G4Media.ro

EXCLUSIV Consiliul Local dintr-o comună din Botoșani a acordat unui cămin cultural…

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro

EXCLUSIV Consiliul Local dintr-o comună din Botoșani a acordat unui cămin cultural numele lui Gică Manole, un istoric acuzat de antisemitism, negarea Holocaustului și care are în curtea casei un bust al criminalului de război Ion Antonescu

Consiliul Local al comunei Havârna din județul Botoșani a aprobat, pe data de 29 februarie 2024, acordarea numelui lui Gică Manole pentru căminul cultural dintr-un sat al localității. Istoric extrem de controversat, Manole a fost acuzat, în repetate rânduri, de antisemitism, negarea Holocaustului și că a făcut apologia lui Ion Antonescu, criminal de război. ”Sunt acuze nefondate, domnul profesor iubește pe toată lumea, nu este nici xenofob, nici rasist”, a declarat inițiatorul proiectului, primarul Rodica Baltă (PSD).

”Vag am auzit despre controversele din jurul lui. O să analizez această situație”, a fost reacția prefectului Sorin Cornilă (PNL), a cărui instituție are drept atribuție verificarea legalității hotărârilor de consiliu local.

”Este inadmisibil ca, în România anului 2024, un cămin cultural, locul din inima comunității unde sunt promovate tradițiile noastre locale, să poarte numele unui personaj care alterează istoria în cel mai sinistru mod posibil și care redesenează imaginea criminalilor de război, transformându-i în eroi naționali”, a declarat deputatul Alexandru Muraru (PNL), fost Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

În ultima zi a lunii februarie, Consiliul Local al Comunei Havârna din județul Botoșani a aprobat un proiect de hotărâre prin care a fost acordat Căminului Cultural din Tătărășeni – sat din cadrul acestei localități – numele ”Prof. dr. Gică Manole”. Acesta este un profesor și istoric născut în acest sat, notoriu în ultimii ani pentru prezența în spațiul public, prin cărți, postări pe rețele de socializare și interviuri, în care a abordat subiecte precum Holocaustul, evreii și activitatea mareșalului Ion Antonescu.

Conform fundamentării proiectului de hotărâre, consultat de G4Media.ro, motivarea gestului din Consiliul Local a fost acela că Manole ”și-a dedicat întreaga viață aflării și transmiterii adevărului istoric atâtor generații de elevi, dar și celor care iubesc istoria, fiind o personalitate emblematică a României cu care ne mândrim. Cruciat al credinței creștine (…) are un cult deosebit pentru eroii satului (…) Având în vedere că în incinta Căminului cultural va fi amenajat un muzeu al satului, considerăm potrivită titulatura acestuia ca fiind numele istoricului Gică Manole, iar gestul nostru, umil, de recunoștință, să rămână veșnic în conștiința generațiilor viitoare”.

La scurt timp după vot, decizia a fost pusă în aplicare și pe fațada clădirii a fost montat noul nume al edificiului. ”(…) exprim sentimente de recunoștință și respect către toți membrii Consiliului Local Havarna, către Doamna primar , prof.Rodica Baltă, d-lui viceprimar Dragoș Gusu..”, a scris Manole, ulterior, pe contul său de Facebook.

În urmă cu câțiva ani, Gică Manole a fost subiectul mai multor articole de presă care relatau că în curtea casei sale a fost amplasat un bust al mareșalului Ion Antonescu, iar anul trecut a fost implicat într-un răsunător scandal public după ce a fost anunțată prezentarea unei cărți ale sale, despre Ion Antonescu, în Iași, la Palatul Culturii, în prezența unor personalități culturale, printre care un academician și profesori universitari.

”La Iași: încercare de promovare a imaginii de erou pentru Ion Antonescu!! Solicităm suspendarea evenimentului din 21 iunie 2023 de la Palatul Culturii Iasi, instituție publică națională”, a fost reacția Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, motivată de implicarea lui Antonescu în Pogromul din 1941 și condamnarea acestuia drept criminal de război.

”Gică Manole, autorul multor inepții legionar(oid)e, printre care strălucește „CZC (Corneliu Zelea Codreanu n.r. ) – un om al istoriei mari”, vine la Iași”, a scris, pe Facebook, profesorul universitar și scriitorul Bogdan Crețu, care a citat un fragment din volumul respectiv: ”CZC (Corneliu Zelea Codreanu n.r.) și toate generațiile care l-au urmat, eroi și martiri deopotrivă, prin credința și fapta lor ziditoare de patrie, sunt autorii uneia din cele mai frumoase pagini de jertfă, dragoste și credință întru Iisus Hristos pe care a scris-o poporul român în istoria sa, cât și un etern, nemuritor imn de slavă și iubire înălțat Patriei, pe care încă o mai numim România”.

În final, evenimentul a fost anulat.

”Adevărul istoric acesta este..Iar culpabilizarea României de aceste crime este un act de mistificare istorică de o gravitate extraordinară..
Minciunile istorice privind masacrele germane de la Iași Ocupantul de astăzi al Țării le-au impus în odiosul așa zis manual de istorie a evreilor. Holocaust.
Milioane de adolescenți români sant îndoctrinați cu falsuri istorice ordinare..
Turma din Academie tace..
Universitățile tac..
Mass-media tace..
Scriitorii tac..

Profesorii predau fericiți minciuna cu Holocaustul..”, a scris recent Gică Manole, pe contul său de Facebook, rețea pe care acesta se declara, anul trecut, împotriva studierii Holocaustului în școli: ”Dar vor fi obligați (elevii n.r.) să învețe din toamnă despre un genocid fals, inventat… invențiile unor alogeni ostili”.

”Cine îl acuză? Dacă era acuzat, se putea deschide un proces și, dacă ar fi vinovat, atunci ar putea dumnealui să răspundă. Noi îl privim ca pe un fiu al satului, profesor care a educat copii. Sunt acuze nefondate, domnul profesor iubește pe toată lumea, nu este nici xenofob, nici rasist”, a declarat primarul comunei Havârna, Rodica Baltă.

”Vag am auzit despre controversele din jurul lui. O să analizez această situație”, a spus prefectul Sorin Cornilă, precizând că, în principiu, Prefectura poate verifica legalitatea proiectului, și nu oportunitatea acestuia. În cazul în care sunt descoperite nereguli, Prefectura poate cere anularea hotărârii de consiliu local în contencios administrativ, la Tribunal.

”Actul adoptat de Consiliul Local Havârna cu girul majorității social-democrate și a primarului PSD de aici arată dispreț față de istoria noastră, față de valorile noastre, dar, mai grav, față de memoria victimelor regimurilor totalitare pe care Gică Manole le slăvește cu patos. Este inadmisibil ca, în România anului 2024, un cămin cultural, locul din inima comunității unde sunt promovate tradițiile noastre locale, să poarte numele unui personaj care alterează istoria în cel mai sinistru mod posibil și care redesenează imaginea criminalilor de război, transformându-i în eroi naționali.

Fac apel către Instituția Prefectului Botoșani să anuleze hotărârea de consiliu local prin care Căminul Cultural din Havârna ia numele lui Gică Manole, cel care și-a ridicat în propria curte un bust cu Ion Antonescu, iniţiatorul politicii de purificare etnică şi responsabilul de crimele Holocaustului în România. Ar fi un gest de minimă reparație morală față de această decizie irațională și inexplicabilă”, a declarat, pentru G4Media.ro, deputatul PNL Alexandru Muraru, fost Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, calitate în care a militat pentru introducerea studierii în liceu a disciplinei ”Istoria evreilor. Holocaustul”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Cine a stabilit ca Antonescu este criminal de razboi? Nu de alta. dar poate il ia si pe Bibi la purecat. 🙂

    • E o mica manipulare, domnule Clej in raspunsul dumneavoastra (pentru care va multumesc, sincer). Din text reiese ca Antonescu a fost condamnat in 1948 de justitia abuziva comunista, numita atunci de capii comunisti ai vremii, iar noi cam stim cine erau acei capi si cine i-a impus cu forta tancurilor.

    • Din comentariul dumneavoastră rezultă că n-ați priceput strictamente nimic (sau vă faceți că nu pricepeți). Textul articolului e greșit în privința anului, Antonescu nu avea cum să fie judecat și condamnat în 1948, când el a fost executat pe 1 iunie 1946 (măcar acest fapt elementar trebuia să vă fie cunoscut). El și alții acuzați de crime de război au fost judecați în temeiul legii 312/1945, similar cu alți criminali de război din alte țări, inclusiv state democrate ca Franța, Germania, Țările de Jos, Belgia sau Norvegia. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2008 (în condiții de democrație), a confirmat decizia Tribunalului Poporului din 1946, anume că Ion Antonescu a fost criminal de război.

      Dacă vreți detalii cu privire la crimele lui Antonescu, citiți Raportul Comisiei Internaționale de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel” https://www.inshr-ew.ro/ro/files/Raport%20Final/Raport_final.pdf.pdf ca să vedeți care a fost bilanțul funest al regimului Antonescu: 280 – 380 de mii de evrei morți și 11 mii de romi morți. Raportul este un document oficial al statului român, dar probabil fiind publicat așa de recent (2004) nu ați avut timp să-l citiți (dacă cumva ați auzit de el).

      Ar fi trebuit să cunoașteți despre Pogromul de la Iași, deportările și genocidul din Basarabia, Bucovina, Herța, Dorohoi și Transnistria, masacrele de la Odesa, Bogdanovca, Dumanavoca, Ahmicetka, Berezovca și multe altele de care a fost responsabil acest criminal odios pe nume Ion Antonescu.

      Așa încât v-aș sfătui să vă retrageți calificativul de „manipulare”, nu de alta dar întinați memoria sutelor de mii de victime ale criminalului de război condamnat Ion Antonescu, al cărui cult reprezintă un delict penal în temeiul art. 5 al OUG 31/2002 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/34759.

    • Pentru evitarea practicării sportului național românesc, vorbitul după ureche, vă invit să citiți acest interviu cu istoricul britanic Dennis Deletant, autorului unei cărți despre Ion Antonescu https://www.g4media.ro/procesul-lui-ion-antonescu-act-de-justitie-sau-razbunare-comunista-de-ce-crede-reputatul-istoric-dennis-deletant-ca-un-tribunal-occidental-l-ar-fi-condamnat-la-moarte-pentru-crime-de-razboi.html