EXCLUSIV Cum a ajuns Grupul Industrial Voiculescu și compania să se împrumute de la o instituție financiară nebancară care i-a cerut falimentul. GRIVCO: Este în plină desfășurare procesul de stingere a debitului
GRIVCO, frimă deținut de familia lui Dan Voiculescu, a ajuns să se împrumute la societăți financiare nebancare după ce statul a început să recupereze prejudiciul din dosarul ICA vânzând bunurile companiei. APS Consumer, o instituție financiară nebancară, a cerut falimentul Grivco la sfârșitul anului trecut. Primul termen al acestui proces va avea loc în martie.
Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO), înființat de Dan Voiculescu, este deținut acum de fiicele sale.
Reprezentanții Grivco ne-au transmis că nu există niciun risc de faliment și de închidere a companiei și că ” este in plina desfasurare procesul de stingere a debitului de catre debitor”.
O firmă din grupul GRIVCO, WISE Invest din București, a contractat un împrumut de sub 100.000 de euro, ne-au transmis surse care au consultat dosarul de insolvență.
APS Consumer IFN a cerut în noiembrie 2018 falimentul Grivo SA (dar și al WISE Invest) după ce prima societate a garantat creditul nebancar acordat către a doua societate.
”Cererea ce face obiectul dosarului nr. 34387/3/3019, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a VII- a Civila, a fost formulata impotriva societatii Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) S.A. in considerarea calitatii acesteia de garant /codebitor”, ne-au transmis reprezentanții companiei fondate de Dan Voiculescu.
Creditul
Pentru că nu reușea să-și plăteasă obigațiile la zi și datoriile către alte bănci, WISE Invest a apelat la un împrumut către o societate financiară nebancară, așa cum reiese din cererea de chemare în judecată pentru falimentul Grivco.
WISE Invest a motivat nevoia de contractare a creditului și prin faptul că grupul de firme din care face parte ar fi ținta unor acțiuni ale statului care îi împiedică dezvoltarea.
WISE îi are în acționariat pe: Corina Voiculescu – fata lui Dan Voiculescu, cu 60 %, Grivco SA cu 31.9%, Alexandru Drijmanu cu 4.4 % și pe Cristian Podoleanu cu restul de 3,7%.
Reprezentanții APS Consumer și cei ai Grivco au refuzat să ne precizeze care este valoarea împrumutului primită de WISE Invest.
În schimb, un expert de pe piață ne-a explicat că, din datele financiare ale WISE Invest, firma are zero angajați și pierderi de peste cinci ani, aceasta avea nevoie de un co-debitor pentru a lua chiar și un credit de la o instituție nebancară.
Cum nici Grivco nu a avut o cifră de afaceri mai mare de 150.000 de lei în ultimii doi ani, chiar și acest credit nebancar nu putea fi mai mare de 100.000 de euro. WISE Invest are și un credit bancar de 2,1 milioane de euro la Alpha Bank.
Falimentul
Reprezentanții Grivco ne-au transmis că nu văd niciun pericol în declararea falimentului în această cauză și compania a luat deja măsuri pentru rambursarea creditului.
”Cererea este neintemeiata din perspectiva dispozitiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, ea este o modalitate de solutionare a unei probleme comerciale, in conditiile in care este in plina desfasurare procesul de stingere a debitului de catre debitor”, ne-au precizat reprezentanții Grivco.
În acest moment, cele două fiice ale lui Dan Voiculescu, Corina și Camela, dețin fiecare câte aproape 40% din acțiunile Grivco.
G4media.ro nota în septembrie 2019 că Fiscul a recuperat aproape 18 milioane de euro de la Dan Voiculescu.
Prejudiciul în dosarul ICA este de peste 60 de milioane de euro, însă judecătoarea Camelia Bogdan a dispus și confiscarea produsului infracțional (bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii furați de la stat), evaluate la peste 20 de milioane de euro.
Bunurile aflate în patrimoniul Grivco au fost executate. După condamnarea lui Voiculescu, mare parte din activitățile grupului au fost mutate pe alte societăți sau au fost oprite.
De la Grivco statul a confiscat patru imobile, dar nevalorificate încă din cauza litigiilor deschise de mogulul Antenelor (cu excepția fostului sediu ICA vândut pe 20 august): fostul sediu al Antenelor din Șoseaua București-Ploiești, turnul Grivco, un teren din strada Gârlei 1B și fostul sediu ICA din strada Gârlei 1D (vândut Antenei Group).
Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii