G4Media.ro

EXCLUSIV Consultantul financiar Francisc Dokonal a depus plângere penală la DIICOT împotriva…

Foto: Ionel Rusen / FB

EXCLUSIV Consultantul financiar Francisc Dokonal a depus plângere penală la DIICOT împotriva lui Ionel Rusen, suspectat că a strâns bani pentru campania lui Călin Georgescu / Și magnatul Ioan Niculae a depus documente la DIICOT

Consultantul financiar Francisc Dokonal de la compania FVD Global House SA a depus, pe 4 februarie 2025, plângere penală la DIICOT împotriva omului de afaceri Ionel Rusen, pe care îl acuză că l-ar fi înşelat cu suma de 144.000 de euro. În această săptămână, şi magnatul Ioan Nicuale a depus plângere la DIICOT împotriva lui Rusen pe care îl acuză că l-ar fi înşelat cu peste 400.000 de euro.

Vezi plângerea penală depusă de Dokonal la DIICOT aici

Ionel Rusen este un om de afaceri din Constanţa, susţinător al lui Călin Georgescu. Fostul candidat independent la președinție a recunoscut la Realitatea Plus că îl cunoaște pe Rusen de mai bine de 10 ani. Rusen pretinde pe social media că locuieşte în Italia, la Milano. Magnatul Ioan Niculae susţine că Rusen a fugit din ţară şi speră ca poliţia să îl prindă.

Suspiciuni privind finanţarea campaniei lui Călin Georgescu

Nu este foarte clar în acest moment ce a făcut Rusen cu banii pe care i-ar fi obținut de la Ioan Niculae şi de la alţi oameni de afaceri. Dacă Niculae și Dokonal spun că nu știu ce a făcut Rusen cu banii de la ei, în schimb, un alt afacerist din Buzău, Răzvan Leu, a depus, la rândul lui, o plângere la DIICOT îl care îi acuză pe Ionel Rusen și Călin Georgescu că l-au înșelat cu un milion de euro, bani care ar fi finanțat campania lui Călin Georgescu.

În plus, magnatul Ioan Niculae a declarat la Antena 3 că sunt 20 de persoane înșelate de Ionel Rusen cu peste 22 de milioane de euro.

Și latifundiarul Gigi Becali a declarat că Ionel Rusen i-a solicitat 350.000 de euro ca să finanțeze vizita în România a unei personalități influente din anturajul lui Donald Trump cu scopul de a susţine candidatura lui Călin Georgescu între cele două tururi de scrutin din decembrie anul trecut. Becali susține că ar fi dat banii doar dacă Georgescu ar fi venit personal la el să îi ceară finanțarea. Cum nu a făcut-o direct, ci doar indirect, prin intermediul lui Rusen, Becali ar fi declinat cererea.

Ce spune Ionel Rusen

Ce s-a întâmplat cu banii de la Ioan Niculae şi alţi oameni de afaceri doar Ionel Rusen ar putea să răspundă. Contactat telefonic de G4Media.ro, Rusen a răspuns în limba italiană, iar în jurul lui se auzea un televizor sau aparat de radio în limba italiană.

“Pronto!”, a răspuns Ionel Rusen apelului jurnalistului G4media.ro. “Da, am văzut, am văzut şi o să vedeţi că o să revin cu toate informaţiile, spune numai prostii”, a declarat Rusen fiind întrebat cum răspunde acuzaţiilor lui Ioan Niculae.

Solicitat să explice ce le va răspunde celor care acuză că i-a înşelat, Rusen a declarat că se va adresa acestora direct, dar şi autorităţilor, nu presei. “Deja m-am îndreptat către autorităţi”, a adăugat Rusen.

Solicitat de G4media.ro să clarifice ce a făcut cu banii de la oamenii de afaceri, dacă a finanţat campania lui Călin Georgescu – cum pretinde, cel puţin, omul de afaceri Răzvan Leu din Buzău – Ionel Rusen a închis telefonul. “Vă mulţumesc, la revedere!”, s-a grăbit Rusen să încheie conversaţia telefonică cu jurnalistul G4media.ro.

Ce spune Călin Georgescu

Fostul candidat Călin Georgescu a catalogat suspiciunile privind finanțarea campaniei sale cu bani strânși de Ionel Rusen de la diverşi oameni de afaceri drept fake news. El pretinde că a avut finanțare zero pentru campania sa electorală.

Informaţia pe larg. Plângerea lui Dokonal

În plângerea depusă la DIICOT, consultantul financiar îl acuză pe omul de afaceri din Constanța, Ionel Rusen, de înșelăciune, evaziune fiscală și mărturie mincinoasă.

Francisc Dokonal spune că l-a cunoscut pe Ionel Rusen în mai 2020. Acesta i-ar fi solicitat să îl ajute să obțină o linie de creditare de 300 de milioane de euro, prin emiterea de eurobonduri garantate cu activele firmei lui Dokonal.

Consultantul pretinde că deține pulberi de cupru izotopic într-un depozit de metale rare din Germania. Potrivit datelor fiscale de pe portalul Ministerului Finanțelor, compania lui Dokonal a raportat  stocuri de materii prime de peste un trilion de lei (peste 1000 de miliarde de lei).

Cu toate acestea, anul trecut, firma lui Dokonal a înregistrat pierderi de aproape 4 milioane de lei (aproape 800.000 de euro) și se află în insolvență la cererea lui Ionel Rusen.

Revenind la linia de creditare solicitată de Rusen, 200 de milioane de euro ar fi fost pentru retehnologizarea combinatelor petrochimice ale lui Ioan Niculae, restul pentru proiectele lui Rusen, cum ar fi achiziționarea hotelului Palace din Constanța.

Ca să emită euro-obligațiunile garantate cu metalele rare pe care Dokonal le-ar deține în Germania, consultantul și omul de afaceri Ionel Rusen i-au solicitat magnatului Ioan Niculae un avans de 1,5 milioane de euro.

Din acești bani, Niculae a achitat aproape 2,2 milioane de lei (450.000 de euro) în 2020 și 2021. Până la urmă contractul a fost reziliat și afacerea a sfârșit în tribunale, dar magnatul a rămas cu banii dați: 450.000 de euro.

Consultantul financiar Francis Dokonal susține că o parte din acești bani, 300.000 de euro, au reprezentat costuri pentru emiterea bondului. Altă sumă, 144.000 de euro, a mers drept aport de capital în cadrul unei asocieri cu firma lui Ionel Rusen.

Potrivit relatărilor lui Dokonal, Rusen a solicitat acești bani în calitate de operator vamal ca să deblocheze marfa din port a lui Niculae, care nu mai avea bani să achite și restul comisionului de 1,05 milioane de euro pentru consultanță.

Dokonal spune că nu știe ce a făcut Rusen cu cei 144.000 de euro, iar Rusen nu răspunde solicitărilor G4Media.ro de a explica ce a făcut cu banii.

În final, consultantul financiar a depus plângere la DIICOT și reclamă faptul că ar fi fost înșelat de Rusen cu acești bani: 144.000 de euro (735.000 de lei).

Pe de altă parte, și Rusen l-a împrumutat cu 255.000 de lei pe Dokonal prin 3 contracte de împrumut din iulie 2020. Rusen a solicitat și obținut insolvența companiei lui Dokonal pentru a-și recupera cei 255.000 de lei.

În cadrul procesului de insolvență, Dokonal a solicitat să se compenseze suma de 255.000 de lei datorată lui Rusen din suma de 735.000 lei (144.000 de euro) dată de Dokonal lui Rusen, însă judecătorii nu au fost de acord. Instanța i-a transmis lui Dokonal că nu are decât să îl dea în judecată pe Rusen pentru a-şi recupera suma de 735.000 de lei (144.000 de euro).

NOTĂ: Dokonal a prezentat documente G4media.ro, cum ar fi contractele de consultanţă cu firmele controlate de Ioan Nicuale şi Ionel Rusen. G4media.ro a verificat documentele lui Dokonal cu ajutorul unor documente publice cum ar fi decizii ale instanţelor judecătoreşti publicate în Buletinul procedurilor de insolvenţă sau pe platforma rejust.ro.

Și magnatul Ioan Nicuale a depus plângere la DIICOT

Dacă consultantul financiar Francis Dokonal reclamă că a fost înșelat de Ionel Rusen cu 144.000 de euro, omul de afaceri Ioan Nicuale reclamă că a fost înșelat de Rusen cu 450.000 de euro. Potrivit consultantului financiar Francis Dokonal, 300.000 de euro ar fi reprezentat costuri de emitere a eurobondului, iar restul banilor au ajuns la Ionel Rusen.

”Acest Rusen e un escroc care mi-a furat 400.000 de euro. Acum câțiva ani m-am trezit cu el la Venus, a venit cu un alt băiat, o cunoștință de-a noastră cu care voiam să cumpărăm o dană în Portul Constanța și mi-a propus să-mi prezinte un prieten de-al lui care se ocupă de finanțări pentru marea industrie. Am zis să mi-l prezinte, eram încă în procesul penal de la ÎCCJ, nu aveam vocație de credit.

Cred că peste 20 de oameni sunt în situația mea. Mai mulți mi-au spus să facem o plângere comună împotriva escrocului Rusen. Nu am avut niciodată vreo discuție cu Rusen despre finanțarea campaniei lui Călin Georgescu. Noi vorbeam strict de o fabrică nouă de uree la Turnu Măgurele”, a declarat Niculae la Antena 3.

Întrebat dacă are garanția că banii luați de Rusen nu s-au dus la Călin Georgescu, Niculae a spus că ”nu am cum să răspund despre ce face acest escroc cu banii furați de la mine. Acești escroci au furat 22 de milioane de euro de la mai mulți oameni de afaceri”, a răspuns Ioan Nicuale.

Întrebat la Antena 3 cum e posibil să fie păcălit, având în vedere experiența sa în afaceri, Ioan Niculae a spus că și-a dat seama că a fost păcălit imediat după ce a plătit pentru că Rusen nu i-a mai răspuns la telefon și nu a reușit să mai dea de el.

Ce spune legea

Potrivit articolului 28 alineatul 10 din legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, “contribuţiile pentru campania electorală trebuie declarate Autorităţii Electorale Permanente de către mandatarul financiar”. Or, Călin Georgescu a declarat finanţare zero.

Potrivit articolului 52 alineatul 2 din aceeaşi lege, încălcarea articolului 28 şi a altor articole din lege “constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei”.

În cazul în care autorităţile identifică sume de bani care au finanţat nelegal campania unui candidat sau partid, acele sume se confiscă. Iar dacă un candidat este condamnat definitiv pentru infracţiuni privind finanţarea campaniei electorale, el îşi pierde mandatul.

Potrivit articolului 57 alineatul 1 din legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale, „în cazul în care, prin hotărâre judecătorească definitivă, unul sau mai mulţi candidaţi declaraţi aleşi ai unui partid politic au fost condamnaţi pentru o infracţiune în legătură cu finanţarea partidului politic ori, după caz, a campaniei electorale, aceştia devin incompatibili cu statutul de parlamentar sau de ales local pentru mandatul obţinut, care este anulat”.

Cine e Ionel Rusen

Este un om de afaceri din Constanța care pretinde că s-a stabilit în Italia, la Milano. Este un fost rugbyst care a jucat inclusiv în Italia. În campania prezidențială din toamna anului trecut, el a postat pe social media mesaje de susținere pentru Călin Georgescu, potrivit digi24.ro. Fostul candidat independent la președinție a recunoscut la Realitatea Plus că îl cunoaște pe Rusen de mai bine de 10 ani.

Interesante sunt legăturile de afaceri ale lui Ionel Rusen. G4media.ro le-a prezentat pe larg aici.

Rusen este asociat într-o firmă cu un fost inculpat din dosarul lui Toni Greblă, actual preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

A fost asociat şi în compania Romanian Allied International Defense (RAIDEF) SRL pe care i-a cedat-o lui Charles Douglas Anderson, un fost pușcaș marin, devenit investitor pe Wall Street. Andreson vrea să cumpere de la Gigi Becali Uzina Mecanică Drăgăşani, un producător de muniţie aflat în faliment. Tranzacţia trebuie avizată de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe din subordinea Guvernului României, care se poate consulta cu serviciile secrete.

Şi, în fine, Ionel Rusen este asociat în altă firmă cu Adrian Zuckerman, fostul ambasador SUA din primul mandat al lui Trump, și cu David Carstens, un fost ofițer american de informații militare, care a lucrat la Ambasada SUA şi apoi la Alexandrion Grup, compania controlată de sirianul Nawaf Salameh.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.