Cum a trădat liderul AUR Dan Tănasă linia partidului extremist: a votat legea despre care AUR susține fals că ”fură copiii românilor”
Dan Tănasă, deputat AUR și unul dintre cei mai virulenți purtători de mesaj ai partidului extremist, a votat în calitate de președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse o lege pe care partidul său a denunțat-o – cu argumente false – drept legea care ar permite ca străinii să poată ”fura copiii României”.
E vorba despre proiectul de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie (PL-x nr. 145/2023) inițiat de guvern și împotriva căreia AUR a organizat miercuri un protest violent în fața Parlamentului.
Deși AUR a susținut cu argumente false că legea permite înstrăinarea copiilor, Dan Tănasă a votat un aviz favorabil pentru proiectul de lege în cadrul Comisiei pentru egalitatea de șanse, pe care o și conduce în calitate de președinte.
Avizul este disponibil pe site-ul Camerei Deputaților și este semnat chiar de Dan Tănasă. ”În urma dezbaterilor, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a hotărât, cu unanimitate, avizarea favorabilă a proiectului de lege”, se arată în documentul trimis de Dan Tănasă.
Întrebat de G4Media de ce în 4 aprilie a avizat favorabil proiectul criticat de partidul său, Dan Tănasă a refuzat să răspundă. El a spus că G4Media publică doar ”dejecții” și nu dorește să aibă un dialog.
Context. Un protest violent AUR a început miercuri dimineață la Parlament după ce George Simion, președintele partidului extremist, și-a îndemnat susținătorii să protesteze față de o presupusă tentativă de răpire a copiilor români.
”Jos laba de pe copiii românilor”, a scris Simion într-o postare pe Facebook, în timp ce pe contul de Facebook al AUR apare textul ”Nu vă atingeți de copiii României! Sinistrul proiect PLx 145 prin care PSD și PNL vor să ne ia copiii de lângă noi va fi azi supus la vot în Camera Deputaților. Apărăm copiii României!”.
Totul a plecat de la un proiect de lege al guvernului Ciucă, trimis în Parlament și votat deja de Senat în 6 martie. Proiectul e aflat în dezbaterea Camerei Deputaților și reglementează organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie.
Proiectul urmărește stabilirea de norme clare pentru separarea copilului de familie. Guvernul, inițiatorul proiectului, susține că proiectul va împiedica eventualele abuzuri și urmărește ca separarea copiilor de familie să fie realizată cât mai greu.
Mai mult, proiectul reprezintă un jalon din PNRR (jalonul 378) și are ca scop tocmai prevenirea separării copiilor de familii, după cum arată nota de fundamentare. Guvernul a arătat în notă că există în acest moment o practică a unor autorități locale, mai ales din comunitățile slab dezvoltate, ”de a separa cu ușurință copilul de familie pe motiv că e săracă” și arată că proiectul alocă fonduri tocmai pentru a susține aceste familii și a preveni separarea.
O analiză realizată de platforma specializată Factual arată că Articolul 5 prevede obligația serviciului public de asistență socială să sprijine familiile cu copii care trăiesc în condiții precare sau se află în situații vulnerabile tocmai pentru a preveni separarea copiilor de familie.
Concluzia analizei Factual este că ”declarația deputatului este falsă. Proiectul de lege se concentrează pe modalitățile care pot preveni separarea copilului de familie și nu pe procesul de adopție”, cu referire la declarația unui deputat ex-AUR care acuza că proiectul legislativ urmărește ca minorii să fie ”extrași din familii și adoptați străinilor”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii