EXCLUSIV Consiliul Național de Etică: Rectorul Universității Tehnice de Construcții din București a plagiat de patru ori un articol publicat de un cercetător din Taiwan
Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) a decis, în urmă cu câteva luni, că profesorul universitar Radu Văcăreanu, rector, din 2016, al Universității Tehnice de Construcții din București, a plagiat, alături de alți doi autori, un articol publicat anterior de un cercetător din Taiwan.
Văcăreanu a fost sancționat cu avertisment scris și s-a dispus retragerea articolelor plagiate, iar Consiliul a demarat o anchetă împotriva Comisiei de Etică din universitate, suspectată că a mușamalizat, în 2015, o sesizare pe tema plagiatului lui Văcăreanu.
În decizia CNECSDTI din noiembrie 2021, luată inclusiv pe baza unei analize a unui specialist din SUA, se menționează că ”autorii articolelor suspecte de plagiat, au preluat informații (fragmente de text, formule matematice, precum şi o figură) prin metoda «copy-paste» într-un articolul publicat în anul 2004, iar apoi acest articol a fost tradus în limba română şi republicat ca articol în anul 2005.
Ulterior articolul publicat în anul 2004 a fost preluat absolut identic şi republicat în anul 2006 în revista editată de către UTCB. De asemenea, tot în anul 2006, autorii articolelor suspecte de plagiat, au republicat din nou în cadrul unei conferințe internaționale conținutul lucrărilor antemenționate.
Având în vedere cele de mai sus, CNECSDTI constată plagiatul comis de către autorii articolelor suspecte de plagiat.” Sursa plagiatelor a fost o lucrare cu titlul “Seismic Design of Structures with Viscous Dampers”, publicată, în anul 2002, de cercetătorul taiwanez Jenn-Shin Hwang. Printre altele, analiza a stabilit că, la un moment dat, a fost preluată din articolul lui Hwang și o greșeală – o eroare într-o ecuație.
Cei trei autori – prof. univ. dr. Radu Văcăreanu de la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), lect. univ. dr. ing. Cheșca Alexandru Basarab la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” București – Departamentul de Științe Tehnice şi inginer Raluca Ghica – director la compania Globalworth – au primit avertisment scris, iar Consiliul a dispus retragerea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită, cu mențiunea explicită în versiunea on-line a revistelor de specialitate că lucrarea respectivă a fost înlăturată ca urmare a sancționării plagiatului.
În răspunsul trimis la Consiliu în timpul anchetei, profesorul Radu Văcăreanu a negat încălcarea regulilor academice și a susținut că ”partea din lucrarea științifică supusă suspiciunii de plagiat se referă la concepte generale de calcul simplificat, iar aceasta nu este asumată ca fiind o contribuție personală, sursa bibliografică fiind citată corespunzător. De asemenea, (…) menționează corectitudinea relațiilor de calcul din lucrarea științifică suspectă de plagiat”.
Contactat de G4Media, profesorul a declarat că susținerile Consiliului Național de Etică ”sunt discutabile” și că a depus o plângere prealabilă prin care a contestat raportul final al analizei. În cazul în care plângerea va fi respinsă, el a afirmat că va lua în calcul contestarea acestuia la instanță. Rectorul a reiterat faptul că lucrurile care i s-au imputat drept plagiate fac parte din sfera ”cunoștințelor comune”. În privința funcției de rector, profesorul Văcăreanu a spus că aceasta nu este în pericol, o eventuală destituire fiind doar atributul Consiliului de Etică și Management Universitar, unde situația sa nu a ajuns pe rol, deoarece este, încă, în litigiu.
Cazul a ajuns în atenția Consiliului după o sesizare a unui coleg de universitate al rectorului Văcăreanu – profesorul Dan Crețu. Acesta a încercat, încă din 2014, să demonstreze plagiatele, depunând, inițial, o sesizare la Comisia de Etică a Universității Tehnice de Construcții București. Comisia a clasat, însă, procedura, susținând că acuzațiile la adresa lui Văcăreanu sunt ”nefondate”.
Motivele invocate de această Comisie pentru clasare sunt stupefiante: ”unul din cele patru articole a fost exclus din analiză deoarece revista și-a încetat apariția” (de fapt, își schimbase numele), ”un articol având același conținut și apărut în mai multe reviste, nu poate fi considerat plagiat deoarece este elaborat de aceeași autori” și pentru că preluarea de paragrafe întregi în alte lucrări nu reprezintă un plagiat, ci doar o „redactare defectuoasă”.
Pe lângă faptul că, anul trecut, a infirmat acea soluție, CNECSDTI a mai descoperit că deciziei Comisiei de Etică din 2015 îi lipsea avizul consilierului juridic din instituție și că lui Văcăreanu și celorlalți doi autori nici măcar nu le fuseseră solicitate puncte de vedere despre suspiciunile aduse în atenție de Crețu.
Drept urmare, în decizia din noiembrie 2021, CNECSDTI a recomandat Comisiei de Etică de la UTCB ca, pe viitor, să analizeze suspiciunile de plagiat ”fără concesii și fără a permite ingerințe ori presiuni din partea conducerii instituției” și a decis demararea unei anchete referitoare la modul de soluționare a petiției lui Crețu din 2015. Aceeași recomandare a fost trimisă de CNECSDTI rectorului și Senatului universității. Culmea, rector acum este însuși Radu Văcăreanu care a fost ales în această funcție în 2016, la câteva luni după clasarea dubioasă a cazului său de către Comisia de Etică.
De precizat că, înainte de a depune sesizarea la CNECSDTI, Dan Crețu a făcut un demers similar și la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție în cadrul căreia, ulterior clasării Comisiei de Etică, Văcăreanu a ajuns șeful Comisiei de Inginerie Civilă. În adresa către CNATDCU, Crețu a afirmat că, din cauza conflictului cu Văcăreanu, acesta din urmă a depus, la rândul său, o sesizare la Comisia de Etică a UTCB acuzându-l de ”comportament și acțiuni defăimătoare”.
Crețu a relatat că, în final, această sesizare a dus la ”excluderea” sa din universitate, după 42 de ani în care i-a fost angajat. Astfel, în 2015, acestuia nu i s-a mai prelungit activitatea de profesor după împlinirea vârstei de 65 de ani, iar în ziua când a aflat acest lucru a suferit un infarct.
În prezent, Radu Văcăreanu este rector și profesor de siguranța construcțiilor la UTCB. Conform unei prezentări de pe site-ul instituției, el ocupă postul de vicepreședinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (EAEE), de delegat național al României la Asociația Internațională de Inginerie Seismică (IAEE) și de președinte executiv al Comisiei Naționale de Inginerie Seismică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Nu este primul rector asupra cărora au planat suspiciuni de plagiat confirmate, apoi, de către o instituție abilitată. O decizie similară a fost luată de CNECSDTI în cazul profesoarei Ramona Lile de la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad, în prezent cazul aflându-se în faza de contestație la instanță. De asemenea, rectorul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, a rămas fără titlul de doctor după o dezvăluire făcută în timpul mandatului său de jurnalista Emilia Șercan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii