EXCLUSIV Compania magnatului Gabriel Comănescu va fi beneficiara unor proiecte de aproape 600 de milioane de euro din PNRR, alături de Romgaz. GSP, singura firmă privată aleasă de Ministerul Energiei să primească bani europeni fără licitație
Capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență prevede două proiecte pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului, ambele urmând să fie derulate cu compania românească privată GSP Power, unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți, județul de baștină al ministrului Energiei. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 585 de milioane de euro. Nu e clar cum a ajuns compania magnatului Gabriel Comănescu să fie unica firmă privată menționată expres in capitolul elaborat de Ministerul Energiei din PNRR.
De altfel, în documentul consultat de G4Media..ro nu se face referire la vreo licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP. Ministerul Energiei nu a răspuns la întrebările G4Media.ro până la publicarea articolului.
Gabriel Comănescu, preşedintele companiei, a declarat într-o întâlnire cu câțiva ziariști că proiectele GSP Power au fost incluse în PNRR întrucât îndeplinesc toate cerinţele europene privind finanţarea din aceste fonduri. „Este un proiect care întruneşte toate cerinţele comunităţi europene şi care asigură şi problema tranziţiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur”, a spus Comănescu. El a mai susținut că ”singura mea problemă în momentul de faţă este că sunt român, este un atac făţiş împotriva unui român”.
Primul proiect, în valoare totală de 320 de milioane de euro, implică un parteneriat între compania de stat Romgaz și compania GSP Power SRL, înființată anul trecut în cadrul grupului GSP și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Proiectul vizează dezvoltarea unui proiect de tipul „oraș verde” în Hălânga, județul Mehedinți, respectiv: o instalație de gaz cu capacitate instalată de 159 MW (135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 100 MW (70 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).
Cel de-al doilea proiect, în valoare totală de 265 de milioane de euro, este de asemenea un parteneriat între Romgaz și GSP Power pentru dezvoltarea unui „oraș verde” în Constanța, care va include de asemenea o instalație de gaz cu capacitatea de 158 MW (tot în valoare de 135 milioane de euro), un parc fotovoltaic de 20 MW (15 milioane de euro), o instalație de producere a hidrogenului verde (55 milioane de euro) și o instalație de captare a dioxidului de carbon (60 milioane de euro).
Parteneri în aceste proiecte vor fi și Siemens și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea.
Implementarea acestor investiții va avea loc în perioada 2021-2024.
Anul trecut, în septembrie, fostul șef al Romgaz, Adrian Volintiru, și șeful GSP Gabriel Comânescu semnau, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Energiei Virgil Popescu, un memorandum pentru construirea noi centrale de la Halânga, o centrală nouă pe gaze de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale de la Halânga, aflată în faliment.
Potrivit planurilor inițiale obținute de profit.ro, investiția urma să fie finanțată de GSP Power, centrala urma să fie ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot această companie va opera și centrala. Romgaz va livra gazele și va primi energia electrică produsă aici.
Documentul obținut de G4Media.ro mai include un proiect pe hidrogen, respectiv o unitate de producție a hidrogenului verde, doar că acesta va fi implementat de compania de stat Hidroelectrica, având o valoare de 100 de milioane de euro.
Un alt proiect inclus este o centrală fotovoltaică pentru producerea și stocarea hidrogenului verde și utilizarea acestuia folosind stocarea electricității (baterii și supercondensatoare). Și acest proiect va fi totuși implementat de o companie de stat, deoarece este localizat pe platforma centrală Cernavoda SA, operată de Nuclearelectrica.
Omul de afaceri Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai vocali jucători din piaţa autohtonă a energiei. În 2018, două persoane legate direct de Gabriel Comănescu fuseseră promovate de fostul premier Viorica Dăncilă în poziţii-cheie din sistemul energetic. Mai precis, Gheorghe Constantin – fost director în GSP – fusese numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, adică exact agenţia care gestionează operaţiunile în care compania unde a lucrat Constantin are cele mai mari interese de business. Gheorghe Constantin a fost revocat abia în 2021, potrivit declarației de avere. De asemenea, un alt director din compania GSP, Florin Radu Ciocănelea, fusese numit de fostul premier Dăncilă în funcţia de consilier de stat cu atribuţii în energie. Ciocănelea a fost, de altfel, chiar administrator al Grup Servicii Petroliere. Florin Ciocănelea a murit în 2019.
Gabriel Comănescu are totodată și o mare influenţă și în viaţa politică din judeţul Constanţa, mesajele sale fiind deseori preluate de autorităţile locale sau de parlamentarii constănţeni.
Actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, spunea anul trecut pentru G4Media, în contextul în care era candidatul USR PLUS la Primăria Constanța, că omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere, l-ar fi chemat la București la sfârșitul lunii mai 2020 să îi ceară retragerea candidaturii, pentru a-l susține pe candidatul PNL Vergil Chițac. Deputatul USR susținea că s-a întâlnit cu magnatul la unul dintre sediile companiei sale din capitală pentru că era curios ce vrea să îi transmită unul dintre investitorii constănțeni. Stelian Ion a declarat pentru G4Media că afaceristul Gabriel Comănescu i-a vorbit mai întâi despre potența sa financiară, iar apoi i-a cerut să se retragă din cursa pentru Primăria Constanța pentru că, în caz contrar, „își va folosi toată influența și banii” și va face tot posibilul să iasă Vergil Chițac primar, candidatul PNL pe care Comănescu l-a susținut și în urmă cu 4 ani, la alegerile locale. (Detalii aici)
Grup Servicii Petroliere (GSP) este firma română cu cele mai puternice legături de afaceri cu Rusia, fiind dată drept exemplu în trecut chiar de fostul preşedinte, Traian Băsescu. Compania fondată de Gabriel Comănescu a avut contracte de zeci de milioane de euro cu companii de stat ruseşti din energie pentru lucrări de foraj marin.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
43 comentarii