prin achizitia unor sisteme compatibile.
    In schimb, daca comenzile au fost eronate indiferent de sistemul de comuncatie folosit, atunci tancurile americane chiar nu au nicio vina ca au ajuns in lanurile satenilor, armata americana nu au de ce sa plateasca despagubiri, iar problema este a armatei romane si e foarte grava.

  9. Normal că contează și firma; NATO nu se aprovizionează cu echipamente de la colțul străzii, înafara că trebuie să fie compatibile, nu pot fi cumpărate de la oricine fara sa se verifice dacă în spatele lor nu sunt cumva spioni sau companii ale inamicului…daca nu îndeplinești anumite condiții nu poți să le vinzi nimic. Și nu cred că echipamentele/ sistemele folosite de Armata Română sunt folosite doar de ea, trebuie sa fie același peste tot, în toate armatele care fac parte din NATO, daca vor sa conlucreze.
    Erori umane pot fi pester tot, inclusiv la piloții de avioane. De poliția de frontieră, prin sistemele căreia s-au scurs tone de droguri, s-a mai auzit ceva?
    Bănuiesc că deja se anchetează incidentul- eroare de echipamente, eroare umană cu sau fara intenție, ceva „ajutor”, „bruiaje” sau chestii de la răsărit…
    Bine că suntem în condiții de pace și nu în condiții de război reale-ca de asta se și fac aceste exerciții, sa se verifice cum acționează împreună, astfel încât să corecteze problemele.

  10. ….PRASTII…prastii ca in orientul mijlociu,in palestina,EXPORTATI????????DA ,NE SI NOUA!!!!!!