G4Media.ro

EXCLUSIV Csaba Asztalos: Cei care susțin că CEDO obligă România să legalizeze…

Sursa foto: Asociația Accept / Autor: Larisa Baltă

EXCLUSIV Csaba Asztalos: Cei care susțin că CEDO obligă România să legalizeze căsătoria persoanelor de același sex spun o mare minciună. Statul român poate adopta legea parteneriatului civil. 35% dintre copiii născuți în ultimii cinci ani sunt din afara căsătoriei

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat, joi, pentru G4Media.ro că statul român poate să implementeze decizia CEDO privind protecția și recunoașterea cuplurilor de același sex prin adoptarea legii parteneriatului civil. Președintele CNCD mai spune că dacă România nu va adopta legea în această sesiune parlamentară, dezbaterea și adoptarea unei astfel de legi consider că ar trebui amânată după 2024, an electoral.

”Cei care spun că CEDO obligă România să asigure căsătoria persoanelor de același sex sau să recunoască căsătoria persoanelor de același sex încheiată în străinătate spun o mare minciună. Statul român poate să implementeze această decizie prin adoptarea unei legi a parteneriatului civil, care este total diferită de instituția căsătoriei și, important de subliniat, nu are nimic de-a face cu adopția copiilor de către cuplurile de același sex. Nu există această obligație prin decizia CEDO.

România are la dispoziție un termen legal de șase luni pentru a transmite un plan de acțiune privind aplicarea Deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care obligă țara noastră să recunoască prin lege cuplurile de același sex care vor să devină oficial o familie, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, citat de Agerpres.

Redăm mai jos cele mai relevante declarații făcute de președintele CNCD, Csaba Asztalos pentru G4Media.ro:

  • Sursa Foto: Facebook/ Asztalos Csaba

    Soluțiile sunt simple, în sensul în care în acest termen de șase luni guvernul ar trebui să prezinte un calendar de implementare a deciziei Curții. Din punctul meu de vedere, calendarul ar cuprinde termenele de punere în dezbatere publică și adoptare a unei legi prin care se recunosc și se protejează cuplurile de același sex.

  • Subliniez faptul că CEDO nu spune nicăieri, în nicio decizie că un stat are obligația să asigure accesul cuplurilor de același sex la instituția căsătoriei. În măsura în care statul menține instituția căsătoriei doar pentru cuplurile de sex diferit, are obligația ca printr-o instituție juridică alternativă căsătoriei, alta decât căsătoria, să-și îndeplinească obligația de a proteja și recunoaște cuplurile de același sex.
  • Deci cei care spun că CEDO obligă România să asigure căsătoria persoanelor de același sex sau să recunoască căsătoria persoanelor de același sex încheiată în străinătate spun o mare minciună. Statul român poate să implementeze această decizie prin adoptarea unei legi a parteneriatului civil, care este total diferită de instituția căsătoriei și, important de subliniat, nu are nimic de-a face cu adopția copiilor de către cuplurile de același sex. Nu există această obligație prin decizia CEDO.
  • În ceea ce privește parteneriatul civil, este imperios necesar să se extindă această instituție și la cuplurile de sex diferit, întrucât în evoluția societății constatăm că un număr extrem de mare de cupluri de sex diferit au o viață privată împreună, dau naștere copiilor, nu doresc să apeleze la instituția căsătoriei și sunt expuși la o incertitudine juridică pentru că statul nu le oferă o alternativă în reglementarea situației lor juridice.
  • Menționez că, potrivit statisticilor, peste 35% dintre copiii născuți în România în ultimii cinci ani sunt din afara căsătoriei, ceea ce arată numărul mare al cuplurilor de sex diferit care nu trăiesc în instituția căsătoriei, dar au o viață privată împreună.
  • În privința căsătoriilor între persoanele de același sex încheiate în afara țării, România nu are obligația să le recunoască ca și căsătorii, dar dacă adoptă legea parteneriatului civil, în România le echivalează cu parteneriatul civil.
  • În ceea ce privește calendarul aplicării deciziei CEDO, dacă Parlamentul nu reușește să adopte o lege a parteneriatului civil în această sesiune parlamentară, dezbaterea și adoptarea unei astfel de legi consider că ar trebui amânată după anul electoral, întrucât dezbaterea și adoptarea unei legi de acest gen într-un an cu patru rânduri de alegeri ar constitui o platformă de manipulare extremă și de incitare la ură și manipulare la adresa minorităților sexuale. România nu are nevoie de așa ceva în contextul geopolitic și de securitate actual.
  • Menționez că acest subiect este unul pe care Rusia îl folosește în mod constant în războiul informațional hibrid pe care îl duce împotriva vestului.

Context:

CEDO a respins, marți, 26 septembrie, contestația făcută de Guvern în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex.

Florin Buhuceanu a declarat pentru G4Media.ro că decizia CEDO trebuie pusă în aplicare de către statul român începând de azi, de când a devenit definitivă. Asociația Accept arată, într-un comunicat, că România este obligată prin această decizie să protejeze și să recunoască familiile formate din persoane de același sex.

”România a încercat să cumpere timp, ca în cazul multor altor decizii ale CEDO pe care nu le pune în aplicare. Încercarea rușinoasă a Guvernului, nedemnă pentru un stat membru UE, de a ataca la Marea Cameră decizia CEDO în cazul Buhuceanu, Ciobotaru și a celorlalte 20 de familii a fost declarată inadmisibilă. Este evident nevoie de recunoașterea și protecția juridică a familiilor noastre, decizia CEDO trebuie executată începând de azi, de când a devenit definitivă”, a declarat Buhuceanu pentru G4Media.ro.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis cerere de retrimitere la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a grupului de cauze Buhuceanu și alții împotriva României, în urma unei decizii adoptate în ședința de guvern la sfârșitul lunii august. În luna mai, CEDO obligase România, printr-o decizie, să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie.

Pe data de 23 Mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român, prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieții private și de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a explicat la vremea respectivă pentru G4Media.ro că prin această decizie, România este obligată să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Toți se tem electoral. Nu poți fi membru UE cu situația nereglementată. E o ocazie dată de nașteri multe fără căsătorie să incluzi și homosexualii în legea parteneriatului civil. Poți să le interzici la mod general înfierează de copii dacă te îngrijorează soarta copiilor în familii de homoxesuali. (adică cei în parteneriat civil nu pot înfia copii). Poți să nu-i numești familie dacă nu pot dormii talibanii ortodocși de grijă. Unele lucruri oricum nu le obțin niciodată. Cum ar fi binecuvântare religioasă sau căsătorie în fața lui Dumnezeu. Legat de înfierează de copii, mă îngrijorează atitudinea altor părinți sau copii față de copiii înfiați de homosexuali mai mult decât de ceea ce se întâmplă cu copiii în respectivele familii. Pentru că statistica arată că imensa majoritate a copiilor înfiați de homosexuali sunt heterosexuali iar părinții sunt în medie mai grijulii cu copiii decât cei ce sunt părinți biologici. (sunt destule studii privind acest fenomen). Totuși în România acești copii pot fi terorizați în afara familiei. De aceea nu e cazul să poate înfia copii. Cel puțin în România de acum.

    • „Dacă arată ca o rață, înoată ca o rață și măcăne ca o rață, atunci probabil este o rață”
      Dacă parteneriatul civil dă aceleași drepturi și obligații precum căsătoria, e o căsătorie. Oricum i-am spune.

    • N-auzi ca ne lamureste Csaba, care zice ca trebuie „adopta(ta) o lege a parteneriatului civil, care este total diferită de instituția căsătoriei.”

      Care nu prea este caci nu exista inca si nici nu stim cum va iesi din mainile lu’ Ciolacu, picioarele lu’ Iohannis si briliantina lu’ Semeon.

      Dar Csaba e vizionar, doar el stie ca e total diferita si stie sa ne zica si vreo 35-40 de diferente (caci daca e total diferita inseamna ca sunt maxim 2-3 asemanari), dar nu vrea sa ni le zica, na!

      Cel mai probabil o sa lipseasca cateva drepturi fata de casatorie, daca o sa fie facuta rezonabil, opinez eu.

  2. Acesta este adevărul. CEDO nu obliga pe nimeni sa accepte homosexualitatea ( anormalitatea ).

    • Tu esti unul din motivele pentru care G4 a impletentat moderarea comentariilor la articole. Du-te, te rog, pe facebook, poate acolo reusesti sa te certi cu cineva.

  3. Rata divorturilor este spre 30%, rata celor care inseala e si mai mare. Nu v-ati saturat de ipocrizia asta cu familia traditionala?
    Pana mai ieri, familia traditionala era aia in care femeia si-o lua peste b0t daca comenta ceva la adresa barbatului.
    Familia traditionala era aia in care femeia trebuia sa stea acasa sa creasca copii, sa faca de mancare, sa spele, sa calce, sa faca curat.
    Conteaza mai mult educatia, bunul simt si respectul fata de ceilalti, nu ce se intampla in dormitor. Acolo face fiecare ce doreste, atat timp cat exista consimtamant din partea partenerului.
    Cate femei din familii ” traditionale” nu sunt fortate sa isi faca datoria (in pat)?
    Cati discuta cu copiii despre sexualitate, despre protectie, despre pericole? Cred ca nici 1%. Si nu le permit nici dascalilor sa faca asta.
    Oare din ce familii provin copilele de 14-16 ani care raman gravide ? As vrea sa vad un caz in care provine dintr-o familie de g@y.
    Oare din ce familii provin copiii abandonati ? Va zic eu, din familiile traditionale.

    • Eu nu am treabă cu familia tradițională.
      Dacă 2 oameni se iubesc…. să se căsătorească, dacă vor, stăm noi în calea fericirii lor?
      La fel și 3 oameni. Dacă ei se iubesc, de ce să nu se căsătorească? Să stăm noi în calea fericirii lor?

    • Nu știu cum ati ajuns Dvs la concluzia cum toate elementele negative pe care le ati enumerat apar mai des in familiile eronate:))Va luați o sursa foarte proaste, in realitate cam tot ce Spuneti este fals. Îmi permit sa va contrazic doar la ceea ce este cel mai evident. Statisticile arată clar ca violenta și adulterul sunt mai întâlnite in cazul partenerilor de același sex. Și dacă nici acestea doua elemente nu influentează major educația copilului, atunci ce ? Trageți Dvs concluziile.

    • Și încă ceva. Nu înțeleg care e problema dacă femeia alege sa stea acasă și sa creasca copiii și sa aibă grija de gospodărie. O Spuneti ca și cum ar fi ceva retrograd sau o pedeapsa. Sunt o mulțime de femei care prefera o astfel de viața și sunt foarte fericite. Se ocupa de proprii copii, ceea ce le face foarte împlinite. Mai pedeapsa mi se pare sa lucrezi 9 ore pe zi pentru un șef figurant și arogant pentru 3000 lei decât sa ai privilegiu sa ai un soț sa îți asigure tot ce ai nevoie ție și familiei și sa îți poți permite sa stai acasă. Do the math. Prevelenta depresiei in rândul femeilor adulte tinere s-a dublat aproape in ultimii 20 ani. Un factor major stresor reprezentând bineinteles stilul de viața extrem de aglomerat personal+profesional. Dar fiecare femeie alege in consecinta. Este strict alegerea ei. De aceea Dvs nu trebuie sa judecați dacă sta acasă și are grija de copii. Cum nici eu nu judec nicio femeie care dorește sa stea 60 ore/sapt la birou și sa nu procreeze.

  4. Exclusiv, de 5 ani știm asta. De la referendumul inutil.

  5. Presedintele CNCD trece grav de repede peste derapajul ONG ului Accept care prin vocea Intai a ONG ului a pus Romania egal cu rusia. Acest lucru nu e discriminare fiuk Csaba?